Foto: slatkisvijet.com

Dulce de leche čokoladna torta koja zahtjeva malo više vremena i pažnje, baš kao i sve ostalo što je vrijedno truda i vremena, kažu iz Slatkog svijeta i donose recept za ovu neodoljivu poslasticu.

Sastojci

Kakao biskvit s lješnjacima

8 jaja
200 g šećera
150 ml ulja
180 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
120 g prženih, mljevenih lješnjaka
30 g kakaa u prahu

Dulce de leche krema

600 ml mlijeka
250 g šećera
1 želatina u prahu (10 g)
150 ml slatkog vrhnja

Čokoladna krema

500 ml mlijeka
2 jaja
1 žličica arome vanilije
150 gr šećera
80 g gustina
300 g čokolade za kuhanje
350 ml slatkog vrhnja

Priprema

DULCE DE LECHE KREMA

Za pripremu Dulce de leche kreme treba će vam malo više vremena pa krenite ovako: Šećer i mlijeko stavite u veći lonac debljeg dna i kuhajte 1 do 1,5 h dok se mlijeko ne reducira i zgusne. Znat ćete da je Dulce de leche gotov kada se mlijeko zapjeni i dobije nježnu boju karamela, a na dnu lonca ostaje trag kuhače.

Dulce de leche maknite s vatre, pomiješajte s otopljenom želatinom i ostavite sastrane da se ohladi. Ohlađenu karamel kremu kratko izmiksajte, pomiješajte s lagano tučenim slatkim vrhnjem pa još malo sve izmiksajte.

KAKAO BISKVIT S LJEŠNJACIMA

Lješnjake kratko tostirajte u pećinici, ohladite ih pa sameljite.
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera. Zatim dodajte jedan po jedan žutanjak i ulje – sve uz miksanje.

Na kraju lagano umiješajte brašno, prašak za pecivo, prosijani kako te mljevene lješnjake. Biskvit pecite otprilike 30 minuta na temperaturi od 180°C, ovisno o pećnici. Pred kraj pečenja češće provjeravajte biskvit kako se nebi prepekao.

Ako ga ne prepečete, biti će vlažan i ukusan. Ukoliko nije vlažan, prije slaganja torte slobodno ga poškropite s malo mlijeka ili vode.

ČOKOLADNA KREMA

Za pripremu čokoladne kreme jaja izmiksajte sa šećerom i gustinom. Mlijeku dodajte aromu vanilije te ga zagrijte do vrenja. Vrelo mlijeko po malo ulijevajte u posudu s izmiksanim žutanjcima i miješajte sve pjenjačom. Vratite smjesu natrag ulonac u kojem se kuhalo mlijeko i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Maknite kremu s vatre, dodajte razlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.

Kremu premjestite u posudu za miksanje, prekrijte površinu prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi. Ohlađenu čokoladnu kremu kratko izmiksajte, a zatim ju pomiješajte s lagano tučenim slatkim vrhnjem i miksajte dok ne dobijete potrebnu čvrstoću.

SLAGANJE TORTE

Ohlađeni biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri jednaka dijela.

Tortu slažite na ukrasnom tanjuru za torte. Prvi biskvit premažite s polovicom čokoladne kreme. Uzmite čak i malo manje od pola ako planirate i stranice premazati s tom kremom.

Zatim stavite drugi biskvit te ga premažite Ducle de leche kremom. Prekrijte tortu posljednjim biskvitom, a zatim vrh torte i stranice premažite ostatkom čokoladne torte.

Tortu lijepo zagladite, ukrasite po želji i spremite u hladnjak do posluživanja, barem na 5 sati.

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com