26. prosinca Stjepan Krst (istočna Hercegovina) – selo koje simbolizira sudbinu Hrvata istočno od Neretve

Foto: Facebook

Mjesto Stjepan Krst s pet hrvatskih sela bivše općine Stolac jedno je od brojnih mučeničkih mjesta istočne Hercegovine. Ono danas pripada Republici Srpskoj i općini Berkovići, zajedno sa selima Ljubljenica, Gornji i Donji Brštanik, te Dabrica. Donosimo priču o ovom hrvatskom selu koje nosi u imenu dva simbola stradanja: ime prvog mučenika svetog Stjepana i križ Isusa Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto Stjepan Krst nalazi se na 700 metara nadmorske visine istočno od ceste Mostar-Stolac i s njega puca pogled na cijelu donju Hercegovinu. Zbog toga je ovo mjesto imalo jako važno strateško značenje u svim ratovima.
U njoj je danas obnovljena porušena crkva svetog Ivana Krstitelja.

Na Stjepan Križu živjeli su i žive uglavnom katolici – Hrvati i to: Marići, Kukrike, Keve, Lončari, Puljići-Vidići, te Ivankovići koje preseliše na Vrtjeljke poslije 2. svjetskog rata. U ovom selu živjele su i 3-4 kuće Srba: Rupar, Ivković, Vukosav.

U minulom ratu katolici ovog mjesta su prognani i pobijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ove žrtve nitko nije odgovarao.

Prema neslužbenim podacima, 1981. godine župa je imala 661 vjernika, a 1992. godine oko 500. U samom Stjepan Krstu pred Drugi svjetski rat u 37 obitelji bio je 241 član, a pred Domovinski rat živjela je 31 katolička obitelj sa 159 članova.

Što se točno događalo u ovim selima sa starcima koji su ostali nakon što su iz njih izbjegli mještani ne zna se pouzdano. Jesu li umrli prirodnom smrću ili su ubijeni, jedina sigurna činjenica je da nitko od njih nije preživio. Postoje brojne pretpostavke i nagađanja do kojih su mještani došli naknadno, nakon rata, u razgovorima s lokalnim Srbima koji nisu sudjelovali u zločinima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suhi kanjon Radimlje kuda se izvukla većina mještana Dabrice postao je put spasa i za veliki broj Bošnjaka koji su iz općina Gacko i Nevesinje bježali na slobodne prostore općine Stolac, gdje su nalazili sigurnost. Ove izbjeglice pristizale su tijekom cijelog ljeta 1992.

Udruga „Gornji kraj“ je osnovana početkom 2007. godine da bi potakla i intenzivirala povratak i ostanak na stoljetnim ognjištima. Obuhvaća 5 sela bivše općine Stolac: Ljubljenicu, Stjepan Krst, Gornji Brštanik, Donji Brštanik i Dabricu koja danas pripadaju općini Berkovići.

Više o stanovništvu i sudbini sela Stjepan Krst i istočne Hercegovine pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.