Subota, 22 ožujka, 2025
12.8 C
Zagreb
Pratite nas:

Alergični na pelud, ali i na hranu? Provjerite imate li ‘oralni alergijski sindrom’

Podijeli

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oralni alergijski sindrom (OAS) ili sindrom “pelud – alergija na hranu” alergijska je reakcija koja se pojavljuje nakon konzumacije svježega voća i povrća u osoba s alergijom na pelud biljaka. Očituje se kao skup lokaliziranih oralnih simptoma koji se pojavljuju u osoba koje boluju od sezonskoga alergijskog rinitisa i/ili astme.

Najčešći simptomi OAS-a uključuju svrbež ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla, a obično se pojavljuju odmah nakon konzumiranja hrane.

Učestalost OAS-a raste s dobi i najčešća je manifestacija alergije na hranu kod adolescenata i odraslih. No hrana kao što su kravlje mlijeko, jaje ili plodovi mora ne uzrokuje OAS, piše Adiva.

Kod koga se javlja OAS?

Pojedinci mogu razviti simptome nakon konzumacije samo jedne namirnice, a drugi pak na više različitog voća i povrća. Neki navode da samo određene vrste voća uzrokuju simptome, primjerice specifične sorte jabuke. Učestalost senzibilizacije na biljnu hranu najveća je kod osoba s alergijom na pelud breze.

OAS mogu razviti i osobe alergične na lateks. Veća je vjerojatnost da će se pojaviti kod onih koji su u stalnom kontaktu s lateksom, kao što su zdravstveni radnici i osobe koji imaju više kirurških zahvata. S obzirom na sličnost nekih alergena lateksa te nekih u određenim namirnicama, osobe alergične na lateks mogu reagirati na hranu poput avokada, banane, kivija i kestena. To se stanje naziva sindrom lateks hrane.

Prevencija i liječenje

Najlakši i najsigurniji način liječenja jest izbjegavanje namirnica koje stvaraju simptome OAS-a, osobito sirovih. Ne događa se uvijek da sva hrana u skupinama križne reaktivnosti uzrokuje problem. Osim ako nije drugačije savjetovano, ne trebate izbjegavati svu hranu u skupini.

Jedan od načina kako se smanjuje rizik križnih reakcija jest termička obrada hrane. Visoke temperature razgrađuju proteine koje dovode do OAS-a pa konzumirajte kuhano ili pirjano voće i povrće. Treba izbjegavati sporne namirnice u cjelovitom obliku, a sjeckanjem, ribanjem i cijeđenjem soka smanjit će se alergeni potencijal.

Ponekad će pomoći i obrada namirnica u mikrovalnoj pećnici. U slučaju OAS-a prouzročenog orašastim plodovima ili celerom, konzumaciju tih namirnica trebalo bi potpuno izbjegavati, bilo svježih ili kuhanih, zbog većeg rizika od nastanka teže alergijske reakcije.

Savjet

Najčešće križno-reaktivne namirnice i njihovi peludni analozi su:

Breza: jabuka, breskva, kruška, trešnja, lješnjak, celer, šljiva, badem, krumpir, marelica, kivi, mrkva, korijandar, kim, komorač, anis, kikiriki, pšenica
Ambrozija: banana, lubenica, dinja, krastavci i tikvice
Trava: dinja, krumpir, rajčica, lubenica, naranča, lješnjak, peršin, trešnja
Pelin: celer, mrkva, suncokret, med
Kikiriki: mahunarke, trave, pšenica, kukuruz

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/adiva

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Pročitaj više

Frendica.hr

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci