5 opasnosti od trovanja djece koje ste možda previdjeli

Foto: Thinkstock

Vjerojatno znate koje su česte otrovne tvari opasne za djecu, ali neki bi Vas rizici od trovanja mogli iznenaditi. Evo što treba znati i kako očuvati sigurnost Vašeg djeteta.

U 2015. (najnoviji dostupni podaci), Američka udruga centara za kontrolu trovanja obradila je oko 2,2 milijuna slučajeva trovanja. U otprilike polovici slučajeva radilo se o djeci u dobi od šest godina ili mlađoj. Već znate kako čuvati sredstva za čišćenje, lijekove i pesticide izvan dohvata svog djeteta, ali postoji mogućnost da ste neke moguće izvore trovanja previdjeli. Pobrinite se da takve prijetnje ne vrebaju u Vašem domu.

1. Deterdžent u tabletama

Za ovo ste sigurno čuli. Međutim, čak i uz sva upozorenja, tablete za pranje rublja još uvijek predstavljaju ozbiljan rizik od trovanja za djecu. Prošle se godine samo u Americi 11 528 djece u dobi od 5 godina i mlađe otrovalo tabletama za pranje rublja. Ove su godine do kraja veljače centri za kontrolu trovanja u Americi primili izvještaje o 1 558 slučajeva ovakvih trovanja. Tablete deterdženta za pranje rublja ili posuđa primamljive su djeci jer su često male i jarkih boja, zbog čega mogu izgledati kao slatkiši ili ukusno piće. Ako dijete pojede tabletu za pranje rublja, posljedice mogu biti povraćanje, letargija, kašljanje, teškoće s disanjem, abrazije rožnice (ogrebotine očiju) te u rijetkim slučajevima koma, kaže Rick Spiller, direktor Središnjeg centra za kontrolu trovanja savezne države Ohio.

Prevencija trovanja: Riješite se tableta. Stručnjaci savjetuju da se u kućanstvima s malom djecom koriste tekući deterdženti ili deterdženti u prašku (u boci ili u kutiji) dok djeca ne prerastu istraživačku fazu (kada dosegnu školsku dob). Ako se ne želite odreći praktičnosti deterdženta u tabletama, držite ih na povišenom mjestu, izvan dohvata djece ili u spremnicima koje djeca neće moći otvoriti.

Foto: Thinkstock

2. E-cigarete i tekući nikotin

E-cigarete i tekući nikotin mogu biti vrlo opasni za djecu. Nikotin je najčešće neukusan pa ga dijete obično neće popiti puno; međutim, tekući nikotin koji se koristi u e-cigaretama toliko je visoke koncentracije da čak i mala količina, kao što je gutljaj, može uzrokovati štetu, kaže dr. Matt Noble, liječnik hitne medicine i stručni suradnik za medicinsku toksikologiju na Sveučilištu zdravlja i znanosti Oregona u Portlandu. Ako dijete konzumira tekući nikotin, nuspojave mogu uključivati povišenu srčanu frekvenciju, trzanje mišića, povraćanje i znojenje. Ako tekućina dospije na kožu, može uzrokovati osjećaj pečenja. Međutim, što će se dogoditi ovisi o tome koliko tekućine dijete unese (i u kojoj koncentraciji). Dr. Noble nedavno je objavio izvješće u časopisu Annals of Emergency Medicine o slučaju djeteta koje je zamalo umrlo od izloženosti tekućem nikotinu.

Prevencija trovanja: Nemojte koristiti e-cigarete u blizini djece i uvijek čuvajte električne uređaje za pušenje i tekućine za punjenje izvan pogleda i dohvata djece. Najbolje je mjesto za čuvanje zaključana kutija. Također pazite da na prikladan način odlažete potrošenu tekućinu za punjenje i sastavne dijelove e-cigareta (pročitajte upute na etiketi), kako Vaše dijete ne bi moglo doći do njih.

Foto: Thinkstock

3. Eterična ulja

Eterična ulja, kao što su lavanda, pepermint, eukaliptus i čajevac prirodni su proizvodi biljnog porijekla, zato svakako moraju biti sigurni, zar ne? Ne uvijek. Izvješće Centra za kontrolu trovanja Tennesseeja sa Sveučilišnog medicinskog centra Vanderbilt otkrilo je da se broj trovanja eteričnim uljima u toj zemlji udvostručio između 2011. i 2015. U 80% slučajeva radilo se o djeci. Trovanje eteričnim uljima može se dogoditi kada dijete popije ulje ili kada roditelj upotrijebi previše ulja ili ga upotrijebi na pogrešan način (primjerice, koristi nerazrijeđeno ulje). Ovisno o izloženosti, eterična ulja mogu uzrokovati osipe, povraćanje, bol u trbuhu, tegobe s dišnim i živčanim sustavom, smetenost, mišićnu slabost, napadaje, pa čak i komu. Ako Vaše dijete pokuša progutati ulje, ali se zagrcne, ono može ući u njegova pluća (aspiracija) i uzrokovati upalu pluća.

Prevencija trovanja: Postupajte s eteričnim uljima kao s lijekovima i koristite ih samo u svrhe za koje su namijenjena. Čuvajte ih u zaključanom ormariću ili izvan pogleda i dohvata svog djeteta. Koristite ih samo u količinama koje su navedene na etiketi/u uputi za upotrebu.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili Vas brine je li sigurno koristiti eterična ulja na Vašem djetetu ili u njegovoj blizini, stručnjaci savjetuju da se obratite svom pedijatru ili lokalnom centru za kontrolu trovanja.

4. Lijekovi za ljubimce

Lijekovi Vašeg ljubimca zahtijevaju istu pozornost kao i lijekovi za ljude. Prema novom istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu Pediatrics, od 1. siječnja 1999. do 31. prosinca 2013., jedan je centar za kontrolu trovanja u saveznoj državi Ohio primio više od 1 400 poziva (prosječno 95 poziva godišnje) zbog trovanja djece lijekovima za kućne ljubimce. U 88% slučajeva radilo se o djeci mlađoj od 5 godina. Većina se djece otrovala ovim lijekovima jer su istraživali kuću i pronašli ga. Međutim, 23% slučajeva trovanja dogodilo se kada je roditelj pokušavao dati lijek ljubimcu. To se može dogoditi ako Vaš ljubimac negdje ispljune lijek, a Vaše dijete ga pronađe i pojede, ili ako Vaše dijete kuša hranu ili slastice za ljubimca koje sadrže lijek, kaže mr. sc. Kristin Roberts, magistra javnog zdravlja i suautorica studije za časopis Pediatrics te koordinatorica istraživačkog projekta u Centru za istraživanje i politiku o o zljedama u Nacionalnoj dječjoj bolnici Columbusa u Ohiju. Djeca koja se igraju s ljubimcem koji se liječi ljekovitom kremom ili losionom također se mogu otrovati ako im lijek dospije na ruke pa potom stave ruke u usta. Koliko su ova trovanja opasna ovisi o lijeku. „Neki su prilično bezopasni, s minimalnim rizikom, dok drugi mogu biti prilično ozbiljni (primjerice, koma uzrokovana antikonvulzantima)“, kaže Roberts.

Prevencija trovanja: Držite lijekove za ljubimce na mjestu gdje ih djeca ne mogu vidjeti niti dohvatiti, i držite ih odvojeno od lijekova za ljude. Kada dajete lijek svojem ljubimcu, „pobrinite se da djeca budu u drugoj prostoriji prije nego što date ljubimcu lijek ili hranu pomiješanu s lijekom i pobrinite se da ljubimac pojede svu hranu (i da je nije negdje ispljunuo) prije nego što dopustite djetetu da se vrati u prostoriju”, kaže Roberts. Topikalne lijekove primjenjujte kada je dijete u drugoj prostoriji (ili nakon što ode spavati) i pobrinite se da se krzno stigne osušiti prije nego što Vaše dijete dotakne ljubimca.

Foto: Thinkstock

5. Kozmetika i proizvodi za osobnu njegu

Kozmetika i proizvodi za osobnu njegu među najčešćim su uzročnicima trovanja među malom djecom. Zapamtite, proizvodi za osobnu higijenu i uljepšavanje sadrže gomilu kemikalija. Teško je reći što se može dogoditi ako dijete proguta neki od tih proizvoda jer to ovisi o proizvodu i o kemijskom sastavu, kaže dr. Noble. Primjerice, ako Vaše dijete udahne dječji puder, to može uzrokovati probleme s disanjem i oštećenje pluća. Ako kuša veću količinu sredstva za dezinfekciju ruku, izlaže se riziku od trovanja alkoholom. A ako proguta losion za tijelo, to može uzrokovati proljev, mučninu i povraćanje.

Prevencija trovanja: Postupajte s ovim proizvodima kao s bilo kojom drugom kemikalijom. Držite ih izvan dohvata djece. Pratite što Vaše dijete radi u kupaonici (pogotovo ako je dovoljno stara da sama koristi kupaonicu). I čuvajte svoju kozmetičku torbicu na mjestu koje nije dostupno Vašem djetetu.

Ako sumnjate da je Vaše dijete bilo izloženo ovim ili nekim drugim otrovnim tvarima, odmah nazovite broj hitne pomoći 194 ili jedinstveni broj za hitne služne 112, preko kojeg ćete biti prespojeni na hitnu medicinsku službu. Unesite ovaj broj u svoj telefon na brzo biranje (a neka tako učine i bake i djedovi i drugi odgajatelji Vašeg djeteta) i pobrinite se da ovaj broj bude istaknut na vidljivom mjestu u Vašem domu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/parents.com