Cerar s japanskim ministrom razgovarao o arbitražnom sporu s Hrvatskom

Zagreb, 19.12..2017 - Izjave nakon susreta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i slovenskog premijera Mire Cerara, "Hrvatska i Slovenija nalaze se u situaciji da moraju naći srednji put koji bi riješio pitanje granice". Na fotografiji Miro Cerar. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono i njegov slovenski kolega Miro Cerar zauzeli su se u srijedu u razgovorima u Ljubljani za dodatno jačanje bilateralne gospodarske suradnje, a slovenska je strana ovu priliku iskoristila i za internacionalizaciju pitanja arbitražnog spora s Hrvatskom.

“Slažemo se da su mogućnosti za povećanje robne razmjene jako povećane zbog stupanja na snagu sporazuma o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i Japana”, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Cerar, dodavši da sve prilike za suradnju i investicije do sada nisu bile iskorištene u dovoljnoj mjeri.

Trenutna robna razmjena Slovenije i Japana iznosi oko 200 milijuna eura godišnje, ali zadnjih godina jača, a prijašnja slovenska vlada, koju je vodio Cerar, dala je državne subvencije japanskoj korporaciji Yaskawa za podizanje njene tvornice industrijskih robota u Kočevju, što je najveća japanska investicija u Sloveniji.

Kako je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Cerar i Kono razmijenili su i stajališta o aktualnim prilikama u Aziji, posebno glede napetosti na Korejskom poluotoku, ali i o “prilikama na zapadnom Balkanu”, pri čemu je Slovenija tu priliku iskoristila i za lobiranje u korist svog gledišta oko arbitražnog spora vezanog uz pitanje granice na moru s Hrvatskom.

“Sloveniju i Japan povezuje privrženost zajedničkim vrijednostima, kao što su vladavina prava i poštivanje ljudskih prava. Obje države ističu značenje poštivanja vladavine prava i arbitražnih presuda, kako u Južnom kineskom, tako i u Jadranskom moru”, navelo je u priopćenju o razgovorima slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenija je prošle godine, pred kraj mandata tadašnje vlade koju je vodio Miro Cerar, tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu, tražeći da se njeno nepristajanje na implementaciju arbitražne presude, po kojoj bi Sloveniji pripalo više od dvije trećine Savudrijske vale (Piranskog zaljeva), proglasi kršenjem europskog prava.

Hrvatsko je stajalište da je Slovenija kompromitirala arbitražni proces, nakon čega je hrvatski Sabor donio odluku o izlasku Hrvatske iz arbitraže i da granično pitanje, koje je bilateralne naravi, treba riješiti dijalogom dviju država.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina