Conte: ‘Italija želi usredotočiti svoj udjel u NATO-u na Sredozemlje’

Foto: Fah

Italija želi usredotočiti svoj udjel u NATO-u na Sredozemlje, rekao je premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak, nagovješćujući moguće smanjenje talijanskih snaga u Afganistanu.

Conte vodi novopostavljenu populističku vladu sastavljenu od stranaka koje su ranije dovodile u pitanje NATO-ove vojne kampanje te se zauzimale za prijateljskiji pristup prema Rusiji.

“Mislimo da bi naša zemlja trebala imati veću ključnu ulogu u sigurnosti i stabilnosti na tzv. južnom boku Saveza”, rekao je Conte.

Govoreći nakon razgovora u Rimu s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Conte je rekao da je “Italija zahtijevala, također od NATO-a, da se više fokusira na tu regiju”.

Što se tiče “delikatnog i kompleksnog” pitanja odnosa između NATO-a i Rusije, Conte je rekao da su se on i Stoltenberg složili u tome da se treba držati “kombiniranog pristupa” čvrstih načela i dijaloga.

Bez Rusije “vrlo je teško, ako ne i nemoguće” riješiti mnoge međunarodne krize, rekao je talijanski čelnik.

Prema podacima ministarstva obrane, Italija ima oko 6000 vojnika raspoređenih u inozemstvu, uključujući gotovo 900 u NATO-ovoj misiji u Afganistanu.

Odgovarajući na Conteove primjedbe Stoltenberg je rekao: “Ono što činimo je u interesu građana Italije. To uključuje i našu misiju u Afganistanu”. tajkođer je spomenuo doprinos članica NATO-a u borbi protiv terorističke Islamske države.

Italija ima oko 1200 vojnika u Iraku i Kuvajtu, uglavnom uključenih u obuku lokalnih snaga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs