Frljić smije što ministar Hasanbegović ne smije

Ono što politički intendant Frljić smije politički ministar Hasanbegović ne smije! Neartikulirano nadglasavanje i bjesnilo dijela medija i saborskih zastupnika o navodnom „kršenju Ustava“ ministra Hasanbegovića kroz  “negiranje antifašizma” koji je, eto, navodno upisan u izvorišne osnove Ustava, smije se događati kada je u pitanju ikona neoboljševika, jugonostalgičara i oplakivatelja nikad prežaljene Jugoslavije – Oliver Frljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako u svom bunilu intendant riječkog HNK, kao prvi hrvatski „slavni umjetnik“ koji je dobio zabranu kazališne predstave u inozemstvu, nastavlja zabavljati svoju jedinu malobrojnu publiku koju ima i može imati u – regionu. Jer valja mu biti u medijima barem zbog nebuloza, ako već ne zbog umjetnosti.

Ono što zabrinjava jest to što gospodin Frljić pri tome slobodno krši hrvatski Ustav uz dugogodišnje odobravanje medijske i političke javnosti . Dok je ministar Hasanbegović doživio pravi progon zbog iznošenja notorne istine da izvorišne osnove Ustava RH ne spominju izrijekom nikakav antifašizam u bilo kakvom ideološkom ili drugom obliku, Oliver Frljić slobodno krši isti Ustav godinama stigmatizirajući Domovinski rat.

Što zapravo piše o antifašizmu i Domovinskom ratu u Izvorišnim osnovama Ustava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročišćeni tekst Ustava RH u svojim izvorišnim tekstovima donosi slijedeći jasan tekst o Domovinskom ratu i njegovom karakteru:

„u novom Ustavu Republike Hrvatske (1990.) i pobjedi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kojima je hrvatski narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države“

O antifašizmu ne piše baš ništa, osim spomena ZAVNOH-a kada se nabraja kontinuitet hrvatske državnosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.”

O čemu se radi u preambuli Ustava? U vrlo dugom i temeljitom nabrajanju kontinuiteta hrvatske državnosti od prvobitnih hrvatskih kneževina, Hrvatskog kraljevstva, personalne unije s Ugarskom, Cetingradskog Sabora 1527., pa sve do Banovine Hrvatske 1939. i konačno do slobodne i samostalne Hrvatske 1990.( Ustav RH, www.sabor.hr/fgs.axd?id=16481), na jednom jedinom mjestu spominje se i odluka ZAVNOH-a 1943. kao dio tog kontinuiteta hrvatske tisućljetne državnosti. Dalje se u preambuli nabrajaju i Ustavi iz vremena najgoreg mraka iz 1947. kada život nije vrijedio ni 1 jugoslavenski dinar, pa svi ustavi od 1963-1990. A sve to samo u prilog pokazivanja kontinuiteta hrvatskih državotvornih nastojanja od početka do Domovinskog rata.

I to je jedino spominjanje antifašizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po logici naših vrlih i mentalno produhovljenih saborskih zastupnika i dijela medija, ne smije se u negativnom kontekstu spominjati niti jedan dio hrvatske povijesti od kneževina, preko kraljevstva, Ugarske, Habsburške monarhije, Austro-Ugarske, kraljeve i komunističke Jugoslavije jer se sve njih nabraja preambula Ustav zajedno sa ZAVNOH-om u isticanju kontinuiteta hrvatske državnosti. Koje li laži i kojeg li ludila u inventiranoj hrvatskoj stvarnosti 2016.!

Dakle, nikakvo spominjanje pojmovnog i definiranog antifašizma nema u Ustavu RH! Dapače, postoji deklarativna osuda komunizma u citiranju povijesne prekretnice prekida Hrvatske i hrvatskog naroda sa tim totalitarnim sustavom.

Odbacivanje komunizma smatra se povijesnom prekretnicom u hrvatskoj državotvornoj povijesti, a to je ono što ispravno tvrdi ministar Hasanbegović.

Nadalje, ministar u skladu sa Ustavom smatra ispravno Domovinski rat ishodišnom i temeljnom točkom današnje hrvatske državnosti jer i sam Ustav to navodi izrijekom. O Domovinskom ratu Ustav, za razliku od bilo kojeg drugog i prethodnog rata, pa i II. svjetskog rata, govori kao o „pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu“, ali i ratu u kojem je hrvatski narod iskazao svoju namjeru i odlučnost ostvariti svoju slobodnu i samostalnu državu.
Kakvi partizani, kakav antifašizam u Ustavu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sve govorio Frljić?

No, što gospodin intendant i umjetni umjetnik koji je na tu funkciju postavljen političkom odlukom (baš kao i ministar Hasanbegović) govori o tom Domovinskom ratu kojeg tako ljubomorno štiti Ustav RH? Usporedite Frljićeve izjave sa gore citiranim izvorišnim osnovama Ustava RH:

“Nesankcionirani zločini su zapravo temelj ove države”  (iz pisma riječkih branitelja Vojku Obersnelu kolovoz 2015.)

„…podsjetio da kad izjavljuje kako je Domovinski rat jedini rat »iz kojeg su Hrvati izašli kao istinski pobjednici«, ne zaboravi na sve one njegove sunarodnjake koji su bili mučeni i ubijani u logorima u zapadnoj Hercegovini, spektakularno rušenje mostarskog mosta u izvedbi Slobodana Praljka i sve druge pokušaje Hrvatske da izvrši agresiju na dio teritorija BiH.” ( Novi List 23.01.2016.)

„Diskriminacija je upisana u same temelje Republike Hrvatske. Božićnim Ustavom iz 1990., Srbi su prestali biti narodom i postali nacionalna manjina.“ (Blic , 26.11.2013)

„Ubojstvo Aleksandre Zec nije incident, kao što se sve ove godine predstavljalo, nego rezultat političkog projekta koji je jasno zacrtao na koji posototak treba svesti broj hrvatskih građana jedne nacionalne zajednice.“ (Blic 26.11.2013)

„Hrvatska je, agresijom na dio teritorije Bosne i Hercegovine, pokazala da je ne interesira vođenje obrambenog rata, nego komadanje jedne susjedne i suverene države. „ (Blic, 26.11.2013.)

Nevjerojatno je što je sve Oliver Frljić izjavio o Domovinskom ratu i time višestruko prekršio istu preambulu Ustava na nedvosmisleno jasan i skandalozan način. Tadašnja vlast, a današnja oporba, o tome je samo mudro šutjela i politički podržavala ovakve izjave svoje ikone. Upravo iz istih razloga, prešutjevši istinu o Frljiću i njegovu kršenju Ustava, pokušali su upravo to imputirati bahato nasrćući lažima na ministra Hasanbegovića.

Nije zadnji put…

I za kraj, sjetimo se razloga nedavne presude Vijeća za elektronske medije televiziji Z1 u svezi komentiranja skandaloznog pjevanja četničkih pjesama pravoslavnih svećenika što je kamera uredno zabilježila. No, što Z1 ne smije mnogo više smije „umjetnik s Kvarnera“.

„…čiju renesansu gledamo ovih dana u desničarskim divljanjima, lomljenju ploča s ćiriličnim natpisima i ranije spomenutom prikupljanju potpisa za referendum o zabrani upotrebe ćirilice, sve, naravno, koncelebrirano od strane katoličke crkve.“ (Blic, 26.11.2013.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.