Dobar odaziv Slovenaca na prijevremeno glasovanje na europskim izborima

Foto: Fah

Odaziv slovenskih birača na izbore za Europski parlament mogao bi ovaj put biti veći nego na izborima 2009. i 2014. godine, kada ih je na birališta došla samo četvrtina, ako je suditi po prvim rezultatima prijevremenog glasovanja, objavljeno je u srijedu.

Oko 1,6 milijuna slovenskih birača odlučit će o svojih osam zastupnika u novom sastavu Europskog parlamenta u nedjelju, ali je u tijeku prijevremeno glasovanje pa oni koji u nedjelju neće biti kod kuće ili se tada žele odmarati od političkih događanja od utorka do četvrtka mogu prijevremeno dati svoj glas.

Prema podacima lokalnih izbornih povjerenstava, na prijevremenim je izborima prvog dana glasovanja listiće s imenima stranačkih lista i eurozastupničkih kandidata predalo 8.052 biračica i birača, što je 0,29 posto od svih upisanih u biračke spiskove, a odaziv je mnogo veći nego 2014., kada ih je prvog dana prijevremenih izbora svoj glas dalo manje od pet tisuća.

Prijevremeno glasovanje moguće je obaviti do četvrtka na sjedištu izbornog povjerenstva u mjestu prebivališta, a za njega nije potrebna posebna prijava, nego samo predočenje osobnog dokumenta.
Izlaznost na Europske izbore u Sloveniji je do sada bila među najmanjima u članicama EU-a pa je na prve euroizbore došlo nešto više od 28 posto birača, a na zadnje nešto više od 24 posto.

U zadnjih nekoliko izbornih ciklusa u Sloveniji je bio i mali odaziv na izbore za nacionalni parlament, lokalne izbore i izbore za predsjednika države, ali je rijetko izlaznost padala na manje od 50 posto, dok europske teme, kako se prezentiraju u kampanji za europske izbore, birače u pravilu zanimaju manje od domaćih.
Europski izbori do sada su u Sloveniji najmanje zanimali mlađe birače, što je začuđujuće, pa je kampanja okrenuta mladima ove godine bila znatno izraženija, i na terenu i u medijima.

Prije pet godina na europske izbore izašlo je samo 15 posto mladih Slovenki i Slovenaca, a vjeruje se da će ih ove godine biti znatno više.

Slovenci svojih osam predstavnika za Europski parlament biraju između 103 kandidata na 14 kandidacijskih lista, a vjeruje se da će većinu mandata osvojiti oni koje su kandidirale veće i etablirane političke stranke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina