Jednostavni suhi božićni kolačići po vašem ukusu

Foto: Slatki svijet

Pripremite nekoliko vrsta suhih, božićnih kolačića od samo jednog tijesta! Igrajte se okusima i oblicima i pripremite kolačiće po svom ukusu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept nam donosi Slatki svijet.

Sastojci

Osnovno tijesto za kekse

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 kg glatkog brašna
500 g margarina
300 g šećera u prahu
2 jaja
1 žutanjak (bjelanjak sačuvajte za premazivanje keksića)

Priprema
Sve sastoje za tijesto stavite u veću zdjelu pa rukama dobro mijesite, mijesite, mijesite… dok ne dobijete lijepo, glatko tijesto pogodno za oblikovanje. Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan dio ostavite kakav je i od njega napravite klasične zvjezdice koje kasnije lijepite s pekmezom i posipate šećerom u prahu. U ostale dijelove tijesta dodajte začine po želji ili ih radite prema dolje predloženim receptima.

KAKAO ZVJEZDICE S NUTELLOM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijestu dodajte 1 žlicu kakaa u prahu i dobro ga izmijesite. Tijesto tanko razvaljajte na radnoj površini koju ste lagano posipali šećerom u prahu pa izrezujte božićne zvjezdice. Zvjezdice pecite 5-7 minuta na temperaturi od 180 °C. Ohlađene zvjezdice lijepite po dvije s nutellom, a zatim i prošrarajte s malo otopljene čokolade za kuhanje i posipajte jestivim perlicama.

KOLAČIĆI S CIMETOM I NARANČOM

Tijestu dodajte naribanu koricu 1 naranče i 2 žličice cimeta. Tijesto tanko razvaljajte na radnoj površini koju ste lagano posipali šećerom u prahu pa kalupom izrezujte kružiće. Kolačiće pecite 5-7 minuta na temperaturi od 180 °C. Ohlađene kolačiće prošarajte preljevom od šećera u prahu i limunovog soka te posipajte mješavinom kristal šećera i cimeta. Za pripremu preljeva u manju zdjelicu stavite 2 žlice limunovog soka pa dodajte malo po malo šećera u prahu i miješajte dok ne dobijete preljev pogodan za ukrašavanje – niti prerijedak, niti pregust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CVJETIĆI S BADEMIMA I NARANČOM

Tijestu dodajte naribanu koricu 1 naranče i malo arome badema. Tijesto tanko razvaljajte na radnoj površini koju ste lagano posipali šećerom u prahu pa kalupom izrezujte cvjetiće. Izrezane oblike premažite bjelanjkom kojeg ste sačuvali pa posipajte bademovim listićima i vanilin šećerom. Kolačiće pecite 5-7 minuta na temperaturi od 180 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.