Ključ su za samopoštovanje i zadovoljstvo djece, ipak u 92 države ne mogu biti s njima

Foto: GettyImages

Dokazano je da postoji veća vjerojatnost da će očevi koji se zbližavaju sa svojom djecom od početka života aktivnije sudjelovati u djetetovom odgoju i doprinositi njegovu ili njezinu razvoju.

„Istraživanja također ukazuju na to da pozitivna interakcija djece s njihovim očevima ostavlja pozitivan učinak na psihičko zdravlje djece, kao i na njihovo samopoštovanje i zadovoljstvo životom u dugoročnom smislu.“

Unatoč tome, gotovo 90 milijuna djece u svijetu u dobi mlađoj od jedne godine živi u državama gdje očevi nemaju pravo na plaćeni roditeljski dopust, otkriva nova analiza Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

Naime, njihove su analize pokazale da danas 92 države na svijetu nemaju uspostavljenu nacionalnu politiku koja bi novopečenim očevima osiguravala pravo na plaćeni porodiljni dopust za njihovu novorođenu djecu.

Te zemlje, u kojima očevi ne mogu koristiti plaćeni rodiljni dopust, uključuju Indiju i Nigeriju koje imaju veliki udio novorođene djece, dok opet neke druge države s velikim udjelom novorođene djece, poput Brazila i Demokratske Republike Kongo, imaju nacionalnu politiku koja jamči pravo na plaćeni roditeljski dopust za očeve.

„Istraživanja također ukazuju na to da pozitivna interakcija djece s njihovim očevima ostavlja pozitivan učinak na psihičko zdravlje djece, kao i na njihovo samopoštovanje i zadovoljstvo životom u dugoročnom smislu.“

„Pozitivna i svrhovita interakcija s majkama i očevima od samog početka utječe na rast i razvoj djetetova mozga za cijeli život, zbog čega dijete postaje zdravije i sretnije, te se ujedno povećava i njegova sposobnost učenja.“

Predstavnik UNICEF-a u Nigeriji, Mohammed Fall, rekao je da je roditeljima za brigu o njihovoj djeci potrebno jedino vrijeme, sredstva i informacije, što im vlada svake države, ako za to postoji politička volja, može osigurati.

Govoreći i Nigeriji, pozvao je da se ulaže u pružanje usluga podrške skrbnicima, kao i kvalitetno predškolsko obrazovanje i dobru prehranu za djecu jer se time ulaže u buduće generacije u Nigeriji koje će postati zdravije i produktivnije.

Nova analiza dio je UNICEF-ove kampanje pod nazivom „Super tate“, koja se održava drugu godinu, teži rušenju prepreka koje stoje na putu aktivnom sudjelovanju očeva u odrastanju i odgoju njihove male djece.

Kampanja slavi Očev dan (17. lipnja) i ističe važnost pružanja ljubavi, igre, zaštite i dobre prehrane za zdrav razvoj mozga u male djece.

Međutim, u Nigeriji je odbijen prijedlog zakona za neobavezni roditeljski dopust za vjenčane očeve koji su zaposleni u privatnim i javnim službama.

Prijedlog zakona, koji je uputio Edward Pwajok (stranka Plateau-APC), nije dospio do drugog čitanja u Zastupničkom domu.

Serija „Advancing Early Childhood Development: from Science to Scale“, koja je počela izlaziti u listopadu 2016. godine u časopisu Lancet, otkriva da gotovo 250 milijuna djece u dobi mlađoj od pet godina prijeti rizik od slabijeg razvoja zbog poremećaja u rastu i ekstremnog siromaštva.

Serija također otkriva da programi koji promiču pružanje skrbi – za zdravlje, prehranu, odgovorno starateljstvo, sigurnost i zaštitu te rano učenje – godišnje mogu koštati tek 50 centi po glavi stanovnika u kombinaciji s postojećim zdravstvenim uslugama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Premium Times