Od ZET-a do Milana: Marko Pjaca, skromni dečko iz sportske obitelji

Foto: facebook

Marko Pjaca postao je novi igrač Milana za što će ‘rossoneri’ će Dinamu platiti 20 milijuna eura plus pet milijuna eura bonusa, barem tako pišu talijanski mediji. Ipak, da bi moglo biti istine u napisima talijanskih medija potvrđuje i to da je drugi čovjek Milana moćni Adriano Galliani osobno bio u Zagrebu. Galliani obično dolazi finalizirati poslove koji su pri kraju. Pjaca bi trebao obući dres kluba u kojem se proslavio legendarni kapetan Vatrenih Zvonimir Boban već nakon kvalifikacijskih utakmica Dinama za Ligu prvaka. Naravno, ambicije modrih neće biti iste s jednim od najugodnijih iznenađenja Europskog prvenstva ili bez njega. Nažalost sudbina naših klubova je da “proizvode” nogometaše u da ih već u početnim godinama karijere “izvoze” na europskog nogometno tržište, očito ni Dinamo ne može pobjeći od takve sudbine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Marko Pjaca je vrhunski igrač kojeg prate mnogi klubovi. Vidjet ćemo što će se na kraju dogoditi”, Galliani nije želio ništa više komentirati.

Pjaca je nakon Eura postao najtraženiji Hrvat, a mogao bi postati najskuplji nogometaš u Dinamovoj povijesti, prestići čak i Luku Modrića koji je 2008. godine u Tottenham otišao za 21 milijun eura. S obzirom kako igra mnogi Pjacu vide kao vođu nove generacije Vatrenih koja bi trebala stupiti na veliku scenu nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji za dvije godine.

Ajmoooo Hrvatskaaa!!! ⚽️???

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografiju objavljuje Marko Pjaca (@markopjacaofficial)

Otpisali ga, a on je zasjao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik je to uspjeh ako znamo da je s 14 godina bio otpisan u Dinamu. Već s 8 godina počeo je igrati u ZET-u, a s devet je došao u Dinamo. Kad je imao 14 godina u Dinamu su ga otpisali, zaigrao je za ZET, a u ljeto 2010. godine stigao je u Lokomotivu, klub koji mnogi percipiraju kao rezervnu momčad Dinama.

“Nisam htio sjediti na klupi. Kad sam se u Dinamu našao u toj situaciji, vratio sam se u ZET. Ondje sam imao priliku igrati i razvijati se. Razmišljao sam tada, baš kao i danas, da je za mene bolje igrati u manje razvikanom i lošijem klubu, nego u dobrom klubu sjediti na klupi. Vrijeme je pokazalo da sam i kao dječak dobro razmišljao”, otkrio je jednom prilikom dečko koji potječe iz prave sportske obitelji.

U ljeto 2014. vraća se u Dinamo, za što je Lokomotiva dobila čak milijun eura odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavlje nakon gola ⚽️⚽️⚽️ #mp20 #gnkdinamo #nemapredaje

Fotografiju objavljuje Marko Pjaca (@markopjacaofficial)

Posljednju sezonu i pol Pjaca se pokazao kao najbolji igrač Dinama. Posebnu pozornost stranih klubova privukao je sjajnom igrom na utakmici Hrvatske protiv Španjolske na Euru. Pjaca je i protiv Portugala, u onih nekoliko zadnjih minuta koje je dobio, pokazao vrhunski talent, prodornost, mladenačku drskost.

Sportska obitelj nije mogla drugačije nego iznjedriti još jednog sportaša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Pjaca dolazi iz sportske obitelj koja je živjela na Borovju u Zagrebu. Tako je otac Željko bio prvak u hrvanju, a kasnije i trener hrvatske reprezentacije, a majka Višnja bila je druga u Jugoslaviji u džudu, a potom i hrvatska prvakinja. Uz Marka su na baš svakoj utakmici, tata kao glavni savjetnik, a mama je zadužena za sve ostalo što zatreba. Tu su i dvije sestre. Radi se o jednoj, kako se to danas kaže, skladnoj obitelji koja je Pjacu u svemu podržala, pogotovo onda kada mu na početku karijere nisu “cvjetale ruže.”

“Roditelji su imali razumijevanja za moj odabir i nikada nisu pokazivali razočaranje što nisam krenuo njihovim stopama i odabrao neki borilački sport. Iako je okolina od mene to očekivala, oduvijek sam želio biti nogometaš. Za najboljeg hrvača na svijetu ne zna gotovo nitko. S nogometom nije tako. Za one najbolje zna cijeli svijet, a za one dobre – pola svijeta. Mama i tata to su razumjeli”, rekao je Pjaca za Nacional.

“Rukomet, košarka, stolni tenis, sve to je Marko trenirao kao dijete, ali kad smo ga odveli na nogomet, nije bilo spora. To je bilo to”, izjavila je jednom prilikom majka Višnja. Uvjereni smo da bi bilo isto i da je Marko odlučio postati rukometaš, danas bi Kauboji imali veliki adut u rukavu za predstojeće Olimpijske igre.

Odličan u školi

Marko nije samo odličan nogometaš, on je bio i odličan učenik, s peticom je prolazio Sportsku gimnaziju u Zagrebu. Želja mu je bila završiti Kineziološki fakultet, ali ga je profesionalno bavljenje sportom onemogućilo u tome. Nažalost, nije jedini vrhunski sportaš koji sport i karijeru morao staviti na prvo mjesto, zbog čega je sve ostalo patilo.  Kad smo spomenuli Zvonimira Bobana, bivšu zvijezdu Milana, recimo kako je on uspio završiti fakultet usporedno s nogometnom karijerom.

Ostao skroman

Pjaca je, bez obzira na slavu, barem tako kažu njegovi prijatelji i oni koji ga najbolje poznaju, ostao skroman momak, koji se zapravo ponaša kao i većina mladih njegove generacije.  Neki bi očekivali, s obzirom na drskost, beskompromisnost na terenu, da bi netko poput Pjace mogao biti arogantan i bahat u privatnom životu, posebno zbog slave koju ne može izbjeći, no, Marko je sušta suprotnost izvan travnjaka.

Jedan dio novca koji zarađuje troši na izlaske s djevojkom u kino ili s društvom na piće, nije rasipan, tvrde oni koji se s njim druže od malih nogu.

“Sve dajem roditeljima. Nemam velike apetite, pa čak ni što se tiče moje jedine slabosti – automobila. Radije ću se strpjeti još neko vrijeme i kupiti pravu makinu kad za to dođe trenutak”, kaže Pjaca. S obzirom na vjerojatni transfer u Milano “makina” će sasvim sigurno biti dostojna grada u koji odlazi, dakle grada mode i europskog jet seta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.