Hrvati dobivaju još jednog mučenika komunizma i blaženika Crkve – fra Serafina Glasnovića

Foto: dubrovacka-biskupija.hr

„Krv mučenika sjeme je novih kršćana“ (Tertulijan III st.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati katolici s velikom radošću dočekuju kraj 2016. – fra Serafin Kodić Glasnović, Hrvat i mučenik komunizma, bit će proglašenim blaženikom Katoličke Crkve. Nakon Alojzija Stepinca i Miroslava Bulešića hrvatski narod dobiva trećeg svećenika blaženika koji je bio žrtva komunističkog terora i bezumlja. Fra Serafin je ubijen i prije toga strašno mučen od komunista u Albaniji.

Vatikan vodi postupak za proglašavanje blaženim još jednog Hrvata sa Kosova fra Alojzija Palića koji je ubijen 1913. od srpsko-crnogorske vojske na Kosovu kada su nakon Balkanskih ratova Srbi i Crnogorci počinili strašne zločine nad albanskim i drugim nesrpskim stanovništvom Kosova i Albanije.

Nakon Prvog svjetskog rata fra Glasnović je ostao u Albaniji, a njegovo rodno Janjevo potpalo je pod Kraljevinu SHS koja je bila poznata po nemilosrdnom progonu Albanaca. I Kraljevina Jugoslavija (po istom obrascu kao i komunistička Jugoslavija), osim Hrvata, najviše je progonila Albance. Osobito je progonila katolike, katoličke intelektualce i svećenike franjevce jer su oni bili nositelji pismenosti i kulture albanskog naroda. Fra Serafin je kao član albanske Provincije S. Navještenja bio definitor provincije i župnik u nekoliko župa. Bio je čovjek velike mudrosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Glasnović je djelovao u Albaniji u vrijeme režima zloglasnog komunističkog vođe Envera Hoxhe, vršio je važne službe u tadašnjoj franjevačkoj provinciji. Koliko se zna iz njegovog životopisa, njega se nakon jednog sastanka u Lješu, na kojem se raspravljalo o nekim stvarima za funkcioniranje provincije (a on je bio ekonom provincije) bio je prisiljavan da lažno optuži svoju subraću franjevce na što on nije pristao. Nakon toga je mučen na jako težak način. Umirao je nekoliko dana, bio mu je ozlijeđen dušnik. Uslijed tog mučenja je preminuo.
Jedna medicinska sestra koja ga je njegovala, a brinula se o njemu u franjevačkom samostanu koji je bio pretvoren u bolnicu te kod svoje kuće, također ga je i pokopala. Nakon pada komunističkog režima ona je 1994. prvim franjevcima koji su se tu pojavili rekla da tu počiva jedan njihov subrat. Oni su to mjesto iskopali i našli fra Serafinovo tijelo, pa su ga pokopali u temeljima sadašnje crkve u Lješu gdje i danas počiva.

Prema naputcima pape Ivana Pavla II i kršćanskoj tradiciji koju je spomenuo Tertulijan, zbog izuzetno velikog broja kršćanskih mučenika u XX. stoljeću Crkva odlučuje uzdići na novi blaženika ili sveca one koji su bili istinski svjedoci vjere. Sa fra Glasnovićem to će biti 37 mučenika iz Albanije u periodu 1945-1974. u vrijeme vladavine strašnog komunističkog diktatora Envera Hoxhe.

Veliki broj mučenika dolazi iz bivših komunističkih zemalja širom svijeta. Jedan od brojnih istovjetnih obrazaca komunizma koji je bio zajednički svima od Kine, Sjeverne Koreje, Rusije, Hrvatske, Srbije, Albanije do Kube bio je: ubijanje kršćana i njihovih svećenika, te opće uništavanje kršćanske (posebno katoličke) vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.