Frljićeva hrpa gluposti: optužuje Hrvatsku za agresiju na BiH, a branitelje za pokušaj državnog udara

Foto: fah

Oliver Frljić još jednom se “proslavio”, ovaj put u razgovoru za Nacional, gdje je rekao kako je policija trebala ući u crkvu sv. Marka i “pohapsiti” branitelje,  da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te je prosuo brojne druge “bisere”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj put slijede ‘Frljićeve Riječke ljetne noći’

Riječke ljetne noći ovaj će put biti predstavljene u novom ruhu zahvaljujući intendantu riječkog HNK Oliveru Frljiću, te njegovom suradniku, teatrologu i umjetničkom voditelju Riječkih ljetnih noći Marinu Blaževiću.

Sve će početi “Trilogijom o hrvatskom fašizmu”, čiji je posljednji dio “Hrvatsko glumište” prošle godine premijerno izveden na dan kada se Hrvatska obilježava i sjeća se žrtve Vukovara, ali i Škabrnje i drugih stradalih gradova. Tada su Frljić i Blažević naglašavali da se radi o stvarnosti devedesetih iako se zna da su Vukovarci na taj dan proživljavali najstrašnije dane u svome gradu, okruženi srbo-četničkim postrojbama koji su pljačkali i rušili što još nije bilo porušeno, a što su godinama gradili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U kazalištu se nikada nije formirao antiratni diskurs, čak ni kada je Hrvatska započela agresiju na Bosnu i Hercegovinu, kad smo svi znali što se događa u Pakračkoj poljani ili Osijeku ili u Lori i zapadnoj Hercegovini”, ističe Frljić zaboravljajući kako Hrvatska nije izvršila agresija na Bosnu i Hercegovinu nego je izvršena agresija na Hrvatsku.

Branitelji su za Frljića ‘šatoraši’, te su pokušali izvršiti ‘državni udar’

“Temeljni je problem u Hrvatskoj, parafrazirat ću Srđu Popovića, taj što se hrvatska službena politika nikad nije iskreno suočila s raznim zločinima počinjenima po njenom nalogu ili u njezino ime. Ali je zato kontinuiran proces autoviktimizacije kojim se prikrivala legalizirana pljačka društvenog vlasništva u provedbi zna se koga. To je nasljeđe s kojim se Hrvatska mora nositi. Naravno, u situaciji u kojoj se poticao nacionalizam i gdje nikad nisu razriješeni vlasnički odnosi i način na koji su pojedinci akumulirali svoj prvi kapital, lako je manipulirati ljudima. Ne mogu vjerovati koje se gluposti u tom kontekstu serviraju kao nekakve relevantne teme, primjerice, gdje će se dogoditi proslava 20. obljetnice Oluje. Umjesto borbe s utvarama Jugoslavije, branitelji bi trebali ustati upravo protiv HDZ-a koji ih je poslao u rat, a zemlju u koju se toliko kune, temeljito opljačkao”, rekao je Frljić, te je branitelje pogrdno nazvao “šatorašima” dok je pričao o tome kako aktualna vlada nema snage i odlučnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako smatra da premijer Zoran Milanović i ministar branitelja Predrag Matić nisu trebali nakon svega sjesti za stol sa “šatorašima”: “Ispada da svatko od nas može izaći na ulicu, naoružati se plinskim bocama i ne znam čime sve ne i tako natjerati vladu da ga prihvati kao politički subjekt. Policija je trebala ući u crkvu na Markovom trgu i pohapsiti ih, kako bi se ponašala u svakoj drugoj sličnoj situaciji. Ono što se dogodilo treba nazvati pravim imenom – to je bio pokušaj državnog udara”.

Loš odnos i prema predsjednici

Ne želi čak ni dočekati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, nego planira poslati svog zamjenika na svečanu sjednicu Gradskog vijeća koja se održava u dvorani riječkog kazališta. “Razlog je i taj što riječki HDZ, predvođen izvjesnim Hrvojem Burićem, već mjesecima uz potporu bivšeg intendanta riječkog kazališta Bojana Šobera, a odnedavno i još jednog riječkog konzervativnog intendanta Darka Gašparovića, najavljuje se da su nam odbrojani dani i da će dolaskom HDZ-a na vlast započeti naša smjena. U tim okolnostima jasno je da bi se naša, makar i protokolarna dobrodošlica interpretirala samo kao dodvoravanje s namjerom eventualnog spašavanja naših pozicija, a nismo od te vrste. Ako bilo tko misli da nas podzemnim metodama može smijeniti, neka se okani ćorava posla”, poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije predsjednica svih građana, što je vrlo jasno iz njezinih prvih sto i nešto dana. Ona zastupa interese isključivo jedne partije. Dok se to ne promijeni, a ne vidim da će se to u njezinom mandatu dogoditi, nemam razloga da je osobno dočekam u riječkom kazalištu jer svoju trenutačnu funkciju ne smatram bitnijom od svojih građanskih prava”, ističe.

