Jesenski specijalitet: Sočan kuglof s jabukama i cimetom

kuglof
Foto: slatkisvijet.com

Miris jeseni u vašem domu! Isprobajte jednostavan recept za sočan kuglof s jabukama i cimetom te karamel preljevom! – piše Slatki svijet koji donosi recept.

Sastojci
Sastojci za kuglof
  • 4 jabuke
  • srednje veličine
  • 1 žlica limunovog soka
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • ½ žličice cimeta
  • 3 jaja
  • 250 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 ml ulja
  • 380 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 50 g grožđica
  • 80 g lješnjaka
  • 1 žlica ruma
Karamel umak
  • 150 g šećera
  • 100 ml slatkog vrhnja 30 % m.m.
  • prstohvat soli
Priprema

Jabuke ogulite, izrežite na kockice i pomiješajte s limunovim sokom, smeđim šećerom i cimetom. U nedostatku smeđeg šećera možete koristiti i običan, bijeli. Ostavite jabuke neka malo odstoje, a za to vrijeme pripremite tijesto.

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje. Zatim dodajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić. Smjesu lagano izmiješajte kuhačom ili mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se sastojci sjedine i da uklonite grudice.

Smjesa će biti malo gušća, ali takva treba biti.

Jabukama uklonite višak tekućine i umiješajte ih u smjesu. Grožđice, lješnjak i rum grubo sameljite u blenderu pa ih ubacite u smjesu. Ako imate vremena lješnjake prije pripreme kuglofa tostirajte i ohladite. Imat će bolju aromu!

Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite otprilike 50-60 minuta na 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Pečeni kuglof ostavite neka se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i ostavite neka se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.

Ako volite, pripremite i karamel preljev kojeg će te poslužiti s kuglofom. Šećer topite na laganoj vatri dok ne dobije lijepu, zlatno-smeđu boju karamela. Maknite karamel s vatre pa dodajte slatko vrhnje sobne temperature i prstohvat soli. Vratite karamel umak na laganu vatru i samo još kratko promiješajte, otprilike 30 sekundi.

Karamel umak premjestite u neku zdjelicu u kojem će te ga poslužiti i ostavite ga da se malo ohladi. Karamel umak možete preliti preko kuglofa ili ga poslužiti prilikom posluživanja kolača.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com