Foto: tudjman.hr

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl preminuo je u 87. godini života.

Helmut Kohl ostat će zapamćen u europskoj, prije svega njemačkoj, povijesti kao čovjek koji je bio na čelu Njemačke za vrijeme pada Berlinskog zida, urušavanja komunističkih režima diljem Europe, ali iznad svega po tome da je to jedan od najzaslužnijih političara za ujedinjenje Njemačke, odnosno, ponovno spajanje Istočne (DDR) i Zapadne Njemačke, koje je zauvijek promijenilo njemačku ulogu u Europi.

Njemačka je danas gospodarska i politička predvodnica Europe

Njemačka je danas gospodarska i politička sila, predvodnica Europske unije. Naravno da svoje zasluge, s vremenskim odmakom se to može zasigurno reći, ima i Helmut Kohl, koji je unatoč svemu ostao jedan od najvećih njemačkih poslijeratnih političara.  Naime, na dužnost njemačkog kancelara izabran je davne 1982. godine te je 16 godina, dakle, do 1998., vodio Njemačku.  U Njemačkoj povijesti Kohl je stekao titulu kancelara jedinstva, dakako, zbog njegove ulogu u ujedinjenju Njemačke.

Zagovornik europske ideje i širenja onoga što danas imamo kao EU na istok

Kao i neki drugi veliki njemački poslijeratni političari, poput Konrada Adenauera, Helmut Kohl je bio veliki zagovornik europske ideje, naime,  1991. godine u Maastrichtu je bio jedan od najvažnijih protagonista nastanka Europske unije u današnjem obliku, čime je omogućeno i njezino širenje na istok, to je bio put kojim je kasnije, puno teže neko se očekivalo, ali opet ne njegovom krivicom, Hrvatska stigla do Europske unije.

Neki će ga nazvati vizionarom, drugi će reći da je samo iskoristio povijesne okolnosti koje su vladale u Europi posljednjih 11 godina 20. stoljeća, no, nitko neće moći zanijekati veliku ulogu ovog diva europske i njemačke politike.

Foto: fah

Prepoznao je važnost međunarodnog priznanja Hrvatske

Hrvati će Kohla pamtiti, uglavnom u pozitivnom svjetlu. Naime, Kohl je odigrao za vrijeme raspada Jugoslavije, kada se među prvima založio za priznavanje neovisnosti Slovenije i Hrvatske, Njemačka je, uz Vatikan i Svetog Oca, Ivana Pavla II., među prvima priznala Hrvatsku, prepoznavši tako što se zapravo početkom devedesetih događalo u Hrvatskoj, koja je bila izložena brutalnoj velikosrpskoj agresiji.

Važnu ulogu u priznanju Hrvatske, uz Kohla, imao je i tadašnji ministar vanjskih poslova Njemačke, Hans-Dietrich Genscher, koji je u više navrata posjetio Hrvatsku, susreo se u ono ratno vrijeme s prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom, i podržao Hrvatsku na putu samostalnost unatoč velikim protivljenjima koja su dolazila iz jednog dijela Europe, prije svega Francuske te Velike Britanije.  Nije čudno da je u svijesti hrvatskog naroda ostao upamćen kao veliki prijatelj Hrvatske.

Lobirao za Hrvatsku

Uz Kohla i Genschera, dužni smo spomenuti i Aloisa Mocka, koji, kao i Genscher, ima spomenik na Braču. Naime, 1991. Kohl je telefonski razgovarao s američkim predsjednikom Georgeom Bushom i državnim sekretarom Jamesom Bakerom, te im je objasnio da je glavni krivac za krizu u Jugoslaviji srpska strana, te je kritizirao stajališta pojedinih europskih država koje su pružanjem podrške postojanju Jugoslavije posredno davale signale da Srbija ne treba uzeti u obzir slovenske i hrvatske zahtjeve.

“Mi Nijemci u potpunosti smo iskoristili pravo na samoodređenje. Sada mi ne možemo odbiti takvo isto pravo Hrvatima i Slovencima”, stoji u jednom zapisniku Kohlovih riječi.

Vidio je kako Srbija ne želi mirno rješenje krize u Jugoslaviji, Kohl je otvoreno podržao i zalagao se za međunarodno priznanje Hrvatske. Jasno je tada rekao da će Njemačka službeno priznati Hrvatsku i Sloveniju bez obzira na druge zemlje EU, a to se i dogodilo.

Mesić 2006. odlikovao Helmuta Kohla

Hrvatska mu je odala priznanje, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić 11. listopada 2006. odlikovao ga je hrvatskim odlikovanjem Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom, “za izniman doprinos u postupku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i nesebičnoj podršci na putu Hrvatske prema europskim integracijama, a u prigodi 15. obljetnice samostalnosti Republike Hrvatske“.

Izvor: narod.hr