Koliko dugo držati jaja u hladnjaku a da se ne pokvare?

jaja u hladnjaku
Foto: Depositphotos

Jaja su namirnica koji svi vole, a uz to su bogata raznim hranjivim tvarima pa ih se smatra i “supernamirnicom”. Njemački nutricionisti kažu da su zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju.

> Svako jutro jedno jaje snagu srcu daje

> Unatoč kolesterolu jaja su zdrava u umjerenim količinama

Možemo ih spremati na razne načine – kuhana, pečena, kajganu – pa su odlična namirnica za brzi doručak, ručak ili večeru.

Jeftin su izvor bjelančevina koje osiguravaju rast i razvoj svih tjelesnih tkiva. Uz to, žumanjak sadrži dosta željeza, vitamina A, D, E i K, bjelanjak obiluje proteinima.

U prosječnom bjelanjku nalazi se četiri grama proteina, a u žumanjku oko 2,7 grama.

Jedno jaje ima solidnu količinu kolesterola, oko 400 miligrama u prosjeku. Nutricionisti kažu da treba pripaziti koliko ćete jaja pojesti. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena prehrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i s kokošjim jajima.

“Naša bi preporuka bila do tri jaja tjedno”, rekla je glasnogovornica Njemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl.

Koliko dugo ih možete držati u hladnjaku a da se ne pokvare?

No, znate li koliko dugo ih možete držati u hladnjaku a da se ne pokvare? Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) navodi da ih možete držati u hladnjaku tri do pet tjedana.

Savjetuju da uvijek kupujete ono pakiranje na kojemu je jasno naznačen datum do kojeg se treba prodati ili datum isteka roka. Čim kupite jaja, odnesite ih doma i pospremite u hladnjak.

Jaja treba čuvati na temperaturi od 4,5°C ili malo nižoj. Ostavite ih u kartonu u kojemu ih kupite i stavite ih u najhladniji dio hladnjaka, a ne u vrata. Ako jaja tvrdo kuhate, u hladnjaku vam mogu stajati do tjedan dana.

Jaja koja se nalaze na tržištu, s obzirom na označavanje klase i veličine moraju biti u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 589/2008 od 23. lipnja 2008., o utvrđivanju detaljnih pravila za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu tržišnih standarda za jaja, a koja se primjenjuje od 1. srpnja 2008. te je u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama, donosi Hapih.

Na tržištu se mogu nalaziti jaja klase A ili klase B, a samo pakirni centri mogu klasirati, pakirati i obilježavati jaja.

Jaja klase A imaju sljedeće značajke:

ljuska je čista i neoštećena, normalnog oblika;
zračna komora unutar jajeta nije veća od 6 mm;
žumanjak koji nema jasno vidljiv obris i neznatno je pokretan pri okretanju jaja;
bjelanjak je bistar i proziran;
jaja ne smiju sadržavati strane tvari ili mirise;
ne smije se vidjeti razvoj zametak.
Jaja klase A označena slovnom oznakom ovisno o njihovoj masi:

XL – više od 72 g;
L – 63-72 g;
M – 53-62 g;
S – manje od 53 g.

Jaja klase B ne ispunjavaju prag kakvoće koja posjeduju jaja klase A ili je riječ o jajima klase A kojima je snižen stupanj kakvoće.

Na ambalaži trebaju se nalaziti sljedeći podatci:

oznaka pakirnog centra;
ocjena kakvoće (npr. „Klasa A” ili slovo „A”)
klasiranje po masi
najkraći rok trajanja (najviše 28 dana nakon nesenja)
navod „oprana jaja” ako je primjenjiv;
poseban uvjet za skladištenje (savjet potrošaču da nakon kupnje jaja drži na hladnom).
Osim toga na vidljivom mjestu, jasno i čitljivo treba biti navedena metoda uzgoja.

Provjera svježine jaja

Jaje se potopi u vodu:

Ukoliko leži na dnu posude – svježe je
Ukoliko pliva iznad dna posude, ali ne izranja – otprilike sredina trajanja
Ukoliko pliva, ali je većim dijelom potopljeno, trajanje mu je pri kraju te je preporuka je da se što prije potroši
Ukoliko se veći dio jajeta nalazi iznad vode, a jaje se okreće – preporuka je ne korisiti takvo jaje jer je prestaro.

