Grčka tvrdi da Turska dijeli ilegalnim migrantima karte s ‘rutama’ za kretanje: Višegradska skupina odlučna u obrani europskih granica

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Članice Višegradske skupine su poznate po oštrom i jasnom stavu protiv ilegalne imigracije. Premijer Mađarske Viktor Orban tvrdi da je već 130.000 ljudi prešlo grčko-tursku granicu i da moraju biti zaustavljeni.

Na drugoj strani, grčki mediji su objavili tursku zemljopisnu kartu sa „rutama“ za migrante koje vode s turskog teritorija sve do Francuske i Njemačke, zaobilazeći države na Balkanu.

Višegradska skupina – granice Europe moraju biti obranjene po svaku cijenu!

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je jučer da je 130.000 migranata već prešlo grčko-tursku granicu, i da oni moraju biti zaustavljeni u južnim dijelovima kontinenta, piše vijesti.me

„Neće biti dovoljno braniti grčko-tursku granicu”, rekao je Orban na konferenciji za novinare lidera Višegradske skupine kojoj pored Mađarske pripadaju, Poljska, Slovačka i Češka.

Orban je kazao da migranti koji pređu grčku granicu moraju biti zaustavljeni prije ulaska u druge zemlje, dodavši da bi trebalo pružiti pomoć Makedoniji i Srbiji, a ako migranti prođu i granice tih zemalja, Mađarska će formirati zadnju barijeru.

“Kao posljednje sredstvo obranit ćemo europsku vanjsku granicu”, rekao je mađarski premijer.

Češki premijer Andrej Babiš je rekao da je situacija ozbiljna i da EU mora zaštititi granice, dok je poljski premijer Morawiecki rekao da je njegova zemlja spremna poslati svoje snage da pomognu Grčkoj.

Članice Višegradske skupine su poznate po oštrom i jasnom stavu protiv ilegalne imigracije i odbacile su plan EU o raspoređivanju izbjeglica u članicama Unije.

Grčka tvrdi da Turska dijeli migrantima karte s rutama kako doći do Europe

Pripadnici grčke i turske policije raspoređeni na zajedničkoj granici upotrijebili su jučer suzavac pošto su stotine migranata ponovo pokušale ilegalno ući u Grčku, dok je u međuvremenu eskalirao verbalni rat između Ankare i Atene koje nude različite verzije onoga što se događa.

Grčka optužuje Tursku da namjerno usmjerava migrante da pređu granicu kako bi izvršila pritisak na Bruxelles da ponudi još novaca i podrži geopolitičke ciljeve Turske u sirijskom konfliktu.

Grčki mediji su u prilog svojim tvrdnjama objavili tursku zemljopisnu kartu sa „rutama“ za migrante koje vode s turskog teritorija sve do Francuske i Njemačke, zaobilazeći države na Balkanu. Po toj karti, migranti i izbjeglice su usmjereni na pet pravaca kroz Tursku do pet „ulaznih mjesta“ u Grčku: četiri na njenim otocima i jedno na kopnenoj granici, preko rijeke Euros gdje je posljednjih dana zbog krize raspoređena čak i grčka vojska i gdje su sukobi preko granične linije skoro neprestani.

Drugi pravac iz Turske koji se migrantima preporučuje, ide ka sjeverozapadu, te prolazi preko Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Austrije gdje se put grana u dva pravca: prema Njemačkoj i prema Francuskoj.

Turska optužuje grčke snage da su ubile jednog migranta i ranile još pet, što Grčka kategorično odbacuje tvrdeći da turska policija koristi suzavac kako bi pomogla migrantima da nezakonito uđu u Grčku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.me