Prof. dr. sc. Buljan Flander za Narod.hr: Djeci najteže pada strah da će nakon razvoda izgubiti jednog roditelja

flander djeci
Fah

Kako djeca proživljavaju razvod roditelja i načini na koje im možemo pomoći da što lakše prebrode promjene u svojim obiteljima tema je nove knjige „Razvod roditelja u očima djeteta“ čiji su autori psiholozi prof. dr. sc. Gordana Flander, prof. dr. sc. Predrag Zarevski i Mia Roje Đapić. Knjiga je pisana kao interaktivni priručnik, a kako autori u predgovoru kažu, namijenjena je djeci i mladima čiji su roditelji razdvojeni ili se razdvajaju, ali i odraslima koji im žele/trebaju biti podrška i oslonac u prilagodbi na razvod: roditeljima koji se razdvajaju, drugim članovima njihove obitelji te stručnjacima koji rade s djecom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Prof. dr. sc. Buljan Flander: Zašto djeca pucaju u školi i ubijaju djecu i profesore?

Posljednjih se godina razvodi skoro svaki treći brak, a razdvajaju se i parovi koji imaju djecu izvan institucije braka. Djeci i mladima u toj situaciji često je potrebna podrška u razumijevanju promjena koje se događaju, tuđih i vlastitih emocija, kao i načina kako si pomoći. „Kad ti se svijet okrene naglavačke, naravno da ti treba vremena da se na to prilagodiš“, jedan je od citata iz svjedočanstva 19-godišnjeg mladića o tome kako se osjećao kad su se njegovi roditelji razveli.

„Ne postoji dob, spol djeteta ili ijedna druga karakteristika koja bi ih činila imunima na tako veliku promjenu kao što je razvod roditelja“, naglašavaju autori u predgovoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome kakve su psihološke posljedice po djecu čiji se roditelji razvode razgovarali smo s prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander, uglednom kliničkom psihologinjom i psihoterapeutkinjom koja već 40 godina radi s djecom i mladima.

Narod.hr: Što vas je potaklo da napišete knjigu za djecu i mlade na temu razdvajanja roditelja?

Prof. dr. sc. Buljan Flander: Nažalost, posljednjih desetak godina sve je više djece koja nam dolaze u psihološku pa i psihijatrijsku podršku i tretman zbog simptoma koji nastaju vezano uz razvod roditelja. Ni djeca niti roditelji često ne znaju prepoznati da su djetetove poteškoće vezane uz razvod odnosno razdvajanje roditelja, one se stoga često zanemaruju sve dok simptomi ne postanu toliko izraženi da je potrebna stručna pomoć.

Ova je knjiga stoga praktični priručnik za roditelje koji su se razveli ili su odlučili razvesti se, sa savjetima kako razgovarati s djecom o tome, kako im to objasniti, kako im predočiti njihov budući obiteljski život i promjene do kojih će doći. Knjiga je, osim na najnovijim znanstvenim spoznajama nastala i na osnovi pitanja, osjećaja i emocionalnih stanja, ponašanja velikog broja djeca rastavljenih roditelja s kojima smo se u kliničkoj praksi nas troje autora, psihologa, susretali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Koji su simptomi i ponašanja koja se javljaju kod najvećeg broja djece kod razdvajanja roditelja?

Prof. dr. sc. Buljan Flander:  Djeca mogu biti uznemirena, mogu osjećati anksioznost, ljutnju, nevjericu da se to zaista događa, krivnju da su oni uzrok roditeljskih svađa, sram pred drugom djecom, osjećaj da su drugačija od druge djece, mogu se osjećati tužno i bespomoćno, zbunjeno, usamljeno, zabrinuto oko toga što će se događati s njima u budućnost. Mogu imati slabiji apetit, teškoće sa spavanjem i koncentracijom, ili plakati češće nego inače. Ako se roditelji adekvatno ponašaju, ove reakcije djeteta na razdvajanje roditelja se ublažavaju i prestaju kroz kraći vremenski period.

Kad kažem da se roditelji adekvatno ponašaju, pritom mislim da razumiju te reakcije djeteta i da svoje međusobne konflikte i neslaganja ne prenose na djecu. Htjela bih i ovdje posebno naglasiti da samo razdvajanje roditelja nije toliko štetno za djecu koliko konflikt roditelja prije razvoda, tijekom razvoda i nakon razvoda. 

Narod.hr: Kada je potrebno potražiti stručnu pomoć za dijete?

Prof. dr. sc. Buljan Flander:  Svi osjećaji, misli i ponašanja koje sam navela su i kod djece, ali i kod roditelja tijekom i nakon razvoda normalni. I roditelji i djeca mogu imati samo neke od njih ili sve njih, no ako potraju dulje od 2 do 3 mjeseca, ako su toliko izraženi da počnu zabrinjavati roditelje, tada je dobro potražiti pomoć stručnjaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Kako pripremiti djecu na razvod roditelja?

Prof. dr. sc. Buljan Flander:  Mnogi se roditelji pitaju kako pripremiti djecu na razvod. Neki misle da dijete ne osjeća ili nije svjesno konflikta među roditeljima, ili da dijete ne treba dodatno „zbunjivati i uznemiravati“ razgovorom, što nije točno. Već i mala djeca su svjesna emocionalne klime kod kuće, i mogu osjetiti tugu i nezadovoljstvo roditelja. Ništa nije toliko uznemirujuće za djecu kao promjena koju ne razumiju. 

