Iz kakve obitelji dolazi nema šanse da Nikola Vlašić ne postane vrhunski svjetski nogometaš

Jedan je izvjestitelj dobro i duhovito zapazio. Rekao je kako je dosad Nikola Vlašić bio tretiran kao mlađi brat atletičarke Blanke a sada je Blanka postala starija sestra nogometaša Nikole. Nogomet je najpopularniji svjetski sport i ne trebaju nas čuditi ovakve opaske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što nas ne treba nas čuditi meteorski uspon mladog, tek 16-godišnjaka Nikole Vlašića u dresu Hajduka. Pogodak kojeg je postigao ovaj mladac u kvalifikacijama za Europsku ligu protiv irskog Dundalka samo je svratio pozornost na njega, no oni pomniji promatrači nogometnih i sportskih zbivanja odvano znaju da u obitelji Vlašić, pod paskom trenera i oca Joška raste i sazrijeva još jedan izniman sportski dragulj.

Blanka Vlašić jedna je od najboljih i najpoznatijih svjetskih sportašica. K tome, šarmantna, vesela i pristupačna očarava sportsku scenu. Od najranijeg djetinjstva njen otac Joško precizno, sustavno i samouvjereno čini plan i program priprema i njeni uspjesi nisu ni najmanji produkt hrvatskog sportskog sustava, već isključivo obiteljske upornosti, elana i odricanja. Samo otac Joško zna s koliko je vjetrova i vjetrenjača vodio borbe da bi Blanku podigao do sportašice koju na svim svjetskim stadionima gdje se održavaju atletske priredbe očekuju s oduševljenjem i ushitom.

No, otac Joško nije samo sebično posvetio vrijeme svojoj kćeri. Vodio je i usmjeravao sina Marina u košarkaškim vodama, Luku u atletskim, te sina Nikolu u nogometnim. Imao je vremena za svoju djecu kojoj je sport bio strast. Nažalost, Marin je zbog ozljede prekinuo košarkašku karijeru i posvetio se ostlalim djelatnostima oko sporta, stručnjak je za fizičku pripremu sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola je, pak, trenirajući nogomet pokazao istinsku nadarenost i danas je kao 16-godišnjak nogometaš prve momčadi Hajduka, ali već i klupski rekorder. Nikad Hajduk u svojoj povijesti dužoj od 100 godina nije imao tako mladog strijelca u službenim utakmicama. Podsjećamo, prije kojeg dana Nikola Vlašić postigao je zgoditak za Hajduk u europskoj utakmici protiv Dundalka u Republici Irskoj.

Nikola Vlašić debitirao je za Hajduk zimus, 18. veljače, nastupio je u pripremnoj, prijateljskoj utakmici protiv talijanskog Udinesea. Otac Joško nije skrivao oduševljenje, novinarima je istakao kao će taj datum “biti zauvijek upisan u njegovoj obitelji”.

Ipak, Joško Vlašić silno pazi da mu sin Nikola i svi oko njega koji ga podržavaju ne polete, da ih početni uspjesi ne sputaju. Zbori Joško…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Samo valja nastaviti s radom, ne smije se kod uspjeha letjeti, kao ni biti deprimiran ako se zaredaju neuspjesi. Uvijek u prvome planu treba biti isključivo rad.

Iako mogi roditelji s talentiranim djecom u godinama koje ima Nikola već gledaju prema inozemstvu i prema unosnoj, pa čak i pošto-poto prodaji, Joško Vlašić bližu budućnost svog sina vidi samo u Hajduku. Nikola koji je sa samo 16 godina nastupao u hrvatskoj reprezentaciji do 19 godina već je postao meta najboljih europskih klubova. Danas je nogometna scena takva, traže se talenti koji još idu u školu. No, u obitelji Vlašić zabune nema. Nikola će biti u Hajduku dok igrački i ljudski posve ne sazrije.

– S Hajdukom smo potpisali dvoipolgodišnji ugovor jer je moja procjena da je za Nikolu najbolje da se ovdje razvija. Za nekoga je možda bolje da ode van, no te procjene znaju biti i krive, istakao je tata Joško na jednom trenerskom seminaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joško Vlašić svog je sina marljvo trenirao od njegove četvrte godine, a kasnije se nije se libio upitati i najveće nogometne autoritete za savjet. Pa je tako tata Joško išao i kod najvećeg hrvatskog trenera svih vremena, ali i jednog od najvećih svjetskih nogometnih stručnjaka, danas pokojnog Tomislava Ivića. Pitati za savjet. I dobio ga je, dakako. Mali Nikola vježbao je po Ivićevim uputama i Joškovim savjetima. Obojica su vrhunski stručnjaci u svom “fahu”, Ivić za nogomet, Joško za atletiku i kondicijsku spremu.

Još jedan sportski projekt obitelji Vlašić dobija i sve veću medijsku pozornost. K tome, s Nikolinim igrama oduševljava se i sestra Blanka. Koja na svojim službenim profilima na društvenim mrežama objavljuje sve uspjehe svog mlađeg brata.

Sam Joško ističe da je zarana primjetio veliki nogometni talent u svog sina Nikola. Najprije je vježbao sam sa sinom, s improviziranim golovima, potom ga je upisao u Dalamtinac, to je klub u kojem se regrutiraju budući Hajdukovi nogometasi, a kasnije je prešao i u Omladinac gdje ga je trenirao i otac.

– Kada sam primjetio njegove sposobnosti shvatio sam da on ne pripada samo meni, on će postati sigurno izvanredni nogometaš, rekao je Joško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je konačno Nikola zaigrao u mlađim Hajdukovim kategorijama postao je jedan od najboljih nogometaša. Otac Joško imao je povjerenje u Hajduk i danas kad je Nikola član prve momčadi to isto povjerenje prelilo se i prema treneru Igoru Tudoru. Koji Nikoli sve češće daje povjerenje, a plod tog povjerenje je i prvi Nikolin pogodak.

Trud kojeg je Joško uložio vježbajući s Nikolom od njegovih malih mogu počeo se vraćati. Cilj može biti samo jedan. Nikola Vlašić – svjetska nogometna veličina. S obzirom iz kakve obitelji dolazi nema druge nego da bude tako.

Kapa dolje, tata Joško. Sretno Nikola!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.