Ova pita nije sasvim tradicionalna, riječ je o preradi popularne Beline pite koja u ovom slučaju nije od oraha nego od rogača s dodatkom soka i korice naranče koji su se savršeno uklopili u okus ovog kolača.
Recept donosi portal Slatki svijet.
Sastojci
Prhko tijesto
300 glatkog brašna
½ praška za pecivo
180 g maslaca
80 g šećera
1 vanilin šećer
4 žutanjka
30 g kiselog vrhnja
naribana korica 1 naranče
Nadjev od rogača
150 g mljevenog rogača
80 g šećera
10 žlica soka od naranče (1 veća naranča)
Nadjev od sira
4 bjelanjka
prstohvat soli
500 g svježeg sira
100 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica ½ naranče
Priprema
Najprije pripremite tijesto. Brašno, šećer, vanilin šećer i hladan maslac izrezan na kockice mrvite dok ne postane mrvičast Zatim dodajte žutanjke, kiselo vrhnje i naribanu koricu naranče pa strpljivo mijesite sve dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, jedan dio spremite u hladnjak, a drugi u zamrzivač. tijesto ostavite u hladnjaku/zamrzivaču 1 sat.
Za pripremu tamnog nadjeva, rogač pomiješajte sa šećerom i svježe cijeđenim sokom od naranče.
Za pripremu svijetlog nadjeva, svježi sir izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i naribanom koricom naranče. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg. Na kraju snijeg od bjelanjaka pažljivo sjedinite s izmiksanim sirom.
Ohlađeno tijesto kratko premijesite, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenog površini i pažljivo premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (cca 20×30 cm). Tijesto je dosta mekano i ne morate ga razvaljati na cijelu veličinu kalupa, nego ga samo malo razvaljajte, a ostatak prstima usitnite/raširite po kalupu.
Preko tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev od rogača, a preko njega nadjev od sira. Preko sira naribajte zamrznuti komad tijesta.
Pitu pecite 30-35 minuta na 180 °C. dok ne poprimi zlatno žutu boju. Ohlađenu pitu prije posluživanja po želji posipajte šećerom u prahu.