Obitelji 3plus o smanjenju rodiljne naknade majci 6-ero djece: ‘Nemamo se kome obratiti za rješavanje birokratskih zavrzlamama’

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

“Da je zakon dovoljno jasan, onda se ne bi događale ovakve situacije, a ovo vrlo vjerojatno niti jedini takav ili sličan slučaj. Udruga Obitelji 3plus u više je navrata ukazivala i na to da se roditelji nemaju kome obratiti za rješavanje svojih problema, posebno kada se susreću s raznim birokratskim zavrzlamama. Ovakav postupak samo nažalost može potvrditi da su demografske mjere u Hrvatskoj i dalje u velikoj mjeri stvar predizbornih obećanja i reklame, a ne stvarne mjere koje mogu doprinijeti demografskom oporavku naše zemlje. Upravo zato smatramo da Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, OBITELJI i socijalne politike treba hitno pronaći načina da se ovakve i slične situacije i problemi promptno rješavaju.”, istaknuo je u intervjuu za Narod.hr Ivan Malbašić, predsjednik udruge ‘Obitelji 3plus’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog smanjenja rodiljne naknade majci 6-ero djece, o čemu je Narod.hr pisao proteklih dana, obratili smo se udruzi Obitelji 3plus koja promovira značaj obitelji s troje ili više djece za razvoj društva te zagovara i provodi konkretne programe koji izravno utječu na razinu kvalitete života višečlanih obitelji u Hrvatskoj.

> Majci 6-ero djece smanjena rodiljna naknada bez ikakvog upozorenja: ‘Država obiteljima ne daje sigurnost’

> Pročitajte bezobrazni odgovor HZZO-a o majci 6-ero djece kojoj su smanjili rodiljnu naknadu bez ikakvog upozorenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Obitelji 3plus vezano uz slučaj upozorava na problem nejasnih zakonskih propisa vezanih uz prava roditelja s više djece, kao i na nedovoljno hrabre mjere obiteljske i demografske politike koje bi izravno, nedvosmisleno i konkretno trebale doprinijeti rješavanju najvažnijeg problema Republike Hrvatske, a to je izumiranje hrvatskog naroda.

Zašto majci iz Zaprešića ova administrativna nejasnoća nije objašnjena?

Malbašić pojašnjava kako na razini države nema volje da se komplicirani propisi i zakoni pojednostave u koristi obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da je zakon dovoljno jasan, onda se ne bi događale ovakve situacije. Dakle, zakon nije dovoljno jasan, i to nije jedini takav nejasan zakon, a vrlo vjerojatno niti jedini takav ili sličan slučaj. Smatramo da u ministarstvu u čijoj je nadležnosti briga za obitelj treba postojati dobre volje da se ova situacija riješi pa čak i retroaktivno, i ovim putem apeliramo na nadležne da roditeljima koji se suočavaju s ovakvim birokratskim zavrzlamama riješe problem. Mama o kojoj primjerice ovdje pričamo je heroina koja je rodila šestero djece, a uz to je i visokoobrazovana pa ukoliko ona nije uspjela razumjeti, pitamo se za koga su onda pisani takvi komplicirani propisi. Zakoni i propisi će biti dobri i kvalitetni onda kada će biti jasni i transparentni svima, a zašto im to ranije nije bilo objašnjeno trebalo bi odgovoriti resorno ministarstvo.”

Ističe i kako se roditelji nemaju kome obratiti, a prespora i komplicirana birokracija demotivirajuća je za roditelje.

“Udruga Obitelji 3plus u više je navrata ukazivala i na to da se roditelji nemaju kome obratiti za rješavanje svojih problema, posebno kada se susreću s raznim birokratskim zavrzlamama. U Hrvatskoj još uvijek ne postoji jedinstveno mjesto ili katalog koji će biti izvor svih važnih informacija za roditelje u smislu njihovih prava i poticaja. Upravo zato smatramo da Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, OBITELJI i socijalne politike treba hitno pronaći načina da se ovakve i slične situacije i problemi promptno rješavaju. Krajnje je vrijeme da barem bude jasno istaknut broj telefona koji će moći kontaktirati roditelji kako bi dobili sve relevantne informacije koje se tiču prava roditelja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se ovim postupkom poručuje obiteljima s više djece?

Malbašić kaže kako je ovaj slučaj pokazatelj da su demografske mjere, nažalost, samo dio predizbornih obećanja i reklame.

“Ovakav postupak samo nažalost može potvrditi da su demografske mjere u Hrvatskoj i dalje u velikoj mjeri stvar predizbornih obećanja i reklame, a ne stvarne mjere koje mogu doprinijeti demografskom oporavku naše zemlje.”

Vlada se hvali pogodnostima/povlasticama i demografskim rezultatima, no je li to doista tako? Malbašić ističe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povlastice 3plus obitelji su puno smijeha, radosti, veselja, zajedništva, igre, dinamike, prilike za učenje životno važnih lekcija, kao i svega onoga što sa sobom nosi velika obitelj. Niti za jednu od tih povlastica nije zaslužna Vlada niti bilo koja obiteljska politika, već isključivo i jedino obitelji. Međutim, obitelji s djecom, a posebno one s troje ili više djece, izložene su velikim izazovima – suočavaju se s većim organizacijskim, logističkim, financijskim i raznim drugim izazovima. Trebamo jasne i poticajne obiteljske politike i to je ono što Vlada može učiniti –oblikovati obiteljske i demografske politike na način da one stvarno podupiru obitelji s djecom, a posebno one s više djece. Umjesto promidžbe i polu-mjera koje neće imati efekta, pozivamo odgovorne da se odvaže na prave mjere, a između ostalih to su mjere koje se odnose na dječji doplatak, pronatalitetni dodatak te usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života.

