Klementina Šuljug odgovara na Vaša pitanja: Kako pripremiti dijete na rođenje sestre ili brata?

Foto: narod.hr

Koliko god bilo staro, dijete će uvijek reagirati ljubomornim eskapadama na novog člana obitelji.

Vrlo je važna dobra priprema djeteta prije dolaska na svijet sestre ili brata kako bi se ublažila adaptacija na novu situaciju. Pričajte mu svakodnevno o njoj/njemu. Povedite ga na trudničke preglede ultrazvukom gdje će moći vidjeti kako dijete raste u maminim trbuhu.

Možete skupa izabrati ime. Djeca znaju imati vrlo neobične prijedloge imena koje susreću u animiranim filmovima ili slikovnicama. Pokušajte objasniti da se djeci biraju imena koja imaju neko značenje. Tu mogu pomoći knjige s imenima, kalendari s imenima svetaca ili jednostavno, ako već imate neko ime koje ste davno odabrali, objasnite zašto želite da dijete koje dolazi u vašu obitelj nosi baš to ime.

Ako ste planirali prelazak djeteta iz spavaće sobe u dječju onda to učinite puno prije rođenja drugog djeteta. Nikakva odvikavanja (duda, pelene, spavanje u roditeljskom krevetu, uspavljivanje… ) nisu poželjna kad stigne novorođenče u dom.

Što više ga uključujte u pripreme. Idite skupa u kupovinu stvari za novo dijete. Pokažite mu odjeću koja je bila njegova kad je bio mali, a sada ju može nositi seka ili braco. Neka ju posloži na odabranu policu u ormaru gdje će se nalaziti stvari za novorođenče.

Ako dijete polazi odgojno – obrazovnu ustanovu (jaslice/vrtić) nemojte ga više voditi kad krenete na redovan rodiljni dopust. To su zadnji dani kada ćete se moći posvetiti samo njemu. Provodite što više vremena skupa. Koliko god bilo maleno, osjeća promjene i napetost u vama i ako ga sada udaljavate od sebe ono će to osjećati i ljubomora će se još više pojačavati. Pripremite ga na boravak u rodilištu nekoliko dana koje ćete provesti nakon poroda. Nemojte upotrebljavati naziv bolnica jer bi to dijete moglo shvatiti kao nešto loše i bolno za mamu.

Kada se dijete rodi neka ga otac dovede u rodilište kako bi upoznalo svoju sestru ili brata. Neka zajedno kupe neki mali dar i ponesu seki ili braci.

Prvi dani će biti najteži. Novorođenče će trebati majku za hranjenje (ukoliko majka doji), a za sve ostalo mogu pripomoći ostali članovi obitelji kako biste mogli dovoljno pažnje posvetiti starijem djetetu. Neka bude stalno uz vas. Možete očekivati regresiju u ponašanju. Ako je dijete do sada spavalo u svojoj sobi, može tražiti da se vrati k vama u krevet, tražiti dudu iako ju je davno ostavilo, početi obavljati nuždu u gaćice iako se odviklo od pelena, početi tepati.. To su prolazne faze i nemojte davati previše pozornosti takvim reakcijama. Strpljivo i s ljubavlju mu objasnite što očekujete od njega.

Može postati agresivno prema svim ukućanima pa i prema novorođenčetu. Tu morate odmah reagirati i spriječiti ga u takvom djelovanju. Pokušajte predvidjeti situacije u kojima bi se to moglo dogoditi pa reagirajte prije.

Ono što većina mladih roditelja učini je da starije dijete „preuzme“ otac, a o novorođenčetu brine majka. To je potpuno pogrešno i kontraproduktivno. Pokušajte rasporediti sve moguće obveze oko djece podjednako i naizmjenično.
Nemojte prihvaćati dobronamjerne savjete baka i djedova pa im prepustiti brigu o starijem djetetu jer vi sada imate „malo“. Neka vam radije pomognu oko kućanskih poslova da biste se vi mogli baviti djecom.

Ni u ovom periodu nije poželjno voditi starije dijete u jaslice ili vrtić. Koliko god vam bilo teško s dvoje male djece pokušajte bar prvih mjesec dana biti svi skupa. Starije dijete će se osjećati odbačeno i ne će moći shvatiti zašto ono mora ići u jaslice/vrtić, a mama je kod kuće sa sekom/bracom. To bi moglo rezultirati revoltom i velikim problemima u ponašanju kako bi privuklo vašu pažnju.

Ispočetka će biti teško, ali uz puno ljubavi i strpljenja vaš mališan će brzo prihvatiti malenog „uljeza“ i uživati u zajedničkim trenutcima.

Vaša pitanja šaljite na pitanjazaklementinusuljug@narod.hr

* Klementina Šuljug je odgojiteljica s međunarodnom MEPI diplomom i 15 godina rada u Montessori vrtiću, a stručno se usavršavala po Montessori metodi za djecu s poteškoćama. Iza nje je dugogodišnji rad s djecom s poteškoćama. Ima međunarodnu diplomu za vjerski odgoj djece predškolske dobi po načelima Montessori pedagogije te je završila doškolovanje za župne suradnike i katehezu djece na KBF-u u Đakovu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.