Zašto je Redakcijsko vijeće Novog lista protiv glavnog urednika Roberta Franka?

Foto: Fah

Na izjašnjavanje o imenovanju Roberta Franka za glavnog urednika “Novog lista”, koje je sazvala Uprava tog lista, od 121 člana redakcije odazvao se 41, a Redakcijsko vijeće koje je pozvalo na bojkot to je izjašnjavanje u četvrtak ocijenilo nestatutarnim i nezakonitim.

Izjašnjavanje je održano u srijedu, a od 41 člana redakcije 32 su bila za Franka, osam protiv, a jedan listić nije bio valjan.

Izjašnjavanje je sazvala Uprava “Novog lista” prije isteka šestomjesečnog razdoblja u kojem je Robert Frank bio obnašatelj dužnosti.

Prepreka njegovu imenovanju, po navodima Redakcijskog vijeća, jest što ne zadovoljava uvjete Statuta “Novog lista” za imenovanje za glavnog urednika budući da nema visoku stručnu spremu.

Redakcijsko vijeće na to je upozoravalo i prije pola godine, kad se Frank prvi put trebao imenovati glavnim urednikom, pa je odlučeno da bude obnašatelj dužnosti glavnog urednika sljedećih šest mjeseci.

Predsjednik Redakcijskog vijeća Denis Romac, ocjenjujući da je provedeno izjašnjavanje nestatutarno i time nezakonito jer se o imenovanju glavnog urednika ne može izjašnjavati ako kandidat ne zadovoljava uvjete, rekao je za Hinu da će vijeće pričekati kakvu će odluku donijeti Uprava i vlasnici ‘Novog lista’, to jest kako će oni protumačiti rezultate izjašnjavanja.

“Iz tih rezultata je jasno vidljivo da je velika većina članova redakcije bojkotirala izjašnjavanje i tako se suglasila sa stavom Redakcijskog vijeća”, rekao je Romac.

Povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u podružnici “Novog lista” Fiore Vežnaver navodi da se sindikat slaže sa stajalištem Redakcijskog vijeća da sadašnji obnašatelj dužnosti glavnog urednika ne zadovoljava statutarne uvjete za imenovanje glavnim urednikom.

I Hrvatsko novinarsko društvo (HND) jučerašnjim priopćenjem za javnost dalo je punu potporu Redakcijskom vijeću “Novog lista” u pozivu na bojkot izjašnjavanja.

Uprava “Novog lista” danas nije bila dostupna za komentar.

Oliver Frljić uvrstio u svoju predstavu Roberta Franka i Hrvoja Burića

Podsjetimo, na ovogodišnje Riječke ljetne noći uvrštena je i predstava ‘Turbofolk’ Olivera Frljića, u svom obnovljenom izdanju, odnosno pod naslovom ‘Turbofolk – RI-loudid’, a s podnaslovom ‘Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću’.