Pohrana jaja

U našoj je zemlji uobičajeno da se jaja pohranjuju u hladnjaku, čime se još više smanjuje rizik potencijalnih razvoja salmonela ukoliko su jaja bila njima kontaminirana. Jaja se mogu pohraniti i na sobnoj temperaturi što bi značilo do 23 °C do 28 dana tj. prema uputi proizvođača navedenoj na pakiranju.

Poželjno je da se jaja pohranjuju u hladnjaku u zasebnom dijelu bez kontakta s ostalom hranom iz hladnjaka. U hladnjacima se obično u vratima nalaze takvi dijelovi. Ti dijelovi hladnjaka trebaju se redovito čistiti, a odmah u slučaju ako se radi o razbijenom jajetu ili jajetu s oštećenom ljuskom.

Za čišćenje hladnjaka treba koristi toplu vodu s deterdžentom.

Ukoliko se jaja skladište u nekom drugom dijelu hladnjaka trebaju se držati u odvojenoj posudi koja se može poklopiti.

Najbolje je jaja potrošiti svježa nakon što se ljuska razbije. U slučaju da se ne mogu odmah potrošiti, mogu se u svježem stanju čuvati u hladnjaku u čvrsto pokrivenoj posudi 1-2 dana, a jednako se mogu čuvati odvojeni bjelanjci ili žumanjci.

Jaja se mogu duboko zamrznuti. Preporučuje se da se jaja zamrzavaju bez ljuske, u posudi koja se može držati zatvorena na temperaturi ispod -12 °C. Tako pohranjena mogu se čuvati do 12 mjeseci. Ukoliko se slučajno zamrznu u ljusci, takvo se jaje može iskoristiti za tvrdo kuhanje jajeta. Nakon odmrzavanja bjelanjak i žumanjak imaju smanjene osobitosti u odnosu na svježe jaje (npr. teško će se odvojiti bjelanjak i žumanjak) i prema tome treba prilagoditi njihovu upotrebu.

Tvrdo kuhana jaja mogu se čuvati u hladnjaku do nekoliko tjedana ukoliko ljuska nije oštećena kuhanjem, a vade se iz hladnjaka isključivo prije konzumacije. Isto vrijedi i za jaja koja su obojena bojama ili na prirodni način (cikla, špinat, ljuska od luka i dr.) kako obično bojamo jaja za Uskrs, ako smo ih nakon bojanja pohranili u hladnjak. U slučaju kupovine već skuhanih/obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku 1-2 dana.

Priprema jaja

Kod pripreme jaja, kao i kod pripreme ostalih namirnica, treba se pridržavati dobre higijenske prakse u kuhinji što uključuje učestalo pranje ruku i pribora koji se koristiti, prije i poslije rada s jajima.

Kod kuhanja jaja, poželjno ih je staviti u vodu i kuhati 10-ak minuta nakon što voda zavrije. Dulje kuhanje neće imati štetne posljedice na jaja, a sigurnije je jaje dulje kuhati nego kraće. U slučaju duljeg kuhanja može se pojaviti izraženija linija zelenkaste boje koja ograničava područje između bjelanjka i žumanjka, ali to je normalna pojava. Naime, prilikom kuhanja se iz bjelanjka oslobađa sumpor, a iz žumanjka željezo te nastaje spoj željezo (II)- sulfid koji je bezopasan za konzumaciju.

Kod pečenja jaja, poželjno ga je ispeći tako da niti jedan dio više nije tekući.

Ukoliko volite meko kuhana jaja ili slabije pečena jaja, onda ih svakako pripremajte od jako svježih jaja. Ne preporučuje se za takav način pripreme koristiti starija jaja, ili jaja koja imaju nepoznat izvor ili rok trajanja.

Kod korištenja jaja za pripremu jela, poželjno ih je držati pripremljene na posebnom tanjuru, u ljusci, i ljuske odlagati na poseban tanjur. Tako se ostaci jajeta neće razlijevali po kuhinjskom pultu ili ostalom priboru. Ruke obavezno oprati nakon razbijanja jaja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ Hapih