Naime, doplatak za djecu trenutačno mogu ostvariti samo korisnici kod kojih prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelazi 70 posto proračunske osnovice. S druge strane, rađanje trećega djeteta cilj je pronatalitetne politike svake države kojim se jamči održivost broja stanovnika, a obitelji s troje i više djece susreću se s većim organizacijskim, logističkim i financijskim izazovima i zato se zauzimamo za ukidanje dohodovnoga cenzusa za ostvarivanje prava na doplatak za djecu za te obitelji. Nadalje, pronatalitetni dodatak u iznosu od 500 kn mjesečno za treće i četvrto dijete primaju samo korisnici doplatka za djecu. Time je ta mjera isključivo socijalna, a ne poticajna, razvojna i onakva kakva bi po svom nazivu trebala biti – pronatalitetna, te se zauzimamo za ukidanje dohodovnoga cenzusa za dobivanje pronatalitetnoga dodatka za treće i četvrto dijete. I napokon, usklađivanje obiteljskoga i profesionalnoga života jedan je od najznačajnijih problema obitelji s djecom, a posebno obitelji s više djece. Stoga se zauzimamo i za mogućnost rada s polovicom punoga radnoga vremena do 15. rođendana najmlađega djeteta na način da pravo može iskoristiti ili majka ili otac, pri čemu bi državna naknada za drugu polovicu plaće bila minimalno 70 posto proračunske osnovice, a sve radi lakšega usklađivanja obiteljskoga i profesionalnoga života. Napominjem da je državi na raspolaganju i mogućnost da se u cijeloj Hrvatskoj roditeljima s troje ili više djece omogući status roditelja odgojitelja. Uzor uz određene dorade može biti model koji već nekoliko godina uspješno provodi Grad Zagreb.

I za kraj još jedna konkretna mjera koja će biti izravna i nedvosmislena podrška roditeljima je besplatan dječji vrtić za svu djecu u Hrvatskoj – dakle bez potrebe dodatne participacije roditelja u cijeni vrtića. Ovo je potrebno i moguće urediti prema istom ili vrlo sličnom principu kao i za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Pravo na vrtić jedno je od osnovnih prava, kao i pravo na školovanje, posebno ako su roditelji zaposleni, i to je potrebno tako regulirati na razini cijele države. Iako su osnivači dječjih vrtića JLRS-i, potrebno je pronaći način (kao i za osnovne škole) da se na nacionalnoj razini osiguraju sredstva za pokriće svih troškova boravka SVE djece u vrtiću.”, zaključio je Ivan Malbašić, predsjednik udruge ‘Obitelji 3plus’.

Administrativno tumačenje protivno interesima demografske politike i obitelji

Podsjetimo, dana 24. veljače na portalu Narod.hr objavljen je članak o majci šestero djece kojoj je smanjena rodiljna naknada – bez da je o tome pravodobno obaviještena ili informirana od strane službenice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je nadležan za provedbu rodiljnih i roditeljskih potpora. Naime korištenje roditeljskog dopusta po objašnjenju HZZO-a tretira se kao “prekid radnog kontinuiteta”, zbog čega je gospođi smanjena naknada sa 6.000 na 2.300 kuna. Nadležni ured HZZO-a Zaprešić u odgovoru nam je poručio kako njihova obveza nije tumačiti administrativne nejasnoće koje su protivne demografskom razvoju i obitelji.

“Uz duboko poštovanje, zaposlenici HZZO-a jesu dužni voditi brigu o najboljem interesu stranaka, ali to ne znači da trebaju predviđati životne planove osiguranika. Isto tako ako stranka ima konkretno pitanje na njega će dobiti konkretan odgovor.”, stoji u odgovoru koje je na upit Narod.hr-a dostavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Supružnici su se žalili Zavodu na činjenicu kako se korištenje roditeljskog dopusta odjednom tretira kao “prekid radnog kontinuiteta” zbog čega je majci s prebivalištem u Zaprešiću, naknada smanjena, ali njihov je odgovor također bio negativan. I to sve u situaciji u kojoj su supružnici digli kredit i pažljivo planirali svoje prihode i rashode. Kako nam je majka kazala, ta je promjena za njenu mnogobrojnu obitelj izuzetno važna – zbog drastičnog smanjenja prihoda, utjecaja na kućni budžet, školovanje djece i njihove izvannastavne aktivnosti te mogućnosti otplate kredita.

Kao što je predsjednik udruge Obitelj 3plus naveo, o demografskim se mjerama najviše priča pred izbore, dok službene statistike Eurostata pokazuju da je Hrvatska ispod prosjeka EU u izdvajanjima za potporu djeci i obitelji, a istovremeno smo pri vrhu zabrinjavajućeg trenda depopulacije europskih zemalja.

Također, Vlada se hvali sustavnim izdvajanjima za demografiju i obitelj, a istovremeno ne pokazuju sluh za probleme s kojima se brojni roditelji susreću, uključujući i majku s početka priče. Više ne postoji Ministarstvo demografije, već je sve objedinjeno i u nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a nadležni zavodi i institucije tumače administrativne nejasnoće protivno demografskom razvoju i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.