Dogovor šefova policija: Prijevoz migranata od Gevgelije do Šentilja

U zagrebačkom hotelu Internacional sastali su šefovi policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Dogovorili su i potpisali deklaraciju prema kojoj će se profilacija migranata provoditi na grčko-makedonskoj granici i da će se oni organizirano prevoziti od Gevgelije do Šentilja.

“Svi oni koji su registrirani organizirano će se prevoziti od Preševa, preko Šida, Dobove, pa do Šentilja. Na Šentilju će se razdvojiti oni koji žele ostati u Austriji, a ostali će biti prevezeni do Njemačke”, kazao je Vlado Dominić. Dodao je kako će oni migranti koji ne prođu profilaciju – ostati na “hot spotovima” u Turskoj i Grčkoj. S ovim zaključcima, koji a snagu stupaju danas – bit će upoznate vlade svih zemalja i Vijeće EU-a. Dominić ne očekuje veliki povrat migranata. O ljudima koji su vraćeni prije dogovora dogovarat će se na bilateralnoj razini.

Izjava čelnici policije 1 18 veljače 2016

Podsjetimo, i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ranije je najavio kako će nastojati da profilaciju migranata na grčko-makedonskoj granici zajedno s hrvatskim, slovenskim, srpskim i makedonskim policajcima obavljaju i policajci iz Austrije i Njemačke kao odredišnih zemalja, čime bi se, drži, izbjegli manji nesporazumi prilikom ulaska migranata na krajnja odredišta.

Uoči sastanka šefova policija Inicijativa Dobrodošli! organizirala je prosvjednu akciju pod nazivom “Europa ne može graditi svoju sreću na tuđoj nesreći”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: snimka zaslona