“Što se aktualnog v.d.-a glavnog urednika Novog lista tiče, netko bi mu trebao skrenuti pažnju da više ne obnaša funkciju glasnogovornika nogometnog kluba Rijeka. Barem ne zvanično. Pa bi shodno tome i vaš list mogao prestati tretirati kao besplatni oglasni prostor svog dojučerašnjeg gazde. Ali to je u ovom kontekstu svakako manji problem. Puno veći je Frankov pokušaj da kroz Novi list orkestrira riječku konzervativnu revoluciju i ubije ono po čemu je ovaj grad, različitim frankistima usprkos, u hrvatskom kontekstu ostao poseban. Tu svakako spada i objavljivanje teksta Davora Velnića o Deklaraciji o zajedničkom jeziku. Riječ je o trenutku, kako je to primjetio Viktor Ivančić, »od kojega ne uočavaš razliku između priloga u Novom listu i priloga na portalu Dnevno.hr ili u televizijskoj pljuvačnici Velimira Bujanca.«
Čast svakako izuzecima koji u ovim teškim vremenima u Novom listu brane dignitet novinarske profesije i za koje ne sumnjam da će Frank, nažalost, naći načina da ih se riješi. U ovom kontekstu svakako ne treba previdjeti ni Frankove pokušaje da od Novog lista napravi sredstvo evangelizacije »komunističke« Rijeke, za što je zadužen vjeroučitelj Marin Miletić. I, last but not least: rečenica od 12. lipnja kojom je nacionalno razbuđeni urednik u svom grandioznom pokušaju uvlačenja u različite tjelesne šupljine aktualnog premijera, dao još jedan neskromni prilog normalizacije srbofobije u Hrvata ustvrdivši da je za svakog istinskog HDZ-ovca potpuno neprihvatljiv SDSS. Svim ovim se gospodin Frank kvalificirao da nam se pridruži u »Turbofolku«. A Hrvoja Burića smo uključili iz samilosti. Naime, to je bio jedini način da ovaj višestruki gubitnik u utrci za gradonačelnika uđe u riječki teatar. Taj pasionirani ljubitelj kazališne umjetnosti, koji je radio i rukama i nogama da me na svaki zamislivi način difamira prije i nakon što sam postao intendant, se tijekom cijele moje intendanture nijednom nije obreo u HNK-u”, kazao je Frljić za Novi list.

Odlukom Uprave Novog lista, Robert Frank imenovan je početkom siječnja 2017. vršiteljem dužnosti glavnog urednika Novog lista.

Robert Frank novinarstvom se počeo baviti 1996. godine u riječkom dopisništvu Slobodne Dalmacije, potom je neko vrijeme proveo u Primorsko-goranskom Dnevniku, a onda je na poziv tadašnjeg glavnog urednika Novog lista Veljka Vičevića prešao u Novi list gdje je, uz kraći period proveden u Jutarnjem listu, proveo najveći dio svoje novinarske i radne karijere. Od kolovoza 2015. godine, Frank je bio glasnogovornik i šef Odjela za odnose s javnošću Hrvatskog nogometnog kluba »Rijeka«. U svojoj karijeri najviše se bavio istraživačkim novinarstvom, a nedavno je, u izdanju »Profil Mozaika«, objavio dječji roman »Hej, ne želim odrasti«.

“Ova redakcija ima potencijala raditi još bolje novine. Nakon što snimim situaciju i napravim određene promjene, od 20. siječnja, kada planiramo izaći s novim »Novim listom«, sadržajno i grafički redizajniranim, pokušat ćemo raditi još zanimljivije, kreativnije, provokativnije i u konačnici kvalitetnije novine”, rekao je Frank za Novi list nakon stupanja na dužnost.

Oliver Frljić samo ponavlja i uprizoruje stavove svoga pokrovitelja na čiji je poziv došao u Rijeku. Riječki je gradonačelnik napao Roberta Franka nakon što su se u Novome listu počele otvarati teme koje su neko vrijeme bile zapostavljene, a važne su za Rijeku i Riječane. Pisalo se o projektima i promašajima, neostvarenim obećanjima. Već u ožujku Obersnel je optužio Roberta Franka da provodi ‘konzervativnu revoluciju’ u suradnji s Vladom, predsjednicom i medijima poput HTV-a.

“Time što je napravio, svrstavajući Novi list i mene kao glavnog urednika na, ispada, neprijateljsku, desnu, konzervativnu stranu hrvatske političke podijeljenosti, Obersnel si je zabio autogol. Pokazao je netrpeljivost prema onima koji u nekim stvarima možda i ne misle kao on, a da pritom nisu tendenciozni. To što je kao gradonačelnik rekao o Novom listu i meni kao glavnom uredniku, stavljajući nas u kontekst »konzervativne revolucije«, nezabilježen je incident u pluralističkoj, višenacionalnoj, tolerantnoj, našoj Rijeci koja svakog dobronamjernika, odakle god došao i kakvo mu god porijeklo bilo, dočekuje raširenih ruku i otvorenog srca. E to je, gradonačelniče, naša Rijeka i naš Novi list”, poručio je Robert Frank.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina