Sudac Thomas: Američki Vrhovni sud trebao bi preispitati presude o kontracepciji i ideju ‘istospolnoga braka’

thomas vrhovni sud
Foto: Fah, commons.wikimedia.org; fotomontaža: Narod.hr

Odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom se poništila presuda Roe protiv Wadea, kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u SAD-u, “otvara put za ukidanje drugih prava vezanih za ‘brak’, seksualnost i kontracepciju”, ustvrdilo je troje sudaca u petak koji su bili protiv, dok sudac Clarence Thomas poziva Sud da nastavi ići u ovom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku su, podsjećamo, podržali vrhovni suci Samuel A. Alito, Clarence Thomas, Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett. Predsjednik suda John Roberts dao je izdvojeno mišljenje suglasno s presudom. Troje sudaca, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan glasovali su protiv.

> Prijelomna vijest: Vrhovni sud SAD-a srušio ustavnu zaštitu pobačaja!
> Američki biskupi nakon što je ukinuta ustavna zaštita pobačaja u SAD-u: Zahvaljujemo Bogu

U suglasnom mišljenju s presudom Vrhovnog suda od petka o poništavanju presude u predmetu Roe protiv Wadea, sudac Clarence Thomas napisao je da bi sud trebao preispitati presude koje štite pristup kontracepciji, te one vezane za istospolne veze i tzv. ‘istospolne brakove’, navodi businessinsider.com.

Vrhovni sud poništio je u petak presudu ‘Roe protiv Wadea’ (iz 1973.), a sudac Samuel Alito iznio je mišljenje u korist Mississippija u predmetu Dobbs protiv Jackson Women’s Health.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> SAD: Tko je uopće pred Vrhovnim sudom pokrenuo slučaj koji bi mogao donijeti tektonski obrat oko zaštite života nerođene djece?
> Američka savezna država Alabama priznala da je nerođeno dijete osoba!

Nova presuda uklanja presedan postavljen u Roeu, koji je dopuštao pobačaj do otprilike 24. tjedna trudnoće, inače poznat kao održivost, točka u kojoj fetus može preživjeti izvan maternice.

Thomas je u svom suglasnom mišljenju napisao da bi Sud trebao ispitati druge slučajeve koji potpadaju pod prijašnji presedan, zbog dužnosti ispravljanja pogrješke utvrđene u tim presedanima.

“Iz tog razloga, u budućim slučajevima, trebali bismo ponovno razmotriti sve materijalne presedane ovog Suda, uključujući Griswolda, Lawrencea i Obergefella”, napisao je Thomas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Bartulica nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a: Povijesni dan za prava nerođene djece!
> Predsjednik Međunarodne organizacije za obitelj Brown: ‘Ovo je veličanstvena pobjeda za sve nas koji smo za život’

O kojim je slučajevima riječ?

Klauzula o dužnom postupku osigurava da svaki Amerikanac ima pravo na pravilan postupak prije nego što im netko oduzme neotuđiva prava.

Sukladna mišljenja su mišljenja suda koja se slažu s mišljenjem većine Vrhovnog suda, ali navode različite razloge za donošenje istog zaključka. Mišljenje nije obvezujući presedan, za razliku od mišljenja većine.

Presuda ‘Griswold protiv Connecticuta’ donesena je 1965. godine, kada je Vrhovni sud odlukom 7:2 odlučio da ljudi imaju pravo na privatnost sukladno Povelji o pravima (skup prvih 10 amandmana na Ustav SAD-a) koja ih štiti od državnih ograničenja kontracepcije. Ako se poništi, državama bi se dodijelila mogućnost da zabrane različite oblike kontrole rađanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2003. Vrhovni je sud odlučio 6:3 u slučaju Lawrence protiv Texasa da se tretiranje intimnih seksualnih odnosa pripadnika istog spola zločinom krši tzv. klauzula o dužnom postupku.

“Njihovo pravo na slobodu prema klauzuli o dužnom postupku daje im puno pravo da se uključe u svoje ponašanje bez intervencije vlade”, napisao je sudac Anthony Kennedy u svom mišljenju.

Konačno, Vrhovni sud 2015. odlučio je u predmetu Obergefell protiv Hodgesa da klauzula o dužnom postupku iz 14. amandmana štiti prava istospolnih parova na sklapanje ‘braka’ na isti način na koji to mogu parovi suprotnog spola.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.