Plaču li bebe u maternici?

bebe trudnoća
Foto: Depositphotos

Mnogi roditelji cijene priliku da pogledaju svoje bebe putem ultrazvučnih pregleda tijekom trudnoće. Često uživaju u tome da vide svoje dijete u stvarnom vremenu, koje pokazuje nove vještine poput udaranja nogama, mahanja ili sisanja palca. Međutim, ovdje se događa i puno više, donosi verwellfamily.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji danas mogu svjedočiti razvoju njihove bebe u maternici više nego ikad. Mnogi roditelji se zato pitaju što beba još radi dok je u maternici. Znamo da bebe mogu vježbati sisanje još u maternici i da mogu gutati.

Plaču li bebe u maternici? Znamo da bebe provode značajnu količinu vremena plačući izvan maternice, ali počinju li koristiti te mišiće za plač rano u svome razvoju?

Kako bebe reagiraju u maternici

Istraživači su prvi put počeli proučavati reagiranje beba u maternici kad su primijetili da gotovo odmah nakon rođenja pokazuju sklonost prema majčinom glasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su se pitali čuju li bebe glasove svojih majki u maternici ili automatski znaju tko su im majke po prirodi.

Bebe počinju učiti i reagirati na svijet dok su još u maternici što su pokazala istraživanja.

Bebe reagiraju na zvuk već u 16. tjednu

Jedno istraživanje iz 2015. otkrilo je da je najranije zabilježena bebina reakcija na zvuk u maternici dok je bila stara 16 tjedana. To je zapravo prije nego što se uši u potpunosti razviju. Istraživanja su također otkrila da razgovor i dodir s bebom u maternici izravno utječe na fetus i zbog toga će beba više udarati i više se kretati, osobito u trećem tromjesečju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada znamo da bebe počinju učiti o svijetu dok su još u maternici. Reagiraju na vanjske podražaje, kao što su zvukovi, pokreti majke, svjetlo i na braću i sestre koji dodiruju mamin trbuh.

Bebe u maternici mogu se uplašiti, kretati se, mokriti i prevrtati se. Čini se da bi bilo teško reći plače li beba zapravo u maternici zbog amnionske tekućine. Suze su zbog nje nevidljive i zvukovi se ne mogu proizvesti. Međutim, istraživači su utvrdili da bebe pokazuju druge znakove plakanja, uključujući drhtanje brade, pomicanje usta i teže obrasce disanja.

Što se događa kad beba plače?

Iako biste plakanje mogli smatrati nečim što je prilično jednostavno, zapravo postoji mnogo toga što ulazi u plač. Da bi beba uspjela zaplakati, mora postojati velika koordinacija između više sustava u tijelu, uključujući mišiće lica, regulaciju dišnih putova i disanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna stvar koja se treba dogoditi da bi beba zaplakala je neka vrsta vokalizacije – odnosno zvuka. Istraživanje iz 2005. pokazalo je da u plakanju postoji i nevokalna i vokalna komponenta. Dakle, kad beba počne učiti kako plakati u maternici, ona pokazuje nevokalnu stranu plača.

Plač u maternici je normalna pojava

Ali ono što je najvažnije prepoznati kod bebinog plača jest da je plač važna razvojna prekretnica. To što beba može plakati pokazuje da njihov mozak i živčani sustav i tijelo ispravno rade kako bi postigli plač.

Dakle, plač je mnogo više od suza i zvuka. Plač zapravo predstavlja da vaša beba:

 • Prepoznaje neke vrste vanjskih podražaja koji se događaju
 • Obrađuje podražaje kao nešto potencijalno štetno ili prijeteće, a time i negativan podražaj
 • Reagira na podražaje kroz niz višestrukih putova, od fizičkog udaljavanja do pokušaja vokalizacije senzorne svjesnosti mozga

Zapravo, plač je mehanizam preživljavanja. Osigurava da beba može signalizirati skrbniku da treba pomoć, da je u nevolji ili da se treba maknuti iz prijeteće situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plakanje bebe u maternici

Kratak odgovor je da – bebe plaču u utrobi. Međutim, znanstvenici nisu sigurni do kojeg točnog stupnja jer očito za bebu plakanje nije isto unutar maternice. Beba koja plače u maternici mogla bi izgledati malo drugačije od bebe koja plače izvan maternice.

Navedeno istraživanje iz 2005. dodatno je prošireno te su se uspoređivala ponašanja bebe izvan maternice s ponašanjem bebe unutar maternice. Identificirali su 5 ukupnih stanja koje beba ima:

 • Aktivno budna
 • Aktivno stanje
 • Plač
 • Mirno spavanje
 • Tiho budan

Od tih pet stanja, smatralo se da samo prva četiri postoje unutar maternice. Međutim, studija je zapravo zabilježila ono što se pokazalo dječjim plačem u maternici.

Plačljiva ponašanja u maternici

Istraživači su primijetili da beba pokazuje ponašanja koja su povezana s tim kako plač izgleda izvan maternice:

 • Beba je udahnula i otvorila usta dok se jezik spustio,
 • Beba je tada pokazala tri pojačana udisaja,
 • Treći i posljednji udisaj sadržavao je pauzu na udisaju i produženi izdisaj uz “smirivanje”,
 • Uglavnom, ono što biste zamislili da beba nakratko zaplače.

Istraživači su također pronašli dokaze plakanja kod najmanje 10 drugih beba. Zanimljivo je da je jedna od beba zapravo pokazivala plačljivo ponašanje odmah nakon početka trudova kod majke.

Istraživanje je bilo revolucionarno jer je pružilo prvi video – dokaz da beba “plače” u maternici. Ovo je promijenilo način na koji su istraživači razmišljali o fetalnom ponašanju, aktivnosti i razvoju.

Neonatalni plač

Istraživači su to nazvali “neonatalni plač”. Neonatalni plač ima brojne sličnosti s krikom plača bebe u maternici, uključujući:

 • Pokrete tijela
 • Mrštenje
 • Grimase
 • Obrasce udaha i izdaha
 • Fizičke komponente

Što dvije vrste plakanja čini različitim? Glavna razlika je u tome što beba u maternici još ne može ispustiti zvuk.

Kada bebe počinju plakati u maternici?

Liječnici znaju da bebe razviju sve potrebne preduvjete potrebne za plač do 20. tjedna trudnoće. Do tog trenutka, beba ima koordinirane pokrete disanja, može otvoriti čeljust, podrhtavati bradu i ispružiti jezik. Može i progutati. Budući da se bebe često rađaju i prijevremeno, liječnici znaju da već u 24. tjednu bebe mogu proizvoditi zvukove plača i reagirati na buku u svom okruženju.

Plač je važna razvojna prekretnica za bebu i predstavlja koordinirani napor između mnogih sustava u tijelu. Beba počinje razvijati sva svoja osjetila, od dodira, mirisa, sluha i uvježbavanja pokreta, čak i dok je u maternici i ima sve sposobnosti da oponaša plač oko 20. tjedna trudnoće.

*Prevela/uredila: Jelena Pranjić/narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.