Valerije Vrček: Kokteli toksičnih tvari – udruženi zločinački pokret kemikalija

Vrček
Foto: pharma.unizg.hr

Neku (možda baš svaku) štetnu tvar kokteli čine još toksičnijom. Rijedak je slučaj da se u smjesi smanjuje biološki učinak pojedinoga sastojka. U kemijskoj smjesi jedan i jedan nisu dva, nego tri. To se zove sinergizam – učinak neke kemikalije u smjesi veći je od učinka te kemikalije ako je »sama«, izolirana. Grčka riječ »synergos« znači »raditi zajedno«, pa sinergizam u toksikološkom smislu nalikuje na udruženi zločinački pothvat kemikalija: jedna drugoj pojačava štetno djelovanje, piše Valerije Vrček za Glas koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušenje na plaži

Neki su primjeri sinergizma poznati ljudima, poput neželjenih interakcija lijekova i alkohola. Stoga je savjet liječnika ili ljekarnika uvijek isti: ne pijte dok ste na kemoterapiji jer alkohol pojačava štetno djelovanje mnogih lijekova. Znanjem o sinergizmu koristi se i agrokemijska industrija koja u proizvode ubacuje sjeme sezama kako bi pojačala djelovanja pesticida. Poznat je i primjer sinergizma na plaži: nikotin iz cigareta pojačava štetne učinke UV zračenja pa je pušenje i sunčanje »dobitna« kombinacija za razvoj raka kože.

Zrak je smjesa tvari

Takve interakcije u parovima još su izraženije u kemijskim smjesama, u koktelima različitih tvari kojima su ljudi svakodnevno izloženi. Baš kao što piše u udžbeniku iz prirode za osnovnu školu: »Tvari se u prirodi pojavljuju u smjesama.« Zrak, voda i zemlja smjese su tvari. Rijetko postoje čiste tvari. Isto vrijedi i za (sintetske) kemijske spojeve koji okružuju svakodnevni okoliš čovjeka – kemikalije iz kozmetike, hrane, ambalaže, namještaja, industrije nafte, prometa…

Čovjek nikada nije izložen jednoj izdvojenoj kemikaliji, nego je uvijek pod kišom spojeva. Stoga je važnije razumjeti i izmjeriti štetne učinke kemijske smjese nego djelovanje pojedine tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo doza čini otrov?

Usprkos činjenici da na zdravlje čovjeka utječu kemijske smjese, a ne pojedinačni sastojci, toksikološki podatci o smjesama su rijetki ili uopće ne postoje! Više od 500 godina istraživači otrova proučavaju jedino učinke izoliranih tvari. I srednjovjekovna i moderna znanost drže se načela da »samo doza čini otrov«, koje je u 16. stoljeću definirao švicarski liječnik i alkemičar Paracelsus. Doduše, u to je vrijeme arsenal sintetskih kemikalija bio vrlo skroman pa je razumljiva njegova fokusiranost na otrovne elemente poput žive i sumpora. Danas, međutim, ljudi žive u kemikaliziranu svijetu, uronjeni su u oblak kemikalija pa je izloženost samo jednoj tvari – nestvaran događaj.

Intelektualna i etička komocija

Današnji znanstvenici izbjegavaju proučavati toksične profile kemijskih smjesa jer su takva istraživanja skupa, zahtjevna i dugotrajna. Krivulje ovisnosti biološkoga učinka i doze često su neočekivane i čudne. Konačno, rezultati su često nepovoljni za (agro)kemijsku, farmaceutsku, kozmetičku ili prehrambenu industriju. Baš zbog toga što su kemijske smjese pune toksičnih (neugodnih) iznenađenja. Otpor znanstvenika i toksikologa prema ispitivanju štetnosti kemijskih koktela vrsta je komocije, intelektualne i etičke. Složena svojstva smjesa, sinergistički efekti i prošireni raspon djelovanja gnjavaža su za regulatorne institucije u kojima se često njeguje površan, jednodimenzionalan pristup toksikologiji.

Nova regulacija kemikalija

Srećom, u asimetričnom spektru znanstvene zajednice postoje ljudi koji provode toksikološka ispitivanja kemijskih smjesa (uključujući Hrvatsku), koji promiču i tumače važnost razumijevanja (eko)toksikologije koktela i koji traže da izmjereni podatci obvezuju mjerodavne institucije prilikom regulacije proizvoda i industrijskih postupaka na tržištu. Najnoviji takav zahtjev objavile su Stephanie Eick i Anke Huls, profesorice sa sveučilišta »Emory« u Atlanti: »Metode za proučavanje kemijskih smjesa presudne su za cjelovitu procjenu rizika i za sprječavanje mnogih bolesti jer takvi pristupi omogućuju odgovore na pitanja koja se odnose na zdravstvene učinke istodobnoga izlaganja čovjeka različitim kemikalijama« (Environ. Health. Perspect. 2022, 130, 111305).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O autoru

* Prof. dr sc. Valerije Vrček je član Hrvatskog kemijskog društva i Humboldtov stipendist. Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima i Hrvatske akademije znanosti i kulture te Ministarstva znanosti RH za izvrsnost u objavljivanju znanstvenih radova. Prof. dr. sc. Valerije Vrček je predstojnik Zavoda za organsku kemiju, a bogatu znanstvenu karijeru izgradio je na američkom Sveučilištu Yale i Florida State University, njemačkom Sveučilištu u Ulmu i Ludwig – Maximilians Universitateu u Münchenu te Tehničkom sveučilištu u Chemnitzu, kao i Sveučilištu A Coruna, u španjolskoj Galiciji.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.