(FOTO) Božićna čestitka i primanje kod nadbiskupa Marina Barišića

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana u srijedu, 21. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, upriličeno je božićno primanje kod splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i uzajamna čestitka svećenika, županijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika. U ime svećenstva i vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije čestitku je nadbiskupu izrazio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravivši nazočne mons. Vidović je kazao da Isusovo rođenje u štali sve nas poziva na skromnost i poniznost, prostodušnost i blagost srca. U duhu protekle godine jubileja Božjega milosrđa naglasio je da su kršćani, oni koji slave Božić, prvi „pozvani biti u svijetu svjedoci milosrđa jer nam je ‘velika djela učinio Svesilni – Sveto je ime Njegovo’. Zato se Crkva trudi, preko biskupa, svećenika i svih vjernika, objavljivati u ovom svijetu da je Božje ime milosrđe. A milosrđe ide uvijek pod ruku s ljubavlju. I nikada bez nje. Milosrđe bez ljubavi bi bilo tek jedan čin milosti jačeg nad slabijim, a ljubav bez milosrđa bi ostala samo moj osjećaj lišen poziva da umrem sebi kako bi drugi živio. Stoga je ljubav – Caritas trajna briga i nastojanje Crkve. Naša mjesna Crkva s ponosom gleda na naš nadbiskupijski Caritas koji pokušava pronaći načine da bude izraz milosrdne djelotvorne ljubavi prema bližnjima.“

Podsjetio je da je Crkva u Hrvata započela s pripremama za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu 2018. godine. U tom je surječju naglasio: „Poziv je to svakom čovjeku koji voli Boga i bližnjega, svoju domovinu i cijeli svijet, da duhovnom pripravom i osobnim obraćenjem, bude oslonac i promicatelj naravne obitelji, zajednice muškarca i žene kakvu je Bog u svojoj neizmjernoj ljubavi prema čovjeku odabrao kako bi se utjelovio i postao ‘Emanuel – s nama Bog’.“ Geslo susreta je „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja“, a prva je godina priprave usmjerena očinstvu, tj. „duhovnoj obnovi naših očeva, ali i duhovnoj obnovi našega društva koje je očeve, pod raznim pritiscima, stavilo na marginu ili čak potjeralo u izgnanstvo. Vjerujem da bismo svi željeli da u našim očevima ponovno i još jače zaživi onaj gen koji su naslijedili od nebeskog Oca.“

Osvrnuvši se na proteklu godinu zahvalio je sportašima, olimpijcima na osvojenim medaljama i uloženom trudu, radu i zalaganju te je podsjetio na važan započeti projekt u Nadbiskupiji – gradnju nove župne crkve Sv. Ivana Pavla II. s pastoralnim centrom i dječjim vrtićem u Trogiru. Na kraju svoga govora mons. Vidović usmjerio je pogled na nadolazeće lokalne izbore poželjevši svima mir i uzajamno poštovanje. „Izbori će proći, ali izrečeno ostaje. I poslije izbora smo ljubavlju osuđeni jedni na druge. Nema nas puno da si možemo priuštiti isključivost i podjele. Vjerujemo da svi želimo raditi na opće dobro premda se uvijek ne slažemo u načinima. No jedno vam mogu potvrditi – ova je kuća otvorena i prijateljska svima koji su spremni dati sebe, svoje snage, svoje znanje i svoje vrijeme za opće dobro svih nas“, poručio je generalni vikar poželjevši svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2017. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju čestitku izrazio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar naglasivši da su sukobi, neslaganja i razmimoilaženja, nažalost, nešto sasvim normalno u našem društvu, osobito u političkoj sferi. Kazao je da se to događa jer nemamo, osim gospodarskih, ozbiljnijih terorističkih problema poput zemalja (Turske, Njemačke), pa moramo izmišljati probleme. U ovom predbožićnom vremenu trebali bismo svi mi, koji živimo u zapadnoj kršćanskoj civilizaciji, više misliti o miru i pomirenju, zaključio je Baldasar. U čestitarskom duhu nastavio je i dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, prenijevši pozdrave župana Zlatka Ževrnje i cijele županije. Zahvalio je svima za svako dobro učinjeno u protekloj Godini milosrđa te izrazio nadu da će i dalje milosrđe i solidarnost biti na djelu kako bi se stvaralo bolje društvo.

