‘Jednotračna željeznica za tumore’ može odvesti karcinome u propast

„Jednotračne željeznice“ za karcinome mogu se upotrijebiti za uništavanje tumora tako što će ih namamiti u toksične klopke ili dijelove tijela koji su sigurniji za kirurške zahvate, kažu američki istraživači, a prenosi BBC.

Tim na Institutu za tehnologiju u američkoj saveznoj državi Georgia proizveo je nanovlakna tanja od ljudske dlake koja karcinomi mogu „odabrati“ da njima putuju.

Ispitivanja provedena na životinjama pokazala su da se moždani tumori mogu smanjiti tako da se stanice raka prevarom natjeraju da migriraju niz vlakna.

Iz britanske organizacije koja se bavi istraživanjem karcinoma,Cancer Research UK,rekli su da se radi o fascinantnoj ideji, koja je, međutim, još uvijek u vrlo ranoj fazi.

Tim je radio na teško lječivim moždanim tumorima, glioblastomima, koji imaju tendenciju širenja unutar mozga.

Kancerozne stanice putuju niz živce i krvne žile i napadaju mozak.

Tehnologija nanovlakana, kako je objavljeno u časopisu Nature Materials, oponaša kanale kojima se kancerozne stanice kreću.

Jedan od istraživača, prof. Ravi Bellamkonda, rekao je: „Stanice karcinoma obično se uhvate za te prirodne strukture i voze se njima kao jednotračnom željeznicom prema drugim dijelovima mozga.

„Ako im ponudimo privlačno alternativno vlakno, možemo djelotvorno pomicati tumore nekom drugom putanjom prema odredištu koje mi odaberemo.“

Smrtonosni moždani tumori

Niz različitih vrsta karcinoma moglo se voziti tom „jednotračnom željeznicom“ u testovima u Petrijevoj zdjelici.

Ispitivanja na životinjama pokazala su da se tumori mogu izvući iz mozga i dovesti do implantiranog toksičnog gela.

Veličina tumora bila je 93% manja u životinja s jednotračnom željeznicom za karcinom nego u štakora u kojih tumor nije bio liječen.

Prof. Bellamkonda rekao je BBC-u: „To je način da tumor dovedemo do lijeka, a ne lijek do tumora.

„Tumor možete pomicati putanjom koju odredite i zatim ga uništiti, time se ne stvara dodatni tumor a primarni se tumor zapravo smanjuje.“

Napomenuo je da bi kontroliranje rasta tumora rak moglo pretvoriti u nešto s čime ljudi mogu živjeti, poput dijabetesa, ako se već ne može izliječiti.

Druga je zamisao da se kirurški zahvati na karcinomu učine jednostavnijima.

Obično se tumor i okolno tkivo uklanjaju, ali to je opasno u mozgu gdje bi bilo kakvo nepotrebno uklanjanje tkiva moglo imati teške posljedice.

Prof. Bellamkonda kaže da bi liječnici možda mogli pomaknuti tumor u područje koje je lakše operirati.

Međutim, istraživanja su još uvijek u vrlo ranoj fazi i potrebno je provesti još daleko više ispitivanja na životinjama prije nego se razmotre ispitivanja na ljudima.

Dr. Emma Smith, viša službenica za znanstveno informiranje u organizaciji Cancer Research UK, kaže: „Ovaj fascinantan, suvremeni pristup mogao bi dovesti do novih načina zaustavljanja tumora a da se pritom ne oštećuje zdravo tkivo, što je osobito važno u osoba s moždanim tumorom.

„Ali još uvijek je u začecima i za sada je ispitan samo na štakorima, tako da je još dalek put do trenutka kada ćemo znati je li siguran i učinkovit u liječenju raka“.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bbc
Photo: bbc