Otkriven sastojak koji usporava topljenje sladoleda

Škotski znanstvenici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.

Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija.

BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Spriječava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sladoled će se, naravno, ipak topiti, ali će dulje zadržati stabilnost i manje ‘kapati’ okolo”, rekla je voditeljica istraživanja profesorica Cait MacPhee.

Znanstvenici su razvili metodu proizvodnje toga proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.