Čokolada poboljšava kognitivne sposobnosti

Ljudi koji jedu čokoladu barem jednom tjedno bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji rijetko u njoj uživaju, pokazala je nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Maineu, Sveučilišta Južne Australije i Luksemburškog instituta za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji, objavljenoj u časopisu Appetite, sudjelovalo je 968 ljudi u dobi od 23 do 98 godina, objavljeno je na portalu Science Direct.

Znanstvenici vjeruju da bi redovito uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko čimbenika koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.

Također kažu da su rizici od povišenog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2 niži kod onih koji redovito konzumiraju čokoladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su zaključili da će buduća istraživanja dati daljnje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanolima i neuropsihološkog zdravlja te u mehanizme koji ih povezuju. Oni smatraju da će u budućim studijama biti važno istražiti optimalne količine za kratke i dugoročnije učinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.