Neodoljiva čokoladna torta s Dulce de leche kremom

Foto: slatkisvijet.com

Dulce de leche čokoladna torta koja zahtjeva malo više vremena i pažnje, baš kao i sve ostalo što je vrijedno truda i vremena, kažu iz Slatkog svijeta i donose recept za ovu neodoljivu poslasticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Kakao biskvit s lješnjacima

8 jaja
200 g šećera
150 ml ulja
180 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
120 g prženih, mljevenih lješnjaka
30 g kakaa u prahu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dulce de leche krema

600 ml mlijeka
250 g šećera
1 želatina u prahu (10 g)
150 ml slatkog vrhnja

Čokoladna krema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

500 ml mlijeka
2 jaja
1 žličica arome vanilije
150 gr šećera
80 g gustina
300 g čokolade za kuhanje
350 ml slatkog vrhnja

Priprema

DULCE DE LECHE KREMA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu Dulce de leche kreme treba će vam malo više vremena pa krenite ovako: Šećer i mlijeko stavite u veći lonac debljeg dna i kuhajte 1 do 1,5 h dok se mlijeko ne reducira i zgusne. Znat ćete da je Dulce de leche gotov kada se mlijeko zapjeni i dobije nježnu boju karamela, a na dnu lonca ostaje trag kuhače.

Dulce de leche maknite s vatre, pomiješajte s otopljenom želatinom i ostavite sastrane da se ohladi. Ohlađenu karamel kremu kratko izmiksajte, pomiješajte s lagano tučenim slatkim vrhnjem pa još malo sve izmiksajte.

KAKAO BISKVIT S LJEŠNJACIMA

Lješnjake kratko tostirajte u pećinici, ohladite ih pa sameljite.
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera. Zatim dodajte jedan po jedan žutanjak i ulje – sve uz miksanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju lagano umiješajte brašno, prašak za pecivo, prosijani kako te mljevene lješnjake. Biskvit pecite otprilike 30 minuta na temperaturi od 180°C, ovisno o pećnici. Pred kraj pečenja češće provjeravajte biskvit kako se nebi prepekao.

Ako ga ne prepečete, biti će vlažan i ukusan. Ukoliko nije vlažan, prije slaganja torte slobodno ga poškropite s malo mlijeka ili vode.

ČOKOLADNA KREMA

Za pripremu čokoladne kreme jaja izmiksajte sa šećerom i gustinom. Mlijeku dodajte aromu vanilije te ga zagrijte do vrenja. Vrelo mlijeko po malo ulijevajte u posudu s izmiksanim žutanjcima i miješajte sve pjenjačom. Vratite smjesu natrag ulonac u kojem se kuhalo mlijeko i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Maknite kremu s vatre, dodajte razlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.

Kremu premjestite u posudu za miksanje, prekrijte površinu prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi. Ohlađenu čokoladnu kremu kratko izmiksajte, a zatim ju pomiješajte s lagano tučenim slatkim vrhnjem i miksajte dok ne dobijete potrebnu čvrstoću.

SLAGANJE TORTE

Ohlađeni biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri jednaka dijela.

Tortu slažite na ukrasnom tanjuru za torte. Prvi biskvit premažite s polovicom čokoladne kreme. Uzmite čak i malo manje od pola ako planirate i stranice premazati s tom kremom.

Zatim stavite drugi biskvit te ga premažite Ducle de leche kremom. Prekrijte tortu posljednjim biskvitom, a zatim vrh torte i stranice premažite ostatkom čokoladne torte.

Tortu lijepo zagladite, ukrasite po želji i spremite u hladnjak do posluživanja, barem na 5 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.