(FOTO) Hrvatska uz tri članice NATO-a te Austriju uspostavlja zajedničko zapovjedništvo za specijalne snage

Foto: www.morh.hr

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija te Austrija koja nije članica NATO-a potpisale su pismo namjere o uspostavi Regionalnog komponentnog zapovjedništva za specijalne snage (R-SOCC), koje bi trebalo znatno poboljšati sposobnosti tih snaga.

Četiri zemlje saveznice NATO-a, pod vodstvom Mađarske te zajedno s Austrijom, radit će zajedno na formiranju R-SOCC-a za male zajedničke operacije, priopćio je NATO.

Pismo namjere potpisano je u srijedu, na rubu dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a.

U ime Hrvatske pismo je potpisao pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov, koji je mijenjao ministra Krstičevića.

Krstičević nije sudjelovao na sastanku zbog rasprave u Saboru o SDP-ovoj interpelaciji o radu vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

“To zapovjedništvo iznimno će povećati sposobnosti tih pet država da učinkovito koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC-a omogućuje svakoj od sudionica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istodobno će imati koristi od integrirane strukture R-SOCC-a, kada se aktivira za raspoređivanje”, kaže se u priopćenju NATO-a.

Novo zapovjedništvo razvijat će se u skladu sa standardima NATO-a, koristeći stručno znanje sjedišta za NATO-ove specijalne operacije u Monsu, u Belgiji.

Zapovjedništvo je u prvom redu namijenjeno za operacije EU-a i NATO-a, ali će moći sudjelovati u ostalim multilateralnim misijama, vježbama i treninzima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina