Europska komisija tvrdi da članice EU ne mogu odbiti zahtjeve za azil niti zatvoriti granice za tražitelje azila

Foto: European Parliament / wikimedia commons, fah Fotomontaža: narod.hr

Europska komisija objavila je da države članice Europske unije ne mogu odbiti zahtjeve za azil na svojim granicama niti zatvoriti svoje granice za tražitelje azila.

Ylva Johansson, povjerenica za unutarnje poslove i migracije, ustvrdila je da zemlje ne bi trebale odmicati migrante sa svojih granica i da bi se sve molbe za azil na teritoriju Europske unije trebale odobriti.

“Odbijanja azila su nezakonita. Nema svatko pravo na azil, ali svi imaju pravo na postupanje u skladu s našim vrijednostima. Kad ljudi zatraže azil u EU, oni se pozivaju na europske vrijednosti. I tu čast moramo poštovati”, ocijenila je Johansson, prenosi Il Giornale.

Johansson je dodala da će EU provoditi istrage zemalja članica koje su odbile migrante na njihovim granicama. “Ne možemo zaštititi granice EU-a kršenjem ljudskih prava. Po mom mišljenju, vrijeme je da se razmotri mogućnost uspostave novog mehanizma za praćenje odbijanja na granicama. Moramo osigurati da države članice poštuju zakonodavstvo EU.”

>Zastupnice afričkog podrijetla u Europskom parlamentu: ‘Previše je povjerenika Europske komisije koji su bijelci’

>EU parlament poziva na uvođenje detaljne afričke povijesti u škole zbog ‘Afro-Europljana’

>(FOTO) Breitbart otkriva: Centar za mirovne studije iz Zagreba uz pomoć Georgea Sorosa lobira u Bruxellesu za otvorene granice

Mnoge su zemlje zatvorile svoje granice zbog pandemije koronavirusa, ali nedavno su zabilježile porast broja dolazaka novih tražitelja azila nakon ublažavanja blokada, posebno u Italiji.

Dolasci ilegalnih migranata su se poklopili s povratkom aktivnosti nevladinih organizacija koje prijevoze migrante, a koje su također zaustavile svoje aktivnosti tijek pandemije.

Prošlog je tjedna talijanska nevladina organizacija Mediterranea Saving Humans dovela 43 migranta iz sjeverne Afrike u Italiju, od kojih je osam pozitivno na koronavirus. Mjesec dana prije, njemačka nevladina udruga Sea-Watch dovela je 209 migranata, pri čemu se ispostavilo da je njih 28 pozitivno na koronavirus.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Il Giornale