Čelnik međunarodnog Crvenog križa: Europa zakazala, najbolje rješenje – humanitarni koridori

Tovarnik, 19.09.2015 - Sirijski izbjeglice ulaze u vlak na stanici u Tovarniku nakon što su cijeli dan èekali na suncu. Oko 1200 izbjeglica otputovalo je danas u vlaku. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Europa je potpuno zakazala u aktualnoj migrantskoj krizi i države u jugoistočnoj Europi ostavila na cjedilu, iako je još prije dva mjeseca bilo jasno da će se migrantski val s Italije prebaciti na balkansku rutu i intenzivirati zbog očekivanja hladnijih dana, kazao u razgovoru za ljubljansko “Delo” od utorka potpredsjednik Međunarodne federacije Crvenog križa Francesco Rocca ocijenivši da je najbolje rješenje za ovu krizu uspostava humanitarnih koridora za prebacivanje migranata u Europu.

“Ne radi se o Hrvatskoj ili reakciji na migrante u Sloveniji, nego o svim državama u EU-u koje na dosadašnjim sastancima nisu postigle ništa konkretno pa sustav u cjelini otkazuje”, kazao je Rocca, dodavši da Europska unija nije na vrijeme uvažila upozorenja humanitarnih udruga, Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te se oglušila na pozive da se dobro pripremi na migrantski val iz kampova oko Sirije i Iraka jer su Iračani i Sirijci u njima već više godina pa se normalno očekivalo da su izgubili nadu za povratak kući i počeli seliti prema Europi iako nije riječ o tradicionalno nomadskim narodima.

“Moramo biti spremni da će ovakve migracije ubuduće biti kontinuum i da će ovaj val potrajati”, kazao je Rocca, kritizirajući zemlje Europske unije što se ne mogu dogovoriti o konzistentnoj imigracijskoj i azilskoj politici, pa čak ni o kvotama za azilante, a zemlje u regiji kroz koje oni putuju prema svom cilju ostavljaju na cjedilu.

“Države koje se suočavaju s migrantskom krizom redovito su prepuštene same sebi i nema brze reakcije. Europski sustav jednostavno ne djeluje kao onda kad se raspravljalo o gospodarskim problemima Grčke i kad su se rješenja donosila na živim raspravama duboko u noć”, kazao je Rocca ocijenivši da bi najbolje rješenje bilo u uspostavi humanitarnih koridora kojima bi se migrante iz kampova prebacile u Europu.

Uspostava humanitarnih koridora bi onemogućila da na njima kao “robovskim radnicima” neki zarađuju, neki političari i vlade šire ksenofobiju, a najviše profita na njima ostvaruju oni koji vode ilegalne kanale za prebacivanje izbjeglica i migranata.

“Bilo kakav europski dogovor da se nađe, on mora uvažiti čovjekovo dostojanstvo, a rješenje je i u uspostavi sigurnih koridora kako bi se spriječilo da ti ljudi odlaze morem u rukama krijumčara”, kazao je Rocca, ocijenivši da ratna situacija u Iraku i Iranu neće tako brzo prestati i da će više godina nakon toga proteći da se ta društva oporave i postanu sigurna za život.

“Bit će potrebne godine da se te države obnove nakon ovih groznih ratova i da u njima život postane normalan, pa moramo biti spremni da će migracije koje vidimo postati kontunuirane”, naveo je Rocca u razgovoru za vodeći slovenski dnevni list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah