Od danas očevi mogu biti na porodu u KB Sveti Duh

očevi i majke u rodilištu
Foto: GettyImages

Dobra vijest za trudnice stiže nam iz KB Sveti Duh: od danas je napokon moguće da suprug bude uz vas na porodu i sudjeluje u prvim trenutcima života vaše bebice!

Popis bolnica koje za sada dozvoljavaju pratnju na porodu je sljedeći:

KB Sveti Duh

KBC Rijeka

OŽB Čakovec

OŽB Vinkovci

OŽB Pakrac

Nadamo se da će svakim danom sve više rodilišta omogućiti rodiljama prisutnost bliske osobe koje im može biti pomoć i podrška u jednom od najvažnijih događaja u životu – rođenju djeteta.

”Pratnja pri porodu ne uključuje samo emocionalnu podršku rodilji, već je važna za olakšanu komunikaciju između bolničkog osoblja i rodilje te za informiranje i zastupanje rodilje, a brine se i za njezinu udobnost pri porodu¹. Istraživanja pokazuju brojne pozitivne učinke pratnje pri porodu, od kojih su neki smanjena potreba za uzimanjem lijekova za ublažavanje boli, manja vjerojatnost poroda operativnim zahvatom, kraće vrijeme poroda, manji broj djece s APGAR rezultatom manjim od 7 nakon pet minuta te veće zadovoljstvo majke porodom². Iako su takve pozitivne posljedice najizraženije kod pratnje koja nije dio bolničkog osoblja niti rodiljinog društvenog kruga te koja ima neki oblik edukacije za podršku pri porodu (npr. babice), u usporedbi s porodom bez pratnje, pratnja bliske osobe kojoj rodilja vjeruje ima povoljnije učinke³. S obzirom na sve navedeno, vjerujemo da bi se ženama trebao osigurati porođaj uz prisustvo pratnje, naravno uz određene epidemiološke mjere zaštite.” piše na platformi Kako si? Filozofskog fakulteta u Zagrebu.(cijeli tekst i literaturu pogledajte ovdje).

Ostalo pročitajte na Frendica.hr!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr