Tradicionalna poslastica: Prhka pita s nadjevom od rogača, sira i aromom naranče

Foto: Slatki svijet

Ova pita nije sasvim tradicionalna, riječ je o preradi popularne Beline pite koja u ovom slučaju nije od oraha nego od rogača s dodatkom soka i korice naranče koji su se savršeno uklopili u okus ovog kolača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept donosi portal Slatki svijet.

Sastojci
Prhko tijesto
300 glatkog brašna
½ praška za pecivo
180 g maslaca
80 g šećera
1 vanilin šećer
4 žutanjka
30 g kiselog vrhnja
naribana korica 1 naranče

Nadjev od rogača
150 g mljevenog rogača
80 g šećera
10 žlica soka od naranče (1 veća naranča)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadjev od sira
4 bjelanjka
prstohvat soli
500 g svježeg sira
100 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica ½ naranče

Priprema

Najprije pripremite tijesto. Brašno, šećer, vanilin šećer i hladan maslac izrezan na kockice mrvite dok ne postane mrvičast Zatim dodajte žutanjke, kiselo vrhnje i naribanu koricu naranče pa strpljivo mijesite sve dok ne dobijete glatko tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, jedan dio spremite u hladnjak, a drugi u zamrzivač. tijesto ostavite u hladnjaku/zamrzivaču 1 sat.

Za pripremu tamnog nadjeva, rogač pomiješajte sa šećerom i svježe cijeđenim sokom od naranče.

Za pripremu svijetlog nadjeva, svježi sir izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i naribanom koricom naranče. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg. Na kraju snijeg od bjelanjaka pažljivo sjedinite s izmiksanim sirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohlađeno tijesto kratko premijesite, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenog površini i pažljivo premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (cca 20×30 cm). Tijesto je dosta mekano i ne morate ga razvaljati na cijelu veličinu kalupa, nego ga samo malo razvaljajte, a ostatak prstima usitnite/raširite po kalupu.

Preko tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev od rogača, a preko njega nadjev od sira. Preko sira naribajte zamrznuti komad tijesta.

Pitu pecite 30-35 minuta na 180 °C. dok ne poprimi zlatno žutu boju. Ohlađenu pitu prije posluživanja po želji posipajte šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.