Odbor za zdravstvo: Do 2030. smanjiti smrtnost od virusnih hepatitisa za 65 posto

Foto: rawstory.com

Hrvatskoj je cilj do 2030. godine, u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), smanjiti smrtnost od virusnog hepatitisa C za 65 posto, kao i prijenos infekcija, kako bi imali što manje novozaraženih, pa su na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo u srijedu stručnjaci razmatrali dokle se stiglo u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa.

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić podsjetila je kako je u Hrvatskoj 2009. donesena Rezolucija o borbi protiv virusnih hepatitisa, dok je 2015. odlučeno da se ide u izradu Nacionalne strategije, akcijskog plana i registra oboljelih.

Treba stvoriti odgovarajući model zaštite i prevencije od virusnih hepatitisa, a uključivanje zaraženih osoba u sustav skrbi i liječenja, te u konačnici eliminacija virusnih hepatitisa, trebali bi dugoročno rezultirati velikim uštedama zdravstvenog sustava, rečeno je.

Adriana Vince iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, ujedno Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva, rekla je da je prijedlog Nacionalne strategije predan Ministarstvu zdravstva te se čeka osnivanje radne skupine koja će definirati konačni tekst.

“Cilj nam je do 2030. smanjiti mortalitet za 65 posto, kroz dijagnosticiranje i liječenje godišnje 400 bolesnika s virusnim hepatitisom C, što je jedan od ciljeva SZO-a, a paralelno želimo smanjiti transmisiju bolesti, kako bi do 2030. bilo što manje novoinficiranih. Bolesti povezane s finalnim stadijem jetrenog oštećenja, dakle ciroza jetre i hepatocelularni karcinom, danas su u Hrvatskoj na desetom mjestu po smrtnosti, a kod muškaraca na sedmom mjestu”, kazala je Vince.

Ističe da postoje vrlo dobre polazišne točke, jer imamo dobru terapiju i dijagnostiku, pa ako se usvoji Nacionalna strategija implementacije ciljeva mogla bi početi od iduće godine.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od hepatitisa C boluje oko 40.000, a od hepatitisa B 20.000 osoba, godišnje se otkrije oko 200 novooboljelih od hepatitisa C i stotinjak od hepatitisa B.

Hrvatska bilježi dobre rezultate u liječenju virusnih hepatitisa, pa tako uspješnost liječenja hepatitisa C, zahvaljujući novoj neinterferonskoj terapiji, iznosi više od 96 posto, ali se bolest još uvijek kasno dijagnosticira.

“Godišnje se liječi oko 300 bolesnika, a kako cijene lijekova padaju, nadamo se da ćemo o istom trošku moći liječiti 400 osoba, pa bi time mogli ostvariti cilj smanjenja mortaliteta za 65 posto”, kazala je Vince.

Izvor: Hina/ij