Kovačić traži smanjenje pretplate do deset posto, a Burić ističe da bez nje ne mogu opstati

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u petak je saslušao pet kandidata za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT), no kako nije imao kvoruma Odbor nije odlučivao s kakvim će prijedlogom ‘ići’ prema Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati su došli, odlučili smo se razgovarati s njima, jer svakome je vrijeme dragocjeno, objasnio je predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ).

Svih pet kandidata suglasno je kako je odluka o ukidanju dopisništava bila pogrešna, kako HRT ima velik, ali neiskorišten potencijal te kako se malo ulaže u kadrove.

Kovačić: smanjenje pretplate do deset posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siniša Kovačić, koji dužnost vršitelja glavnog ravnatelja obnaša u protekla tri mjeseca, pohvalio se kako je u tom razdoblju poduzeto niz mjera za financijsku stabilizaciju kuće, racionalnije upravljanje resursima, korištenje vlastiith kadrova.

Niz je detektiranih problema, pad prihoda i gledanosti, nejasne uredničke vlasti, odljev kvalitetnog kadra, financijska zaduženost, teškoće s tekućom likvidnošću.

Unatoč tome, kaže, Vladi može ponuditi da simbolično smanji pristojbu do deset posto, što za HRT godišnje znači oko 100 milijuna kuna manje. Ciljevi su mu i razdvojiti HRT na Televiziju i Radio, koji sa tri nacionalne i devet regionalnih centara za program dobiva skromnih 19 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o sadržaju, Kovačić navodi da Prvi kanal mora ostati premium, Drugi dječji i obrazovni do 17 sati, nakon toga sportski, Treći treba zadržati kakav jest, a Četvrti treba osnažiti jer ima odličan rast, s tim da bi od 20 sati bio za iseljenike.

Drži da je najvažnija zadaća glavnog ravnatelja da osigura zakonitost rada, definira poslovni i financijski plan. Ističe da je odmah po preuzimanju dužnosti formirao tim koji je počeo raditi na ‘dvojnom knjigovodstvu’, odnosno troškovnom razdvajanju, da je to složen proces i da je sada na pola puta.
Kaže i da HRT, s obzirom na sjajne prihode, mora osigurati odjel za istraživačko novinarstvo, da na HRT-u više nema cenzure, ne postoji osoba koja će nešto zabraniti.

Burić: bez pretplate HRT sada ne može opstati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT ne ide u dobrom smjeru, kaže Domagoj Božidar Burić, dugogodišnji djelatnik te kuće, i nabraja višegodišnji pad gledanosti i ugleda, te ističe da su razlozi za to “višestruki i komplicirani”, a koncizno obrazloženi u njegovu programu.

Definitivno, program HRT-a se nalazi u padu gledanosti, ne obraća se onima kojima bi trebao, a to su svi građani Hrvatske, kaže Burić.

HRT-u zamjera nedostatak samokritičnosti, poručuje kako je profesionalnost nužna za glavnog ravnatelja, ali i sve ostale u kući. HRT je, drži, nepotrebno uvučen u vrtlog bitke s komercijalnim televizijama, bilo je i puno slučajeva politizacije programa, što je nedopustivo.

Burić smatra da HRT bez pretplate u sadašnjem medijskom okružju, ne može opstati. To je jamstvo financijske stabilnosti, da je program bolji, pitanje pretplate ne bi se postavljalo, kaže Burić i najavljuje kako bi jedan od njegovih prvih poteza bila tehnološka obnova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjak posla, ne višak ljudi

Povjesničar Josip Jurčević smtra da se model sadašnje financijske stabilnosti HRT-a, plaćanje pretplate po kupljenom televizoru, neće moći dugo zadržati. Nova koncepcija pružanja multimedijskih usluga javnim ustanovma mogla bi to nadoknaditi, smatra Jurčević, koji kaže da desetljećima surađuje s HRT-om, osnivač je jedne regionalne televizije, predavao je na studiju novinarstva, bio novinar.

Ističe da su nove platforme budućnost, da se na HRT-u malo ulagalo u ljude, a da multimedija traži ‘multi’ osobe, cjeloživotno učenje.

HRT ima dugu i vrijednu povijest, bogatu arhivu koja može biti izvor prihoda, smatra Dinko Čutura, povjesničar, sudionik Domovinskog rata s činom pukovnika, koji dugo surađuje s HRT-om. Javni servis zapošljava oko 4000 ljudi, 200 ih godišnje ide u mirovinu, pa bez novog zapošljavanja to bi bilo rješivo, kaže.

Na HRT-u je manjak posla, ne višak ljudi, kaže Ante Rončević, sveučilišni docent, bivši pomoćnih glavnog ravnatelja za poslovanje.

Smatra da je na HRT-u prisutna kriza upravljanja, što je proces koji traje više od desetljeća, upire prstom i u zastarjelu tehnologiju, nebrigu za ljude, upozorava na smanjenje prihoda od oglašavanja. Do dolaska komercijalnih televizija, omjer pristojbe i prihoda od oglašavanja bio je 60 : 40, sada je 91: devet posto,kaže.

Sabor je Kovačića za vršitelja dužnosti imenovao 4. ožujka, po zakonu to može raditi šest mjeseci, do početka rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.