Britanski sud odredio: Liječnici ne smiju prisilno vršiti pobačaj kod žena s psihičkim poteškoćama

Foto: Thinkstock

Liječnici ne smiju prisilno vršiti abortus kod žene s psihičkim poteškoćama u Britaniji, odlučili su suci Žalbenog suda, prenosi Life Site News.

U ponedjeljak su trojica sudaca želbenog suda ukinula odluku sutkinje Nathalie Lieven prema kojoj bi liječnici mogli izvršiti pobačaj protiv ženine volje.

Žalbu na tu odluku podnijela je majka neimenovane spomenute žene, koja je nigerijska katolkinja i bivša primalja.

Odluka je uslijedila nakon nekoliko dana prosvjeda u kojemu su se čak i neki zagovornici pobačaja pobunili protiv ideje britanske države da se prisiljava ženu na abortus protiv njezine volje.

Naime, liječnici su zatražili od Suda zakonsku mjeru za donošenje odluka u ime osoba za koje se vjeruje da su mentalno nesposobne za njih. Sutkinja Nathalie Lieven, složila se s liječnicima da nerođeno dijete žene treba ubiti iako žena nije dala pristanak za taj postupak.

Sutkinja koja je donijela odluku o prisilnom pobačaju – aktivistkinja i pravnica koja je radila za industriju abortusa

Sutkinja Lieven, koja je presudila da bi liječnicima trebalo omogućiti da izvrše pobačaj na ženi s invaliditetom protiv njezine volje bila je odvjetnica zagovaratelja pobačaja.

U nedavnom članku nigerijske aktivistkinje za život, Obianuju “Uju” Ekeochae, otkriveno je kako spomenuta sutkinja Nathalie Lieven ima dugu povijest podupiranja britanske industrije pobačaja, piše također Life Site News.

“U posljednjih petnaest godina Lieven je imala istaknuto mjesto u britanskom pokretu za pobačaj. Bila je na čelu nekih od značajnih slučajeva vezanih za pobačaj u zemlji.” – napisala je Ekeocha.

Godine 2005. Lieven je na sudu tvrdila, za međunarodnu udrugu Planned Parenthood, kako prenosi Guardian, da roditelji “više nisu nužno najbolji ljudi koji savjetuju dijete o kontracepciji, spolno prenosivim infekcijama i pobačajima i da nemaju pravo znati jesu li njihova djeca mlađa od 16 godina u potrazi za liječenjem.”

Zatim je 2011. na sudu zastupala najveće britansko poduzeće za abortuse, British Pregnancy Advisory Service (BPAS), tvrdeći da bi trudnicama trebalo dopustiti da uzmu drugu dozu kemijskog abortivnog sredstva u dva koraka kod kuće, bez liječničkog nadzora.

Također se borila da se strogi sjevernoirski zakon o pobačaju promijeni.

Sutkinja Lieven tvrdila da je pobačaj u “ženinom najboljem interesu”

Lieven je priznala da prisilan abortus predstavlja “uplitanje”, no dodala je kako ona treba “djelovati u najboljem interesu” žene.

Žena je u dvadeset drugom tjednu trudnoće, a Lieven je kazala da smatra da će žena više trpjeti ako joj se oduzme dijete koje rodi nego ako se podvrgne pobačaju, sugrirajući da ta beba još uvijek nije “prava beba”.

“Mislim da će trpjeti veću traumu zbog oduzimanja djeteta”, ustvrdila je Lieven.

Ne samo da se trudnica i njezina majka protive pobačaju, već se i socijalni radnik koji brine za trudnicu ne slaže da je pobačaj “u njezinom najboljem interesu”.

Majka trudnice izjavila je da je spremna brinuti za svoju kćer, koja je u dvadesetim godinama, kao i za svoju unuku, ali je Lieven sumnjala da je ona sposobna za to.

Reakcije katoličkih biskupa 

U ponedjeljak ujutro rimokatolički su biskupi Engleske prekinuli šutnju o odluci suda. Biskup John Sherrington iz biskupije Westminster izdao je izjavu u njihovo ime.

“Svaki abortus je tragedija. Ova tragedija je stvorena u slučaju nedavne pravne odluke Suda za zaštitu da se odluči da majka, koja je u svojim dvadesetim godinama i ima “umjereno teške” teškoće u učenju i koja želi zadržati dijete staro 22 tjedna, mora izvršiti abortus ”, napisao je.

“Prirodno rođenje djeteta podupire njezina majka – koja je rekla da će se brinuti za dijete – njezin socijalni radnik i njezin pravni tim”, nastavlja Sherrington.

“Prisiliti ženu da izvrši pobačaj protiv njene volje i žene njezine uže obitelji, krši njezina ljudska prava, da ne spominjemo pravo njezina nerođenog djeteta na život u obitelji koja se obvezala na brigu o ovom djetetu. U slobodnom društvu kao što je naše postoji delikatna ravnoteža između prava pojedinca i moći države.”

“Ovo je tužna i uznemirujuća odluka za cijelu obitelj koju držimo u našim molitvama.” – poručio je.

U nedjelju je škotski biskup John Keenan zauzeo nešto stroži pristup, potičući one koji slušaju njegovu video-poruku da potpišu CitizenGO peticiju protiv prisilnog pobačaja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com