Prekomjerna uporaba pametnih telefona mogla bi ‘oštetiti’ oči

Optičari kažu da su ljudi toliko ovisni o pametnim telefonima da bi to moglo povećati rizik od oštećenja očiju kojem su izloženi. Upozoravaju da prekomjerna uporaba telefona i drugih uređaja poput kompjutera, tableta i flatscreen televizora može dovesti do dugoročnog oštećenja, prenosi BBC.

Anketa provedena na 2000 ispitanika ukazuje na to da mlađi od 25 provjeravaju svoje telefone 32 puta dnevno.

Optičar Andy Hepworth kaže: „Plavo-ljubičasto svjetlo potencijalno je opasno i toksično za pozadinu oka. Stoga tijekom dugog vremenskog razdoblja može potencijalno oštetiti vaše oči. Kada gledate u pametni telefon, svjetlo koje izlazi iz njega je plavo-ljubičasto.“

Kaže da je testovima otkriveno kako izloženost plavo-ljubičastom svjetlu ima potencijal stvaranja većeg rizika od makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće.

Optičari kažu da, iako je „dobro“ plavo svjetlo (plavo-tirkizno) potrebno za regulaciju biološkog sata, isto tako se smatra da prekomjerna izloženost plavo-ljubičastom svjetlu može poremetiti spavanje i utjecati na raspoloženje.

„Iako ne znamo je li ta izloženost izravno povezana s problemima s okom, postoje čvrsti laboratorijski dokazi da bi potencijalno mogla imati taj učinak,“ dodaje Andy. „Radi se o kombinaciji nedovoljnog treptanja i prinošenja uređaja očima bliže neko kad gledate u druge predmete – to je ono što vam napreže oči.“

‘Češće glavobolje’

Anketa, koju je naručila grupa neovisnih optičara, otkrila je da odrasle osobe u prosjeku provedu gotovo sedam sati dnevno zureći u ekran, pri čemu je gotovo polovica njih nervozna kada nisu uz svoj telefon.

Statistika također upućuje na to da 43% mlađih od 25 godina osjeća razdraženost ili anksioznost ako ne mogu provjeravati svoj telefon kada žele.

Otkriveno je i da 55% njih smatra kako količina vremena koje provedu pred ekranom utječe na njih stvarajući im nelagodu u očima.

Osamnaestogodišnja Alana Chinery iz Essexa nikada ne ide nigdje bez svog pametnog telefona. Ona kaže: „Definitivno sam primijetila da mi se oči pogoršavaju od zurenja u kompjuter i telefon. Sve češće imam glavobolje.“

Optičarka Amanda Saint kaže da je savjet jednostavan. „Redovito testirajte svoje oči i redovito se odmarajte od kompjutera i ručnih uređaja,“ piše BBC.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: bbc
Photo: narod.hr