Akcijski plan za povećanje nataliteta: evo što Orban namjerava

hungarianfreepress.com

Sve zemlje bivšeg socijalističkog bloka dijele jedan veliki problem: vrlo nizak natalitet, niži čak i nego u razvijenim zemljama zapadne Europe od kojih trenutno samo Francuska ima 2,1 djeteta po paru, što je minimum za reprodukciju stanovništva. Na zapadu, doduše, prosjek ponešto dižu useljenici iz Afrike i s Bliskog istoka.

Dodatno, sve zemlje bivšeg socijalističkog bloka bilježe veliko iseljavanje, naročito nakon ulaska u EU koji je radnicima omogućio da traže posao bilo gdje u EU bez posebnih dozvola.

Prema zadnjim dostupnim podacima, stopa nataliteta je 2016. u Mađarskoj bila tek 1,44 djeteta po ženi, za dlaku niža nego u Hrvatskoj koja je iste godine bilježila 1,46 djeteta po ženi. No ti podaci su za Mađarsku veliki napredak – 2011. je zabilježeno rekordno niskih 1,23 djeteta po ženi!

Ni Mađarska ni Hrvatska nisu najgore u okruženju – Poljska ima samo 1,3 djetata po ženi, što pojačava velika stopa emigracije na zapad, a Bosna svega 1,26. Očito, prošlo je vrijeme kad je razvijene zemlje karakterizirao malen broj novorođene djece – dok SAD, kao doduše jedina razvijena zemlja, imaju prirodan prirast stanovništva i bez imigracije, dakle spomenutih 2,1 djeteta po paru, dotle najsiromašnije zemlje danas karakterizira i najmanje novorođene djece.

Problem je ogroman, i nije ograničen samo na mirovine. Prema nekim procjenama, Hrvatska će do kraja ovog stoljeća imati samo nešto preko milijun stanovnika ako ne bude masovne imigracije, a to je nedovoljno za održanje bilo kakve ekonomije, državne strukture ili infrastrukture na našem teritoriju, za kojeg bi optimum, s ekonomske strane, bio oko 10 milijuna ljudi. Hrvatska negativan prirodni prirast bilježi još od sedamdesetih, a Mađarska od osamdesetih.

Orbanov recept

Mađarska niska stopa nataliteta i pad populacije bili su ono što je pridonijelo ekonomskim problemima zemlje od ranih devedesetih na dalje, a nove statistike pokazuju da je stanovništvo smanjilo na samo 9,8 milijuna s nekadašnjih 10,7 milijuna, koliko je Mađarska imala 1980. godine.

Uz sadašnju razinu rađanja djece, Mađarsko će stanovništvo pasti na samo 8,5 milijuna do 2041. godine. Novi – stari premijer Mađarske Viktor Orbán upravo to vidi kao najveći problem Mađarske, pa je tako prošle godine na Svjetskom kongresu obitelji održanom u Budimpešti najavio mjere kojima njegova vlada namjerava povećati stopu nataliteta s manje od 1,5 djece po ženi na za održivi razvoj nužnih 2,1 – do 2030. godine. Iznimno ambiciozno, jer je okrenuti demografske trendove u tako kratkom roku jako teško, ako ne i nemoguće.

No Orban ne želi čuti za riječ “nemoguće”.  On kao primarni odgovor ne vidi zaustavljanje migracije mladih, radno sposobnih Mađara na zapad – a niti razvijanje imigracijske i integracijske politike, jer je vidio kakve je to probleme donijelo zapadnim zemljama koje su na taj način pokušale riješiti problem.

Orban, kako je rekao njegov najbliži suradnik, dopredsjednik stranke Fidesz Szilárd Németh, smatra da će “oni koji napuče svijet bebama vladati svijetom”. Zapravo, teško je doslovce prevesti njegovu izjavu: “aki teleszüli a világot, azé a világ…”, no ona je svakako uvrijedila liberale i feministice, pa je tako zastupnica Zsuzsa Szelényi iz lijevo liberalne stranke Együtt rekla da je komično kad muški političari zahtijevaju od žena da rađaju djecu, i poručila Némethu da on pokuša roditi koje. Biologija, međutim, ne razumije dobro feminističke ideje.

Ambiciozni ciljevi

Cilj je povećati broj poroda za čak 30.000 godišnje do 2030. godine. Niti jedna vlada do sad nije uspjela okrenuti demografske trendove koji su prisutni gotovo pola stoljeća, a u svijetu demografije, 13 godina je jako kratko vrijeme  za dramatičnu promjenu dugogodišnjeg trenda.

Akcijski plan gospodina Orbana, međutim, uključuje neke konkretne mjere u nadi da će potaknuti rast stanovništva:

  • Svakoj ženi koja ima studentski kredit bit će oprošteno pola duga ako rodi dvoje djece. S troje ili više djece, cijeli preostali studentski kredit će biti oprošten.
  • Roditeljima s troje djece koji imaju hipotekarni kredit na svom domu hipoteka će se smanjiti za 1 milijun forinti. Za svako dodatno dijete će dobiti subvenciju od dodatnih milijun forinti po novorođenčetu, za koliko će se umanjiti hipotekarni kredit.
  • Vlada će graditi nove vrtiće i razvijati programe dnevne skrbi za djecu zaposlenih roditelja.
  • Roditelji s najmanje dvoje djece mogu očekivati ​​nove znatne porezne olakšice, premda Premijer nije otkrio daljnje detalje o ovom aspektu akcijskog plana.
  • Vlada će također uspostaviti istraživački institut za proučavanje demografije i načine povećanja stanovništva zemlje.

“Gdje postoji prostor za dvoje djece, postoji i prostor za troje, pa i za četvrto. Hrabriji mogu smjestiti i pet”, rekao je na obiteljskom kongresu Orbán, koji i sam ima petero djece. “Vlada je došla do jednostavne istine da malo više podrške znači još nekolicinu djece, dok još veća podrška znači još veći broj djece”, dodao je.

János Lázár, ministar u Orbanovoj vladi, istaknuo je kako je cilj bio da programi potpore za djecu budu 5% BDP-a nacije, u nadi da će oni koji su spremni roditi djecu početi razmišljati u obiteljima troje ili više djece. Najavio je i da će mjere poput djelomičnog brisanja studentskog kredita i sredstva za plaćanje nepodmirenih hipoteka bit će dostupni već od ove, 2018. godine.

No, naša Vlada očito ovih dana ima prečeg posla nego se baviti demografijom.

Izvor: narod.hr