Jesu li isti proizvodi lošije kvalitete u Hrvatskoj nego u Njemačkoj?

Foto: Thinkstock

Budući da su neka ranija istraživanja pokazala da su isti proizvodi u novim državama članicama EU lošije kvalitete nego u starim članicama, provest će se novo istraživanje kojim će se usporediti kvaliteta istih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj, najavljeno je u utorak u Osijeku na konferenciji za novinare u Hrvatskoj agenciji za hranu (HAH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) podsjetila je na istraživanje koje je pokrenula češka eurozastupnica Olga Sehnalova, koje je pokazalo kako je više od trećine proizvoda slabije kvalitete u novijim državama članicama, da je 14 od 24 testirana proizvoda bilo skuplje upravo u mlađim članicama. K tome te da se u istim tvornicama namjerno odvajaju lošiji proizvodi kako bi bili plasirani na tržišta novih država članica.

Upravo smo zahvaljujući tim rezultatima, uspjeli uvrstiti amandman o ovom problemu u Strategiju za jedinstveno tržište EU u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, što je prvi put da je ovo pitanje uvršteno u tako važan strateški dokument, kazala je Borzan.

Kako je istaknuto, dio uzorka za istraživanje određen je tako da su iz češkog istraživanja odabrani proizvodi koji su prema istraživanju HAH-a medu najkonzumiranijim u Hrvatskoj, ostale proizvode će odrediti hrvatski građani kroz anketni upitnik, a po prvi puta, istraživanje će uz prehrambene proizvode, obuhvatiti i deterdžente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica HAH-a Andrea Gross-Bošković istaknula je kako su na ovaj način htjeli dobiti povratnu informaciju od potrošača, njihovu percepciju proizvoda i tržišta, i najavila da će anketiranje građana početi u lipnju.

Važno je naglasiti kako proizvodi koji će biti testirani nisu nužno različite kvalitete, te ih se ne smije unaprijed stavljati u negativan kontekst. Kao neovisna institucija HAH može jamčiti je da će sva ispitivanja, fizikalno kemijskih svojstava proizvoda i njihovih deklaracija, biti odrađena izuzetno stručno i profesionalno te da će dobiveni rezultati biti transparentno predstavljeni javnosti, dodala je je ravnateljica.

Nakon definiranja uzorka, isti proizvodi će se kupiti i u Njemačkoj i biti dani na laboratorijsku analizu, a Borzan je pozvala sve zainteresirane građane, medije, udruge i da se, radi uključivanja u ovaj postupak, jave ili njenom uredu ili HAH-u kako bi se osigurala maksimalna transparentnost cijelog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimo u strateškim dokumentima EU osigurati jednakost svih građana Unije, koja je zajamčena kada je u pitanju pravo na jezik i kulturu, pa smatramo da ne možemo imati građane prvog i drugog reda, kada je u pitanju kvalteta proizvoda, poručila je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.