Alergični na pelud, ali i na hranu? Provjerite imate li ‘oralni alergijski sindrom’

Foto: Thinkstock

Oralni alergijski sindrom (OAS) ili sindrom “pelud – alergija na hranu” alergijska je reakcija koja se pojavljuje nakon konzumacije svježega voća i povrća u osoba s alergijom na pelud biljaka. Očituje se kao skup lokaliziranih oralnih simptoma koji se pojavljuju u osoba koje boluju od sezonskoga alergijskog rinitisa i/ili astme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešći simptomi OAS-a uključuju svrbež ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla, a obično se pojavljuju odmah nakon konzumiranja hrane.

Učestalost OAS-a raste s dobi i najčešća je manifestacija alergije na hranu kod adolescenata i odraslih. No hrana kao što su kravlje mlijeko, jaje ili plodovi mora ne uzrokuje OAS, piše Adiva.

Kod koga se javlja OAS?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinci mogu razviti simptome nakon konzumacije samo jedne namirnice, a drugi pak na više različitog voća i povrća. Neki navode da samo određene vrste voća uzrokuju simptome, primjerice specifične sorte jabuke. Učestalost senzibilizacije na biljnu hranu najveća je kod osoba s alergijom na pelud breze.

OAS mogu razviti i osobe alergične na lateks. Veća je vjerojatnost da će se pojaviti kod onih koji su u stalnom kontaktu s lateksom, kao što su zdravstveni radnici i osobe koji imaju više kirurških zahvata. S obzirom na sličnost nekih alergena lateksa te nekih u određenim namirnicama, osobe alergične na lateks mogu reagirati na hranu poput avokada, banane, kivija i kestena. To se stanje naziva sindrom lateks hrane.

Prevencija i liječenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najlakši i najsigurniji način liječenja jest izbjegavanje namirnica koje stvaraju simptome OAS-a, osobito sirovih. Ne događa se uvijek da sva hrana u skupinama križne reaktivnosti uzrokuje problem. Osim ako nije drugačije savjetovano, ne trebate izbjegavati svu hranu u skupini.

Jedan od načina kako se smanjuje rizik križnih reakcija jest termička obrada hrane. Visoke temperature razgrađuju proteine koje dovode do OAS-a pa konzumirajte kuhano ili pirjano voće i povrće. Treba izbjegavati sporne namirnice u cjelovitom obliku, a sjeckanjem, ribanjem i cijeđenjem soka smanjit će se alergeni potencijal.

Ponekad će pomoći i obrada namirnica u mikrovalnoj pećnici. U slučaju OAS-a prouzročenog orašastim plodovima ili celerom, konzumaciju tih namirnica trebalo bi potpuno izbjegavati, bilo svježih ili kuhanih, zbog većeg rizika od nastanka teže alergijske reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjet

Najčešće križno-reaktivne namirnice i njihovi peludni analozi su:

Breza: jabuka, breskva, kruška, trešnja, lješnjak, celer, šljiva, badem, krumpir, marelica, kivi, mrkva, korijandar, kim, komorač, anis, kikiriki, pšenica
Ambrozija: banana, lubenica, dinja, krastavci i tikvice
Trava: dinja, krumpir, rajčica, lubenica, naranča, lješnjak, peršin, trešnja
Pelin: celer, mrkva, suncokret, med
Kikiriki: mahunarke, trave, pšenica, kukuruz

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.