Majke i očevi odgajatelji: Važna mjera kojom mislimo na budućnost naše domovine

Foto: Thinkstock

Prvih 100 roditelja s troje i više djece u Zagrebu dobilo je 22. rujna rješenja o priznavanju prava na novčanu pomoć za majke odgajateljice, a primat će iznos od 5250 kuna neto, rekao je na dodjeli rješenja u palači Dverce zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić: Majke odgojiteljice dobivat će 4050 kuna novčane pomoći, dosad zaprimljeno 1100 zahtjeva

“To su roditelji heroji, danas imati troje, četvero ili petero djece, u situaciji kada se loše živi, nije lako. Ova mala simbolična gesta, da se roditeljima odgajateljima osigura 5250 kuna mjesečno do navršene 15-e godine života djeteta, velika je pomoć za one koji vole i žele imati djecu, a ponekad zbog ekonomskih razloga to ne mogu”, istaknuo je Bandić.

Zagrebačka Gradska skupština bez zastupnika SDP-a i HNS-a odlučila pomoći umirovljenicima, roditeljima više djece, školarcima

Podsjećamo, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su 31. kolovoza, većinom glasova (33 za, jedan protiv (Sandra Švaljek) i jedan suzdržan (Vladimir Ferdelji), bez zastupnika SDP-a i HNS-a koji su prethodno napustili sjednicu, prihvatili prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama i dopunama odluke o socijalnoj skrbi kojom će zagrebačkim umirovljenicima, korisnicima gradske novčane pomoći, Grad Zagreb plaćati premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u mjesečnom iznosu do najviše 70 kuna, a većinom glasova donijeli su i odluke o novčanoj pomoći za majke i očeve odgojitelje te besplatnim udžbenicima u osnovnim i srednjim školama za učenike romske nacionalne manjine te pomoći Petrinji za nabavu osnovnoškolskih udžbenika.

Željka Adanić: Mnoge obitelji koje bi htjele imati više djece ne usude se jer nemaju poticajne mjere

Prema odluci o novčanoj pomoći za majke i očeve odgojitelje, majke odgojiteljice i osobe izjednačene s majkom odgojiteljicom s najmanje troje djece primat će novčanu pomoć u visini prosječne neto mjesečne plaće u Hrvatskoj. Procjenjuje se da bi u tu svrhu do kraja godine bilo potrebno osigurati deset milijuna kuna u gradskom proračunu.

Ljiljana Ćosić: Da postoji više ovakvih mjera, vjerujem da bi mnoge mlade obitelji ostale u Hrvatskoj

Pod pojmom “osoba izjednačena s majkom odgojiteljicom” smatra se muška osobu koja je otac djeteta, posvojitelj djeteta, skrbnik djeteta ili mu je rješenjem centra za socijalnu skrb povjereno na čuvanje i odgoj najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja.

Pravo na novčanu pomoć tako može ostvariti majka odgojiteljica i s njom izjednačena osoba s kojom sva djeca žive u zajedničkom kućanstvu; koja je nezaposlena u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć; koja je hrvatska državljanka s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja najmlađeg djeteta i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć. Nadalje, djeca moraju imaju prebivalište u Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok se prima novčana pomoć, te nisu upisana u dječji vrtić do početka korištenja obveznog programa predškole.

Ovakav oblik potpore roditeljima svakako je hvalevrijedna jer njome ohrabrujemo roditelje koji imaju najmanje troje djece da je njihov trud i napor putokaz budućnosti naše domovine!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr