Uključite se u savjetovanje o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Portrait Of Proud Parents With Newborn Baby At Home

Ministarstvo socijalne politike i mladih otvorilo je novo savjetovanje na koje poziva zainteresirane građane. Tema savjetovanja je nacrt prijedloga iskaza o procjeni učinaka propisa za nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Izmjene zakona usmjerene su poticanju demografske obnove i demografskog razvoja Republike Hrvatske. Potrebno je uvažiti povezanost sustava obiteljskih potpora s ukupnim pronatalitetnim kretanjima i učinkom na održanje i podizanje socijalne sigurnosti obitelji s uzdržavanom djecom. Obiteljske potpore imaju kao prioritetan cilj osnaživanje obitelji u podizanju djece, a u svrhu osnaživanja obitelji, kao prva mjera u redefiniranju obiteljske i populacijske politike predlaže se povećanje materijalnih prava korisnika kroz povećanje iznosa jednokratne naknade.
Slijedom navedenog, namjerava se povećati iznos jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, koja trenutno iznosi 70% proračunske osnovice, odnosno 2.328,20 kuna na 225% proračunske osnovice odnosno 7.483,50 kn, što se isplaćuje iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Savjetovanje možete pronaći ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Thinkstock