Srna: ‘Modrić je nešto posebno, najbolji svih vremena na toj poziciji’

S obzirom da se polako ali sigurno približava Europsko nogometno prvenstvo mediji su prepuni najava velikog natjecanja u Njemačkoj na kojem Hrvatska ima također nezanemarive ambicije. Naime, Hrvatska će igrati u skupini sa Španjolskom, Albanijom te Italijom, prvu utakmicu Vatreni igraju ove subote, 15. lipnja, protiv Španjolske u Berlinu od 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od onih koji je najavio Euro je i legendarni bivši kapetan hrvatske reprezentacije Dario Srna, koji je dao veliki intervju za magazin FourFourTwo. Dio tog intervjua, a poglavito onaj koji se odnosi na reprezentaciju te Euro, dakako, prenosimo na ovim stranicama.

Podsjetimo, Srna je u karijeri skupio preko 500 klupskih utakmica te čak 134 u dresu hrvatske reprezentacije. Kako mu je to pošlo za nogom?

”Bio sam strog prema sebi kada je u pitanju zdravlje i moja rutina. Radio sam s 12 godina s privatnim trenerom iz Beograda po pitanju prehrane, treninga i oporavka nakon utakmica. Pogledam li unazad, nisam imao ozbiljnijih ozljeda u karijeri, izuzev nekoliko ruptura mišića. Dobra fizička sprema mi je davala samopouzdanje i ritam, iako, nekada se treba i počastiti, primjerice fast foodom. Popio bih i čašu crnog vina uz večeru svaki dan, to još uvijek radim, ali kada dođe jutro, imam potrebu za aktivnošću, treniram četiri dana tjedno i dan započinjem s trčanjem osam ili devet kilometara.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometni uzor Darija Srne tijekom odrastanja?

”Zbog interneta, moj sin zna sve igrače u velikim klubovima. Za mene je to bilo vrlo drugačije, imali smo samo par TV programa kada smo odrastali, a moj najdraži igrač bio je Diego Maradona. Kasnije i Cafú, jedan od najboljih u svojoj generaciji, igrao je istu poziciju kao i ja.”

Bilo je pitanja i o Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj davne 2006. godine na kojem je Srna dao prekrasan pogodak iz slobodnog udarca Australiji, no Hrvatska nije izborila prolaz skupine, susret s Australijom završio je 2:2, Vatrenima su trebala tri boda. Drugi pogodak zabio je Niko Kovač, iako smo vodili u dva navrata nismo uspjeli, izbornik je na tom SP-u bio danas, nažalost, pokojni Zlatko Cico Kranjčar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Srni gol iz slobodnjaka Australiji jedan od najboljih u karijeri?

”Možda, ali sam na tom turniru promašio kazneni udarac protiv Japana. Svaki gol je poseban, igrao sam više od 130 utakmica za Hrvatsku i zabio 22 pogotka kao desni bek, na to sam vrlo ponosan. Igrati za vašu državu je san svakog djeteta, ali za Hrvate je to najveći i najbolji san. Dogovori oko slobodnih udaraca u reprezentaciji? Nije bio problem. Svi smo kao velika obitelj, obično bi pucao onaj koji se najbolje osjeća u tom trenutku. Možda je neki slobodni udarac za Luku (Modrića), možda za mene, nikada nam to nije bilo bitno.”

I dok dalje neki radikali osporavaju Modrićevu kvalitetu što o Luki misli Dario Srna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ma dajte ha, ha. Luka je nešto vrlo, vrlo posebno. Da, znam, Hrvat sam, ali on je poseban igrač i nevjerojatna osoba, karakterno i profesionalno, primjer kojega bi svi trebali slijediti. Vjerujem da je Luka najbolji igrač svih vremena na toj poziciji.”

Srna o pobjedi Vatrenih na Wembleyju protiv Engleske 3:2, tada su izabranici Slavena Bilića ostavili Englesku bez plasmana na Europsko prvenstvo 2008.

”Bila je to nevjerojatna utakmica za nas. Engleska je uvijek imala sjajnu momčad i igrače, a Premier liga je jedna od najjačih liga na svijetu. Ali te su večeri bili pod velikim pritiskom, ogromnim. Osjećali smo to u njihovim medijima. Za nas je to bilo potpuno drugačije, već smo se kvalificirali ranije, tako da smo provodili vrijeme slaveći. Na dan utakmice, naš izbornik, Slaven Bilić, dopustio nam je da se opustimo i odemo u šoping u Londonu. S obzirom na to da smo bili potpuno opušteni, vjerujem da smo zato bili jako težak suparnik Engleskoj. Sreo sam Johna Terryja nedavno na Stamford Bridgeu u utakmici FA kupa i pričali smo, a on se šalio da ne želi pričati sa mnom zbog te utakmice Hrvatske i Engleske.”

Srna je igrao na čak četiri Eura, zabio je 2008. godine na Euru i pogodak Njemačkoj u grupnoj fazi. Hrvatska je igrala odlično, izbornik je bio Slaven Bilić, međutim, u četvrtfinalu nismo uspjeli. Poraženi smo od Turske nakon raspucavanja jedanaesteraca iako smo pogotkom Klasnića poveli u posljednjim trenucima drugog produžetka. Za svega nekoliko sekundi primili smo izjednačujući gol te smo se psihički raspali tijekom izvođenja jedanaesteraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je veliki trenutak za Srnu bio taj gol Njemačkoj koja je na tom natjecanju stigla do finala, tamo gdje smo i mi mogli biti?

”Ogroman, kao i ta pobjeda. Trebate malo sreće na velikim natjecanjima. Vjerovali smo da 2008. možemo biti prvaci, a na kraju smo izgubili od Turske u četvrtfinalu na penale. Na Euru 2016. u Francuskoj dogodio se još jedan veliki trenutak: pobijedili smo Španjolskoj u grupi i trebali smo igrati protiv treće momčadi iz druge skupine u osmini finala. I koga onda dobijemo? J**eni Portugal! Znam da morate pobijediti najbolje momčadi da osvojite turnir, ali treba biti i malo sreće. Bili smo bolja momčad te večeri u Lensu, ali smo izgubili u produžecima, a Portugal je na kraju osvojio turnir. Pobjednička medalja s Hrvatskom je jedina stvar koju nemam u mojoj karijeri.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.