‘Sprema nam se agresija na zdrav razum’

O HDZ-u kaže kako je to zločinačka organizacija koja je “velikosrpsku agresiju na Hrvatsku nastavila u miru legalizacijom pljačke u procesu privatizacije i još sve to iskoristila kao alibi”. “Ubili su značajan broj ljudi u ovoj zemlji, ne metkom u glavu ili granatom, nego svojom politikom. Mislim da se nakon svih onih afera koje su bile otkrivene ta stranka trebala samoukinuti. Ona se vratila ojačana i provodi proces retuđmanizacije, pa čak zagovara verbalni delikt”, kaže i dodaje kako smo čuli Karamarka i suca Ivana Turudića “koji žele odrediti što se i kako u javnom prostoru smije govoriti o Domovinskom ratu”.

“Sprema nam se agresija na zdrav razum i temeljna ljudska prava kao što je sloboda govora”, zgraža se Frljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje ističe: “Ne znam o kakvom je ideološkom sukobu riječ u slučaju HDZ-a, kad je toliko članova bivšeg Saveza komunista prešlo u tu stranku. Oni bi, dakle, trebali najprije sebe lustrirati, pa onda voditi riječ o bilo čemu drugom”.

Osvrćući se na neke od zabrana dodaje: “Sačuvaj me, bože, HDZ-a koji se brine o interesima muslimana. Da su ih zanimali ti interesi ne bi sponzorirali paradržavnu tvorevinu u BiH koja je otvarala logore za te iste muslimane, uništavala istočni Mostar ili ubijala, pa zatim palila ljude u Ahmićima”.

Njemu su ‘svastične manifestacije’ Bleiburg, branitelji u Savskoj…

Nije propustio reći nešto i o svastici na Poljudu. “Svastika na poljudskom travnjaku samo je vanjska manifestacija one svastike koja se odavno urezuje na društveno tkivo u Hrvatskoj. Nabrojat ću samo najnovije svastične manifestacije: relativizacija značaja antifašističke borbe, rehabilitacija NDH u Bleiburgu, nesmetano kršenje cijelog niza zakona od strane šatoraša, razbijanje ćiriličnih ploča…Krajni cinizam je kad predsjednik HNS-a, koji se ne tako davno slikao na grobu poglavnika Ante Pavelića, osuđuje takav čin”, kaže.

‘Kazalište je svjetovna, a ne vjerska ustanova’

Blažević se osvrnuo na rečenicu Tomislava Karamarka da je državni vrh trebao biti u Sarajevu kad ga je posjetio papa Franjo: “Mislim da je upravo pristojno što se hrvatski državni vrh nije pojavio u Sarajevu. Papa je posjetio nama susjednu državu. Znači li to ako Papa dođe u posjet Švicarskoj da bi ga ondje trebala dočekati i Angela Merkel?”

O tome da je i Crkva pozivala na zabranu predstave “Hrvatsko glumište” kaže kako je “kazalište svjetovna, a ne vjerska ustanova”.

Frljić se zapravo zalaže za razgradnju hrvatskog identiteta

Kontroverzni intendant riječkog HNK-a, Oliver Frljić, koji je dugo imao potporu sada već bivše ministrice kulture Andree Zlatar-Violić, razotkrio je sam sebe u jednom intervjuu koji po mnogo toga bio uvredljiv.

“Moj rad, ko’ što vjerojatno znate, bavi se upravo tim – razgradnjom tih identiteta koji su konstruirani u proteklih 20 godina”, rekao je tada Frljić, te je dodao kako ne zna koji jezik govori, ali da u Hrvatskoj uvijek kaže da govori “srpskohrvatski”.

Inače, Olivera Frljića za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka imenovalo je Gradsko vijeće grada Rijeke u svibnju 2014. godine. Podržao je to imenovanje i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a imenovanje Frljića je potvrdila tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.