Posljednje polugodište: Kako osmašima olakšati odabir srednje škole?

Foto EPA/FILIPPO VENEZIA

Vrijeme odluke o izboru srednje škole je pred osmašima i njihovim roditeljima. Njihov prvi ozbiljni životni izbor odvije se u specifičnim okolnostima zbog epidemije koronavirusa.

Uz izazov odluke koja će odrediti tijek daljnjeg školovanja i karijere, također ih očekuje i izazov uklapanja u novo društvo, a neke i prilagodba na novu okolinu. Uz te neizvjesnosti jedan od velikih pritisaka čini i onaj za dobrim ocjenama, koje će im omogućiti upis u željene škole.

Koje zanimanje odabrati?

Neki učenici pokazuju posebno zanimanje za neke školske predmete i stoga im je odabir srednje škole vrlo jasan. No, ima i onih manje zainteresiranih i motiviranih za učenje ili pak učenika koji pokazuju višestruke interese. Njima je važno pomoći u otkrivanju i izboru interesa. Na internetskim stranicama postoje razni alati za pomoć u odabiru zanimanja. Jedan je od njih Upitnik interesa i kompetencijaonline upitnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Sastoji se od 47 pitanja o interesima i sklonostima, na temelju čega sustav predlaže neka zanimanja. Potom dolazi 47 pitanja o vještinama, znanjima i sposobnostima, nakon čega slijedi i konačni savjet. Računalo analizira odgovore i nudi nekoliko zanimanja, s obzirom na interese i sklonosti te vještine, znanja i sposobnosti. Klik na zanimanje s tog popisa daje njegov opis – sadržaj tipičnih poslova, potrebno obrazovanje, poželjne osobine radnika i slično.

Donosimo još nekoliko savjeta za roditelje kako bi svojim osmašima olakšali predstojeći period.

Informirajte se na vrijeme o upisima

Jedna od najvažnijih stvari prilikom biranja srednje škole jest na vrijeme krenuti s pripremama, a one, prije svega, uključuju pravodobno informiranje. Već su početkom veljače sve srednje škole dobile dopis o planiranju strukture upisa u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022., a upis će se i ove godine obavljati putem sustava NISpuSŠ (Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole).

Za upis u srednje škole potreban je određeni broj bodova, ovisno o školi i smjeru, a taj se zbroj sastoji od ukupnih prosjeka ocjena od 5. do 8. razreda, pri čemu se u 7. i 8. razredu tome dodaju i zaključne ocjene iz Hrvatskog jezika, Matematike i prvog stranog jezika. Za četverogodišnje srednje škole tome se pribrajaju ocjene iz 7. i 8. razreda za još tri dodatna predmeta, ovisno o vrsti škole. Tako najveći broj bodova iznosi 80.

Sve će to učenici moći pratiti na stranici upisi.hr te provjeriti koliko im bodova treba za koju školu kako bi znali kojem predmetu trebaju posvetiti veću pažnju (stranica u ovom trenu nije još aktivna, bit će tijekom proljeća).

Iako razrednici vode računa o upisima i više nego što je u opisu njihova posla, ipak je najveća odgovornost na roditeljima i samom učeniku, stoga na vrijeme imajte u vidu sve što bude potrebno za upise, piše dnevnik.hr.

Budite realni kada su u pitanju kognitivne sposobnosti djeteta

Nerijetko roditelji imaju nerealna očekivanja od svog djeteta, posebno ako preko njega žele ostvariti neke svoje neostvarene snove i težnje. No time se čini nepopravljiva šteta djetetu.

Primjerice, ako se dijete namučilo da bi steklo petice više nego ostali učenici iz njegova razreda sličnog prosjeka, neće se moći nositi s obavezama zahtjevnih gimnazija. Jedino što će se postići forsiranjem, čak i ako dijete upadne u gimnaziju, jest neopisiva razina stresa kod njega i osjećaj inferiornosti nasuprot drugim učenicima jednom kada vidi da ih ne može pratiti.

Zato budite realni i priznajte si ako bi vašem djetetu bilo bolje u bilo kojoj drugoj četverogodišnjoj strukovnoj školi.

Upozorite dijete da se škola ne bira na temelju prijatelja

Jedna od najčešćih grešaka koju rade osmaši koji nisu sigurni što bi željeli upisati jest to da biraju onu školu koju su odabrali njihovi prijatelji. Time se ide linijom manjeg otpora, no to se može odraziti vrlo negativno na budućnost djeteta, napose ako ima veće afinitete i sposobnosti, a bira manje zahtjevnu školu samo zato što su je odabrali i njegovi prijatelji.

Zato je vrlo važno porazgovarati s djetetom o tome, objasniti mu da prijateljstvo neće nestati s odlaskom u različite srednje škole bude li se aktivno radilo na njemu te mu dati do znanja da svoj budući put bira za sebe i svoje bolje sutra, a ne ni za koga drugoga.

Uzmite u obzir i lokaciju škole

Uzbuđenost koja vlada oko upisa često ostavlja po strani pitanje lokacije škole, a kako je dijete mora pohađati naredne tri ili četiri godine, to je važan faktor pri odluci.

Ključno je dobro se upoznati s programima koje pojedine škole nude, njihovim zahtjevima i uvjetima za upis te ih pokušati uskladiti sa osobnim željama i očekivanjima djeteta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.