Na kraju je svoju čestitku uputio nadbiskup Marin Barišić. Pozdravivši sve nazočne kazao je kako je lijepo i ugodno biti zajedno, ali da nas redovito povezuju i ujedinjuju stradanja, nevolje i žalosti, a uspjesi i radosti skoro da nas dijele. Međutim, „bez obzira na naše različitosti, pa i podjele, ovdje smo zajedno.“ „Božić je Radosna vijest za sve nas, za naše radosti i žalosti, uspjehe i poteškoće. Možemo, smijemo i moramo biti zajedno. Naše zajedništvo želi i obogaćuje sam nebeski Otac. Bog ne može bez nas. Ljubav Ga čini slabim prema nama. I sam postaje malo i slabo dijete. Paradoks je to Božje ljubavi. Kako reče poznata židovka Simone Weil za život kršćanina, da je shvatljiv samo ako u sebi ima nešto neshvatljivo. Tako isto možemo reći i za Božić. Božić u sebi ima nešto shvatljivo – blisko i nešto neshvatljivo – otajstveno. Ne nešto, nego sve. Ljubav je takva, bliska i daleka, shvatljiva i neshvatljiva“, naglasio je nadbiskup.

Govoreći o Božiću koji je očitovanje Boga ljubavi kazao je da nas počesto iznenađuje, štoviše skandalizira. „Malo, slabo, nemoćno dijete, a Bog. Skandal za nas koji želimo biti veći, jači, utjecajniji, koji se divimo i klanjamo samo takvima. Ondje gdje mi ne želimo biti – štala, slama, odbačenost, križ…- tu Bog dolazi iz ljubavi prema nama. Dolazi On – Emanuel – Bog s nama. Duboko je prisutan i skriven u našem svakodnevlju, u našoj stvarnosti.“ Mons. Barišić je istaknuo da se Božić slavi, a ne proslavljuje. „Bitna je razlika između slavlja Božića, tj. susreta i života s Emanuelom, i njegove proslave koja se svodi na samo jedan dan u kojem se obilježava Božić, ali nažalost često bez Krista.“ Upozorio je da treba vratiti Krista Božiću i obratiti se Isusu Kristu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svi smo mi ovdje u različitim ulogama služenja. Sjetimo se riječi Emanuela: ‘Što god učiniste jednomu od ove najmanje braće, meni učiniste’ (Mt 25,40). Naše svakodnevno služenje bližnjima, osobito u potrebama, dopušta i omogućava Bogu i čovjeku da se navikavaju jedan na drugoga“, istaknuo je nadbiskup Barišić. Zaželjevši svima sretan Božić i blagoslovljenu i uspješnu Novu 2017. godinu pozvao je nazočne da ne prestaju tražiti Gospodina jer u „Njemu nalazimo sebe i svoga bližnjega. Nalazimo blagoslov za naše poteškoće i nevolje; smisao našega uspjeha i rasta; snagu i radost našega zajedništva u različitosti.“

Po završetku čestitanja nadbiskup je sve pozvao na druženje uz zakusku te je svim nazočnima darovao prigodan dar: Zbornik dječjih radova školske dobi „Djeca Oca milosrđa“ i prigodnu knjižicu „Velika nam djela učini Svesilni“ koju je izdala HBK u nakladi GK kao zahvalno sjećanje uz četrdesetu obljetnicu početka velikih okupljanja Crkve u Hrvata. Božićno čestitanje, kojemu je između ostalih nazočio i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, svojim je pjevanjem uzveličao vokalno-instrumentalni sastav „Mihovil“ sa splitskog Kamena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.