Učenici – pripadnici hrvatske manjine iz Rumunjske prvi puta u domovini svojih predaka

U srijedu, 27. travnja u 15 sati, u OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetit će učenike – pripadnike hrvatske manjine iz Rumnjske koji prvi put borave u domovini svojih predaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu međunarodnog projekta Merzove misli i naš hrvatski identitet, koji provode dvojezična hrvatsko-rumunjska OŠ Karaševo i OŠ dr. Ivana Merza iz Zagreba učenici – pripadnici hrvatske manjine iz Rumunjske prvi puta dolaze u domovinu svojih predaka.

Od 26. do 29. travnja 2016. boravit će u Zagrebu kod svojih domaćina, učenika OŠ dr. Ivana Merza, koje su nedavno ugostili u Karaševu. Jedna od najstarijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, karaševski Hrvati, iznimno štuju blaženog Ivana Merza, što je ujedno i poveznica sa zagrebačkom školom. U pratnji učenika će biti profesor Petar Hategan, predstavnik hrvatske manjine iz Rumunjske u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH i vlč. Petar Rebedžila, župnik iz Karaševa.

Učenike koji sudjeluju u projektu, kao i njihove mentore koji su osmislili ovaj vrijedan projekt, u srijedu, 27. travnja 2016. u prostorijama OŠ dr. Ivana Merza (Ul. Franje Račkog 4, 10000, Zagreb) u 15 sati posjetit će Zvonko Milas, predstojnk Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati u Rumunjskoj, svoj hrvatski identitet, hrvatski jezik, kulturu i običaje čuvaju i razvijaju preko 600 godina. Unatoč tome što stoljećima žive u drugoj zemlji i drugoj kulturi, unatoč teškim političkim i povijesnim prilikama, uspjeli su sačuvati svoj hrvatski nacionalni identitet i svoj materinski jezik kao malo koja hrvatska zajednica u svijetu te uvijek s ponosom ističu svoju pripadnost hrvatskom narodu.

Trenutačno u sedam naselja u Rumunjskoj: Karaševo, Lupak, Klokotić, Nermiđ, Ravnik, Vodnik i Jabalče živi oko 5000 Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.