Legalizaciju pobačaja u SAD-u gurali eugeničarski fanatici: ‘Sve se svodi na to da se siromašni prestanu razmnožavati’

pobačaj
Margaret Sanger, Planned Parenthood, Montaža: Narod.hr, Izvor: iStock, Wikipedia

Poziv na legalizaciju pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama nisu potakle žene – poziv je došao od eugeničarskih fanatika koji su nametali pobačaj kao rješenje za kontrolu stanovništva.

U intervjuu za New York Times Magazine iz 2009. sada već pokojna sutkinja Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsberg istaknula da je slučaj Roe proizvod eugeničke filozofije koja je trebala ograničiti širenje određene populacije. Šokantno je priznala: „Mislila sam da je u vrijeme kada je donesena odluka u slučaju Roe postojala zabrinutost zbog rasta stanovništva, a posebno rasta onog stanovništva kojeg ne želimo imati previše.”

Harriet Pilpel: pobačaj treba učiniti dostupnim

Godine 1969., Harriet Pilpel, glavna savjetnica Američke unije za građanske slobode – a poslije predsjednica udruge Law Panel International of Planned Parenthood Federation – objavila je članak Pravo na pobačaj, u kojem je opisala pobačaj kao „najrašireniju… metodu kontrole plodnosti u suvremenom svijetu”, dodajući: „Ako stvarno želimo smanjiti stopu rasta stanovništva na dobrovoljnoj osnovi, trebali bismo učiniti dostupnim pobačaj na dobrovoljnoj osnovi, barem u ranim fazama trudnoće.”

Zagovornici pobačaja bili su vrlo zabrinuti za kontrolu stanovništva, a neki su promicali prisilne mjere za kontrolu njegova porasta. Među njima su bili Alan F. Guttmacher, inicijator odluke Planned Parenthooda da provodi pobačaje, i Lawrence (Larry) Lader, bivši suosnivač organizacije NARAL Pro-Choice America (tada poznate kao Nacionalna udruga za ukidanje zakona o pobačaju) koji je prozvan “ocem pokreta za pobačaje”.

”Sve se svodi na to da želimo da se siromašni prestanu razmnožavati”

Članak New York Timesa iz 1969.,  pod nazivom “Dr. Guttmacher je evanđelist kontrole rađanja”, ukazuje na to da su mnogi čelnici koji su dio odbora Planned Parenthooda bili za prisilne mjere kontrole stanovništva. Časopis je također primijetio da je „znatan” broj članova odbora Planned Parenthood sastavljen od „pretežno bijelaca i dobrostojećih” ljudi, te je citirao jednog člana odbora koji je priznao da rasistički stav prožima ovu organizaciju. Izjavio je: „Sve se svodi na to da želimo da se siromašni prestanu razmnožavati dok mi zadržimo slobodu da imamo velike obitelji. To je strogo klasno gledište.”

Guttmacher: pobačaj kao metoda smanjenja prenaseljenosti

Godine 1966. Guttmacher je usporedio ideju prenaseljenosti s prijetnjom nuklearnog rata, izjavivši za Washington Post da će vlade možda morati poduzeti mjere kontrole stanovništva među obiteljima “izvan dobrovoljne kategorije”. No, dok su mnogi otvoreno zagovarali korištenje prisile, Guttmacher je također sugerirao “dobrovoljnost” kao bolju strategiju za isti cilj i tvrdio da u to vrijeme “nije bilo strateški mudro” promicati prisilu. Ali nikada nije isključio prisilne mjere, umjesto toga istaknuvši da će, u slučaju da dobrovoljni načini ne smanje broj stanovništva, neki oblik prisile postati nužan.

Dok su Guttmacher i Margaret Sanger, oboje eugeničari, bili zabrinuti vidjevši prenaseljenost kao prijetnju, pod Guttmacherovim vodstvom Planned Parenthood su prvi put iznijeli ideju o pobačaju kao dijelu „rješenja“ tog uočenog problema.

