Hasanbegovića bez razloga napali zbog talijanskog lista, kad će se javiti Muf, H-alter i ostali?

Na stranicama Ministarstva kulture objavljeni su rezultati natječaja za Potpore izdavanju časopisa i Književne programe knjižara.  O promjenama unutar Ministarstva kulture najbolje pokazuje popis onih koji su ove potpore dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo kulture je  podržalo 106 programa s iznosom od četiri milijuna i 980 tisuća kuna – novčanu potporu Ministarstva dobilo je 83 časopisa i 23 elektroničke publikacije, a odbijeno je sveukupno 45 programa, među kojima je 17 elektroničnih publikacija i 28 časopisa.

Tko je dobio sredstva, a tko nije?

Prema objavljenim rezultatima natječaja za potpore izdavanju časopisa jasno je da Zarez nije dobio nijednu kunu, poznat po tome da je jedna od njezinih osnivača bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ali i po tome da je u njezino vrijeme dobivao novac.  Ministrica Zlatar Violić je zbog sukoba interesa kažnjena s 15 tisuća kuna 2013. godine kada je dodijelila sredstva časopisu Zarez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijenac je dobio 600 tisuća kuna, a 400 tisuća kuna dobilo je Hrvatsko slovo. Matica hrvatska dobila je još nekoliko stotina tisuća kuna za izdanja svojih ogranaka. Podržana je i udruga Centar za knjigu, čiji su časopisi Quorum i Tema dobili sveukupno 110 tisuća kuna, dok je Društvo hrvatskih književnika (DHK) dobilo 250 tisuća za časopise Most, Književna republika i Književnost i dijete. Ogranci DHK u Rijeci i Istri također su dobili potpore, prvi 50 tisuća za časopis Književna Rijeka a drugi 90 tisuća za Novu Istru. Glas koncila dobio je 50 tisuća za časopis za duhovnu glazbu Sveta Cecilija te još 10 tisuća za Lađu.

HAZU je dobio 190 tisuća kuna za svoj časopis Forum. Hrvatsko društvo pisaca (HDP) je za svoja različita izdanja dobilo 270 tisuća potpore.

Od ostalih potpora vidljivo je kome je potpora smanjena – Treća Centra za ženske studije (20 tisuća), Fantom slobode (30 tisuća), Libra libera (30 tisuća).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od elektroničkih publikacija koje su dobile potporu, može se primijetiti da je ministarstvo dalo 20 tisuća kuna portalu Drage Pilsela Autograf.hr, kojem je na ranijem natječaju diskrecijskom odlukom bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić dodijelila 70 tisuća kao neprofitnom mediju. 150 tisuća kuna dobila je udruga Kulturni klub za portale filmovi.hr, klasika.hr, kazaliste.hr, opera.hr i plesnascena.hr, a 110 tisuća su dobila Moderna vremena info. 50 tisuća kuna dobio je Arteist Maje Hrgović dok je Booksa dobila isti iznos za svoj program ‘Udarni ciklusi’.

Na listi odbijenih nalaze se Muf, H-alter i Lupiga, Kulturpunkt i Vox Feminae.

Cijeli popis za 2016. godinu možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2013. , 2014. i 2015. godine na natječajima su novac dobivali uvijek isti

Prvi potez novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića po dolasku na mjesto ministra bilo je raspuštanje Povjerenstva za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016. godine. Naime, godinama su prije njega tadašnja ministrica Andrea Zlatar Violić, a kasnije i njezin nasljednik Berislav Šipuš,  dodjeljivali sredstva takozvanim neprofitnim medijima.

Godine 2015. ponovio se isti scenarij kao i 2014. – isti mediji, velikim dijelom slabe čitanost, ali uvijek puni podrške za SDP-ovu vlast -dobili su sredstva koja u proračun uplaćuju svi porezni obveznici.Uglavnom se radi o portalima i medijima koji se svjetonazorski svrstavaju uz SDP-ovu i HNS-ovu koalciju te promicanje ideologije koju velik dio Hrvata i poreznih obveznika ne zastupa – kao što su to pokazali brojni primjeri u proteklih par godina.

Podsjetimo kako je financiranje izgledalo proteklih godina OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je da su se Muf, H-alter i Lupiga, Kulturpunkt i Vox Feminae prijavljivali na više natječaja Ministarstva kulture i tako više puta povlačili sredstva.

Napad na ministra zbog talijanskog lista

Novi list piše o “udaru ministarstva Zlatka Hasanbegovića na nevladine udruge koji je dobio novu neugodnu posljedicu: teška kriza potresa izdavačku kuću Edit, jedinu koja izdaje dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo, jer je Ministarstvo kulture drastično smanjilo dotacije”.

Ipak, nije sve baš tako jer u istom tekstu pišu da Edit, izdavačka kuća koja je nakladnik La Voce del popolo, “godišnje od hrvatske države dobiva od 5 do 7 milijuna kuna, veći dio od Ureda za nacionalne manjine, a manji od ministarstva, što pokriva oko dvije trećine budžeta, no svake godine sve manje”.

Kada su najavljena masovna otpuštanja sazvano je Upravno vijeće Edita, a prije toga i skupština Sindikata novinara i Radničkog vijeća gdje su pozvani čelnici Talijanske unije, Furio Radin, Maurizio Tremul i cijelo Upravno vijeće. Sindikat novinara Edita uputio je molbu za pomoć Sindikatu novinara Hrvatske (SNH).

“Novinsko-izdavačka ustanova Edit nalazi se u vrlo teškoj financijskoj situaciji i prijeti joj zatvaranje. U ovom trenutku su plaće smanjene za 20 posto i upitno je što će se dogoditi sa sljedećom i da li će uopće biti isplaćena. Naime, s uspostavom nove Vlade, Ministarstvo kulture je smanjilo dotacije prema Editu za punih 50 posto, a Ured za manjine za 10-15 posto. Uza sve to, uplata dotacija kasni zbog aktualne blokade Ureda za manjine od strane Državne revizije. Nastali su problemi i s dotacijama iz Italije”, poručuju u Novom listu.

Za tiskano izdanje Novog lista Hasanbegović je objasnio zašto je novac Editu prepolovljen, a sljedeće godine ga neće ni biti.

“Mi se ne bavimo financiranjem manjinskih udruga, ovo je presedan, relikt, Ugovor iz vremena kad su to dogovarali Furio Radin i Ivo Sanader iz nekog svog predizbornog sporazuma. To nije naša obveza i zato je ove godine odobreno pola sredstava, a ubuduće ni to, jer Ministarstvo kulture zapravo nema ništa s tim”, rekao je Hasanbegović i dodao da država svakako treba podupirati list na jeziku manjine, ali i da se “svaka ustanova mora prilagođavati tržištu”.

Od strane Ministarstva kulture od 2004. godine za Izdavačku kuću Edit osiguravana su sredstva u iznosu od 1,300.000 kn, a u 2015. godini 2,000.000 kn. U 2016. godini za djelatnost Edita putem Ministarstva kulture osigurana su sredstva u iznosu od 1,000.000 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.