Jesenski specijalitet: Sočan kuglof s jabukama i cimetom

kuglof
Foto: slatkisvijet.com

Miris jeseni u vašem domu! Isprobajte jednostavan recept za sočan kuglof s jabukama i cimetom te karamel preljevom! – piše Slatki svijet koji donosi recept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci
Sastojci za kuglof
  • 4 jabuke
  • srednje veličine
  • 1 žlica limunovog soka
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • ½ žličice cimeta
  • 3 jaja
  • 250 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 ml ulja
  • 380 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 50 g grožđica
  • 80 g lješnjaka
  • 1 žlica ruma
Karamel umak
  • 150 g šećera
  • 100 ml slatkog vrhnja 30 % m.m.
  • prstohvat soli
Priprema

Jabuke ogulite, izrežite na kockice i pomiješajte s limunovim sokom, smeđim šećerom i cimetom. U nedostatku smeđeg šećera možete koristiti i običan, bijeli. Ostavite jabuke neka malo odstoje, a za to vrijeme pripremite tijesto.

Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje. Zatim dodajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić. Smjesu lagano izmiješajte kuhačom ili mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se sastojci sjedine i da uklonite grudice.

Smjesa će biti malo gušća, ali takva treba biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabukama uklonite višak tekućine i umiješajte ih u smjesu. Grožđice, lješnjak i rum grubo sameljite u blenderu pa ih ubacite u smjesu. Ako imate vremena lješnjake prije pripreme kuglofa tostirajte i ohladite. Imat će bolju aromu!

Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite otprilike 50-60 minuta na 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Pečeni kuglof ostavite neka se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i ostavite neka se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako volite, pripremite i karamel preljev kojeg će te poslužiti s kuglofom. Šećer topite na laganoj vatri dok ne dobije lijepu, zlatno-smeđu boju karamela. Maknite karamel s vatre pa dodajte slatko vrhnje sobne temperature i prstohvat soli. Vratite karamel umak na laganu vatru i samo još kratko promiješajte, otprilike 30 sekundi.

Karamel umak premjestite u neku zdjelicu u kojem će te ga poslužiti i ostavite ga da se malo ohladi. Karamel umak možete preliti preko kuglofa ili ga poslužiti prilikom posluživanja kolača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.