> (VIDEO) Pogledajte najavu filma ‘Neplanirano’ – o bivšoj direktorici Planned Parenthooda koja je postala aktivistica za život

> VIDEO Objavljena do sada najšokantnija snimka trgovine organima abortirane djece

> VIDEO: Šokantna snimka pokazuje šeficu najveće organizacije za abortus kako prodaje organe abortirane djece

> Još jedan šokantan video: Doktorica iz Planned Parenthooda cjenka se prodajući organe abortiranih beba

> Predsjednica Planned Parenthooda (Planiranog roditeljstva) priznala da je ‘osnovna zadaća’ organizacije pobačaj

U intervjuu iz 1970. izjavio je: „Ako bismo mogli liberalizirati zakon o pobačaju, većina od 750 000 neželjenih trudnoća ne bi rezultirala rođenjem beba – odbačenom djecom, sindromom zlostavljane djece i ilegalnim pobačajima.” Iste je godine Guttmacher na Cornellovom simpoziju priznao: „Nema sumnje da je najučinkovitiji način smanjenja rasta stanovništva neograničeni pobačaj.”

Lader zabrinut zbog prenaseljenosti

Autorica Sue Ellen Browder u svojoj knjizi Subverted ističe da je Larry Lader također bio zabrinut zbog prenaseljenosti. To se pripisuje utjecaju osnivača kompanije Dixie Cup Hugha Moorea, koji je prenaseljenost nazvao „najvećom prijetnjom svjetskom miru”.

Lader je bio biograf i obožavatelj Margaret Sanger. No dok se Sanger otvoreno koristila eugeničkim izrazima, Lader je bio suptilniji, tvrdeći da bi društvo trebalo biti odgovorno za „zaštitu djeteta i njegove budućnosti”. Ali Lader je stvarno mislio na budućnost elita, savršenih ljudi i uglavnom bijelaca – ne na svako dijete.

Godine 1966. Lader je napisao knjigu Pobačaj u kojoj je naglasio: „Porazit ćemo sami sebe stvarajući beskonačan ciklus neželjene djece. Oni rođeni u sirotinjskim četvrtima, na primjer, kojima je uskraćen čak i najmanji udio obrazovanja i ekonomskih prilika, imaju male šanse da ostvare svoj puni potencijal kao građani.”

Lader je dalje citirao Garretta Hardina, vodećeg eugeničkog ekologa koji je bio suosnivač  NARAL-a zajedno s Laderom: „Kada neželjena djeca postanu roditelji, vjerojatnije je da će sami biti siromašni roditelji i odgajati još jednu generaciju neželjene djece. Ovo je začarani krug. To je pogubno za društveni sustav.”

„Sve dok postoji razumna mogućnost neuspješne kontracepcije, pobačaj mora biti mogućnost kao dio kontrole rađanja kako bi se osiguralo da svako dijete postane željeno dijete”, napisao je Lader.

Moto Planned Parenthooda: Svako dijete željeno dijete

„Svako dijete željeno dijete” naposljetku je postao moto Planned Parenthooda, fraza koju je vjerojatno skovao drugi eugeničar, Frederick Henry Osborn, koji je jednom napisao: „Kontrola rađanja i pobačaj pokazali su se kao veliki eugenički napredak našeg vremena.”

Guttmacher je također reklamirao taj lažni moto u intervjuu iz 1968. koji je navodno objavljen na televiziji WLBC-TV, gdje je izjavio: „Planned Parenthood je relativno jednostavno definirati. To je pokret koji nastoji od svakog djeteta napraviti željeno dijete rođeno kod odgovornih roditelja. To je moguće samo ako roditelji planiraju svoje roditeljstvo.”

Guttmacher je dodao, govoreći o porastu stanovništva: „Mislim da su svi svjesni činjenice da u nekim dijelovima svijeta postoji eksplozivan porast stanovništva, nepodnošljiv, u smislu da nadmašuje zalihe hrane, usporava ekonomski razvoj… i ono što pokušavamo učiniti, naravno, potaknuti zemlje da smanje stopu rasta.”

Također je dodao: „I ohrabren sam jer imamo vlade koje svake godine postaju sve više uključene. Jedna ili više njih – mnoge vlade kontrolu stanovništva čine dijelom svoje nacionalne politike.”

Ovi vođeći zagovornici pobačaja poslije će se koristiti ugodnijim eufemizmima kao što su „sloboda” i „za izbor” – kao bolje prodajne ideje od eugenike ili kontrole stanovništva.

Lader je pobačaj predstavio kao oslobođenje za žene, nazivajući ga „konačnom slobodom” i citirajući izjavu Margaret Sanger: „Nijedna žena ne može sebe nazvati slobodnom sve dok ne bude mogla svjesno izabrati hoće li ili neće biti majka.”

„Potpuna legalizacija pobačaja jedini je pravedan i neizbježan odgovor u potrazi za ženskom slobodom”, rekao je Lader. „Sva druga rješenja su kompromisi.”

Prevela/uredila: Ornela Findrik/narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.