Roditelji često misle da njihova djeca neće razumjeti što je to razvod, pa uopće ne razgovaraju s njima o tome, ali djeca se lakše prilagode novoj situaciji ako znaju što se događa i ako imaju podršku odraslih koje vole. Najbolje je djetetu smireno, a ne u ljutnji na partnera od kojeg se roditelj razdvaja, jednostavno i izravno objasniti što se događa, na način koji je djetetu jasan i razumljiv. Neugodni događaji zahtjevaju objašnjenja koja trebaju biti kratka, izravna i iskrena. Najgore je skrivati činjenice i ponašati se kao da dijete ne smije razgovarati niti čak misliti o tome što se događa. Naravno, djecu se ne treba opterećivati partnerskim odnosima niti partnerskim razočarenjima. 

Narod.hr: Kada i kako djetetu reći da se roditelji razdvajaju?

Prof. dr. sc. Buljan Flander:  Preporuča se predškolskoj djeci reći i pripremiti ih tjedan ili dva prije razdvajanja odnosno prije preseljenja jednog od roditelja, djeci od pet do osam godina jedan ili dva mjeseca ranije, a starijoj djeci razvod je dobro najaviti još ranije. Na različitim stupnjevima razvoja djeca će postavljati različita pitanja, jer kako dijete raste mijenja se i njegova mogućnost razumijevanja, tako da se neka djeca često vraćaju na tu temu tijekom odrastanja. Djeci o razvodu treba reći tek onda kad je roditeljska odluka konačna. 

Mnoga djeca često maštaju o pomirenju roditelja, i za to vrijeme ne mogu prihvatiti stvarnost. Tek kad se prestanu nadati da će se njihovi roditelji pomiriti, bol zbog rastave se smanjuje. Preporuča se da djetetu o razvodu kažu oboje roditelja, ako je moguće zajedno i  to jezikom koje će dijete razumjeti. Važno je da to kažu zajedno, kako bi dijete vidjelo da su i majka i otac i dalje uključeni u njegov život i da će i dalje oboje biti tu za njega. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Što je djeci najgore u razvodu roditelja?

Prof. dr. sc. Buljan Flander:  Djeci najteže pada strah da će izgubiti jednog roditelja i zato roditelji trebaju poticati druženja i maksimalni obim kontakata djeteta s onim roditeljem s kojim dijete ne živi kao i s obitelji tog roditelja. Jasno, to se ne odnosi na roditelja koji zlostavlja ili na neki drugi način šteti djetetu. 

Osobito teško djeci pada ako pred njima jedan roditelj ružno govori o drugom roditelju. Dijete je psihološki pola mama, pola tata, pa ako misli samo loše o jednom roditelju tada će loše misliti i o polovici sebe koja predstavlja tog  roditelja. 

> Buljan Flander: Ovako možete prepoznati da su djeca izložena seksualnom zlostavljanju

Zato uvijek preporučamo roditeljima da o drugom roditelju ne govore loše stvari, makar taj drugi roditelj bio zadnja osoba koju bi u životu htjeli sresti. Svi imamo i dobre i loše osobine, a zadatak odrastanja je da dijete spoji dobro i loše u sliku mame odnosno tate, kako bi mogao spojiti dobro i loše i u slike koje ima o drugim ljudima u svojem životu. Ako dijete to ne postigne, može imati poteškoća u odnosu s drugim ljudima jer će ljude doživljavati na način kao da su ili isključivo dobri ili isključivo loši. Takvo gledanje na svijet oko sebe kroz crno-bijele naočale vodi do rascjepa ličnosti i mogućem psihičkom poremećaju u  odrasloj dobi.

Neka djeca doživljavaju da oba roditelja govore jedno protiv drugog. Njima je posebno teško jer oni stalno žive „u ratnoj zoni“, posebno ako nemaju podršku neke druge odrasle osobe iz njihove okoline. Onda to vodi do toga da dijete uopće ne može prepoznati svoje osjećaje, nema pravo na svoje osjećaje nego su mu nametnuti osjećaji njegovih roditelja.Važno je da djeca prepoznaju svoje autentične osjećaje.

Upravo tome je posvećen drugi dio knjige, napravljen kao interaktivna radna bilježnica. I taj dio knjige i pitanja djece o razvodu na koja odgovaramo u prvom dijelu knjige, napravljeni su uz pomoć djece i mladih koji su prošli razvod roditelja, a čija smo pitanja, sugestije o tome što i kako djeca doživljavaju i osobna njihova svjedočanstva koristili pišući ovu knjigu. Još jednom im zahvaljujem na njihovom doprinosu i pomoći. 

Napomena:

Knjiga „Razvod roditelja u očima djeteta: Priručnik za podršku djeci rastavljenih roditelja“ može se naručiti na na linku: https://dobarzivot.net/razvod-roditelja-u-ocima-djeteta-prirucnik-za-podrsku-djeci-rastavljenih-roditelja-gordana-buljan-flander-predrag-zarevski-i-mia-roje-dapic/

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.