Pravomoćna presuda: Bivši HDZ-ov predsjednik Karamarko nije bio u sukobu interesa

orešković karamarko
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Presudom Upravnog suda od 24. veljače 2021. bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dobio je pravnu zadovoljštinu da je Povjerenstvo pod predsjedanjem Dalije Orešković donijelo nezakonitu i po Tomislava Karamarka štetnu odluku koja je izravno utjecala na njegov osobni i politički život, navodi Hrvatski glasnik.

> Karamarko o privođenju njegove supruge: Kako je moguće da je dolazak novinara Jutarnjeg bio istovremen policijskom?

> Je li slučajnost privođenje Ane Karamarko u vrijeme izlaska Penave i vukovarskih vijećnika iz HDZ-a?

Upravni sud navodi u svojoj presudi:

I. Poništava se odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske Broj: 711-1-1008-P-163/16-36-1 od 15 lipnja 2016.

II. Poništava se odluka o pokretanju postupka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske Broj: 711-1-834-P-163/16-09-1 od 18 svibnja 2015.

III. Nema uvjeta za pokretanje postupka za odlučivanje o sukobu interesa tužitelja zbog povrede načela djelovanja.

Ovom presudom Tomislav Karamarko nema nikakvih prepreka za ponovni ulazak u politiku i obnašanje javne funkcije.

Podsjetimo, Povjerenstvo s Dalijom Orešković na čelu u lipnju 2016. donijelo je odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, sudjelujući o raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om, bio u potencijalnom sukobu interesa te da je povrijedio načela djelovanja obnašanja dužnosti. Karamarko je, tvrdilo je Povjerenstvo, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko niz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

U veljači 2020. godine Karamarko je podignuo ustavnu tužbu protiv odluke Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa.

Ustavni sud uvažio je tužbu Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Reakcije i šutnja hrvatskih medija o presudi

Istaknuta hrvatska iseljenička blogerica i kolumnistica Ina Vukić čestitala je Tomislavu Karamarku na dostojanstvenoj ustrajnosti i strpljivom čekanju pravde upozoravajući na komunistički mentalni sklop koji dovodi do uništavanja života politički nepodobnih.

“Tragedija komunističkog mentalnog sklopa koji dovodi uvijek do neispravnog načina rada i uništavanja života za neke “politički nepodobnih” vidi se i u ovom slučaju: Presudom Upravnog suda od 24. veljače 2021. godine Tomislav Karamarko dobio je pravnu statisfakciju da je Povjerenstvo pod predsjedanjem Dalije Orešković donijelo nezakonitu i po Tomislava Karamarka štetnu odluku koja je direktno utjecala na njegov osobni, tako i politički život. Čestitam Tomislavu Karamarku na dostojanstvenoj ustrajnosti i strpljivom čekanju pravde”, poručila je Ina Vukić.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović podsjetio je u srijedu u Hrvatskom saboru na odluku Upravnog suda prema kojoj je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko proglašen nevinim za sukob interesa upitavši se zašto o tome nitko ne govori.

„Godine 2016. stvorio se linč protiv jedne osobe, a danas, kada je proglašen nevinim i da nije kriv za sukob interesa, nitko o tome ne govori”, istaknuo je Zekanović ocijenivši kako očito postoje dvostruka mjerila.

Zekanović je rekao da je sud donio rješenje da je presuda Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa kriva, odnosno da Tomislav Karamarko nije bio kriv kako je to reklo Povjerenstvo 2016. Podsjetio je da je tada na čelu Povjerenstva bila Dalija Orešković, trenutna zastupnica Centra.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr