Blagdansko vrijeme, rođendani, razne proslave… svi se vole malo počastiti i ne nužno zdravim poslasticama, ali i svakodnevni stres loše djeluje na našu probavu, stoga je dobro znati koje namirnice vraćaju ravnotežu u probavnom sustavu.
Stručnjaci tvrde da i žvakanje hrane igra ulogu u smanjenju razine stresa, te dodatno pomaže olakšati probavu.
Jeste li znali i da je unos tekućine jedan od najčešćih uzroka zatvora? Zaboravljanje tekućine odgovorno je za različite zdravstvene probleme, a spora probava samo doprinosi tom štetnom spoju.
Bitno je održavati zdrav probavni sustav, a srećom postoje namirnice koje pomažu u tome.
Zobene pahuljice
Zobene pahuljice su ukusne i zdrave, a bogate su i betaglukan vlaknima koji se vežu na zdrave bakterije u probavnom sustavu. To također usporava probavljanje hrane zbog čega smo dulje siti i tako je spriječeno prejedanje.
Lanene sjemenke
Lanene sjemenke pune su vlakana, a poznato je i da su probiotici i prebiotici koje tijelo razlaže i tako dobiva dobre bakterije korisne za probavni sustav.
Orasi
Orasi, osim što su ukusni, potiču stvaranje dobrih bakterija, a smanjuju i rizik od srčanih bolesti.
Suhe šljive
Suhe šljive sadrže netopiva i topiva vlakna. Ona netopiva potiču redovitu stolicu, a topiva reguliraju probavu i upijaju nutrijente iz hrane i tako sprječavaju iritaciju crijeva.
Grožđice
One su također pune topivih vlakana i prebiotika, koji utječu na dobru ravnotežu crijevne flore, a potiču i stvaranje dobrih bakterija, piše Pinkvilla.